Založit účet
 
Menu
· Domů
· Ankety
· Archív článků
· Časté otázky
· Doporučte nás
· Galerie Sukna
· Hledat
· Humpolec Info
· Humpolec na UTube
· Kalendář
· Mapa Humpolce
· Odkazy
· Osobní zprávy
· Seznam členů
· Soubory
· Soutěže!!!
· Témata
· Top 10
· Váš účet

Přihlášení
Přezdívka

Heslo

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

Kalendář akcí
květen 2018
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31  

Divadlo
Kino
Koncerty
Městský úřad
Ostatní
Přednášky
Setkání
Slavnosti
Sport
Výstavy

O redakci
Server Humpolák je vydáván občanským sdružením Humpolák.

Kontaktovat redakci můžete přes e-mail na adrese redakce@humpolak.cz.

Adresa redakce:
sdružení Humpolák
Lnářská 113
396 01 Humpolec

Bankovní spojení:
eBanka
č.ú.: 1393129001/2400

Regionální velká výměna zkušeností

Tlačenku jím nejradši samotnou. Humpolecký řezník Libor Zajíček na chleba není 
Internet a WWWÚnor je tradičně doba zabijaček. Vzniká při nich spousta dobrot, mezi kterými si snad každý, kdo není vegetarián, vybere. Jitrnice, jelítka, krvavá polévka, guláš, ovar, tlačenka. Řezník na ně má své receptury, lidé mají různé chutě. My jsme se byli podívat, jak vaří tlačenku Libor Zajíček z Humpolce.

V řeznictví U Zajíčků v Humpolci vaří tlačenku každé pondělí. Začínají brzy ráno. „Děláme tlačenku z jazyků, srdíček, kolen. A když se obírají hlavy, tak se vybírají jen líčka,“ popisuje Libor Zajíček. Kůže jsou v základní polévce jen proto, aby tlačenka dobře tuhla, pak přijdou rozemlet do jitrnic. U Zajíčků má řeznictví tradici. „Můj strejda je řezník, táta je řezník, už odmalička od školky, jsem k tomu byl,“ říká Libor Zajíček. Celý den se nezastaví, na všechno dohlíží, ochutnává, a je na první pohled vidět, že tuhle práci miluje.

Zázvor do tlačenky přidáváme pro ten šmak, říká řezník Zajíček 

Základ tlačenky se vaří ve dvou velkých kotlích. Je hustý, samé maso a voní po koření. „Obyčejná sůl, majoránka, pepř, česnek, my dáváme cibuli. A trošku zázvoru, pro ten šmak,“ vyjmenovává řezník a už připravuje sáčky a provázek. Velkou naběračkou pak plní více než tříkilogramové tlačenky, které ještě čeká provaření, aby se chutě krásně propojily. 

Když tlačenka zmrzne, rozsype se. Ideální teplota je dva tři stupně nad nulou 

Díky kůžím bude tlačenka krásně tuhnout. Chlazení je malá věda. „Do sudu napustíme studenou vodu a tlačenky tam nandáme. Částečně ztuhnou a pak jdou do chladírny,“ říká Libor Zajíček. V žádném případě nesmí tlačenka do mrazáku. „Když tlačenka zmrzne, tak se strhne, pak se rozsejpá,“ dodává. Ideální teplota je dva tři stupně nad nulou. 

Libor Zajíček je labužník. Maso jí zásadně bez chleba a nejí ani knedlíky. S nadsázkou se dá říct, že zajídá tučné maso tím suchým. „Nejradši mám krkovičku,“ směje se.  


, zdroj: www.rozhlas.cz