LETOS S KOZÍ PŘÍCHUTÍ,
Pavilon v Praze na Barrandově
chystá přehlídku biopotravin na 19. – 20. 9. 2003
Poznat ekologicky hospodařící sedláky nejen prostřednictvím anonymně prodávaných biopotravin, ale z očí do očí , ochutnat od nich vše, prodiskutovat s farmáři nejvhodnější způsoby přípravy i třeba uskladnění jejich produktů, navázat kontakty jak kvůli odběru kvalitnějších potravin přímo ze dvora , tak kvůli rekreačnímu pobytu na statku.To byl prvotní cíl u nás netradiční akce, s níž v roce 1994 na základě popularity podobných počinů u našich sousedů poprvé začala pražská kancelář německé nadace H.Boella spolu s občanským sdružením LEA – Liga energetických (dnes ekologických) alternativ. V pavilonu v Praze na barrandovských Terasách se tehdy poprvé obyvatelům a návštěvníkům hlavního města představili se svou produkcí ekologičtí zemědělci, jichž tehdy většina působila na Moravě. Večerní raut se skleničkou vína z chemicky neošetřovaných vinic vše při tónech cimbálovky korunoval a nová tradice byla na světě.
Oba partneři spolupracující i se Svazem ekologických zemědělců PRO-BIO Šumperk ji pečlivě rozvíjeli. Spolu s rostoucím zájmem vyznavačů hodnotnějších potravin zrozených bez chemie při odpovědnějším vztahů sedláků k půdě, k rostlinám, zvířatům i ke krajině tak mohou za to, že se pražský biojarmark letos koná již podesáté!
V pátek 19. září odpoledne (od 14 do 20 h) a v sobotu 20. září (od 9 do 14 h) se v areálu bývalé restaurace Terasy opět sejdou přední biorolníci z Čech a Moravy se svými zákazníky a příznivci. Ti vedle kvalitnějších potravin zpravidla oceňují i alternativu, kterou ekologické zemědělství v čase útlumu toho konvenčního nabízí i rozvoji našeho venkova – práci sedlákům, dík rostoucímu zájmu o biopotraviny stoupající jistotu odbytu, zásluhou agroturistiky i práce pro navazující profese, tedy oživení života obce, zajištěná péče o pole a louky kolem, v neposlední řadě bývají biofarmy logicky i ostrůvkem šířícím kapky ekologické osvěty.
Že mnozí zemědělci a dokonce i biosedláci sami právě onen rostoucí zájem o biopotraviny neumějí (či jen nechtějí) využít k nastartování své vyšší prosperity, to se právě LEA rozhodla při letošním biojarmarku ukázat na stále žádanějších a přesto nedostatkových kozích produktech.
Jedním z ekologických zemědělců, kteří v minulosti obdrželi prestižní cenu „Bartákův hrnec“ je i pan Křišťan, se kterým jsme před lety dělali rozhovor, který si můžete přečíst ZDE.