Mám velmi rád grilovaná pečená žebírka. Je to jednoduché jídlo, které zvládne každý a přitom jde o skutečnou delikatesu. Není divu, že jsem na ně nedávno dostal chuť. Bohužel připravit klasická pečená žebra je poněkud náročnější. A tak jsme sáhli po slovenském receptu na pečená uzená žebra. A zabili jsme tak dvě mouchy jednou ranou. Protože díky uzeným žebrům jsme mohli udělat dvě skvelá jídla najednou. Pojďme se ale nejdříve věnovat pečeným žebrům.
V přípravě klasických pečených žebírek a těch uzených je zásadní rozdíl. Zatímco při neuzených žebrech je důležité aby se v omáčce marinovali několik hodin, při těch uzených je to nepodstatné. Tajemstvím dobře připravených žebírek je omáčka, kterou je před pečením pořádně potřeme. A protože mám v oblibě pálivá žebírka a po ruce mám vždy nějaké chilli, rozhodl jsem se pro sladkou chilli marinádu s hnědým cukrem a citrónovou šťávou. Omáčka nám vytvoří jen pěknou glazuru na povrchu a chuť vnitra velmi neovlivní.
Bohužel sehnat již uzená žebírka u nás v Čechách někdy bývá dost problém. Například v mém okolí je možné je dostat pouze u řezníků na objednávku. Z velkých potravinových řetězců u nás mají pravidelně tyto uzená žebra pouze v COOP TERNO. V ostatních obchodech na ně narazíme jenom velice sporadicky. Ale stojí za to si je sehnat. Jsou opravdu vynikající.
Žebra před pečením není nutné vařit, ale jelikož jsem z nich chtěl získat i uzený vývar na druhé jídlo, tak jsem je společně s domácí slovenskou klobáskou nějakých 45 minut povařit v jemně osolené vodě. Část žeber s klobáskou jsem pak odložil na další recept.
Budete tedy potřebovat:
1,5kg uzených vepřových žeber
a na omáčku, která nám vytvoří glazuru potom:
4 stroužky česneku
2 větší chilli papričky
pepř celý
trochu kmínu
2 lžičky hnědého cukru
2 lžíce dobrého a podle možnosti domácího kečupu bez éček
2 lžíce extra virgin olivového oleje
1 lžíci červeného vinného octa
hrubozrnnou sůl
A jak na to? Takto:
Tajemstvím dobře upečených uzených žeber je omáčka, kterou je budete potírat. Musí být silná, s výraznou chutí. Vezměte si dvě čerstvé chilli papričky a nařežte je najemno. Vhoďte do hmoždíře, přidejte 4 stroužky česneku, hrubozrnnou sůl, celý pepř, hnědý cukr (ten můžete nahradit medem) a kmín. Vše spolu pořádně podrťte. Přidejte lžíci červeného vinného octa a podle vašich možností i domácí kečup. Promíchejte a přidejte olivový olej. Tato omáčka vytvoří během pečení krásnou glazuru a olivový olej dodá žebrům nádherný lesk.
Omáčkou pořádně potřete žebra, tak, aby byly kompletně obalené, vložte do zapékací mísy a šup s nimi do vyhřáté trouby.
Pečte v troubě při teplotě 200 stupňů asi 20 minut, pak přepněte troubu do režimu gril a nechte je dopéct ještě dalších 10 minut. Žebra můžete během pečení sem tam otočit, případně též potírat omáčkou, která vám zbyla.
K takto připraveným žebrům se ideálně hodí domácí zavařeniny, ideální jsou kyselé okurky, beraní rohy, feferonky. Kečup, hořčice, křen, na kolečka nakrájená cibule a samozřejmě dobrý chleba nebo pečivo.
Dobrou chuť! A příště si uvaříme ze zbytku žeber další dobrotu.