Jiří Kratochvíl vařil pivo v Humpolci, poslední roky ale působí jako sládek minipivovaru v želivském klášteře. Ptala se Hela Dvořáková.
Želivský pivovar je klasický minipivovar, celkově takové provozy zaujímají asi 4 procenta českého trhu. „V klášteře se pivo vaří po staletí, zmínky jsou z počátku 17. století, je jasné, že to bylo mnohem dříve.“
Pivo z dávných časů by nám patrně nechutnalo. „Nevěděli nic o biologii a biochemii,“ dodal.
Jak přemýšlí sládek a co různé pivní speciály? Která evropská země je nekonečnou studnicí inspirace? Poslechněte si to v podcastu Českého rozhlasu Vysočina: https://vysocina.rozhlas.cz/sladek-z-minipivovaru-pivo-ze-stredoveku-nam-asi-nechutnalo-neznali-nic-o-8707878
Moc hezký a zajímavý rozhovor.