Velikonoce jsou sice za námi, přesto bych se s vámi rád podělil o recept na tuhle úžasnou velikonoční dobrotu. Mě alespoň uchvátila. Jde o takzvaný vaječný sýr, trochu podobný vaječné tlačence. Jde o zdravou a vtipnou pochoutku z východní části Slovenska s kořeny v pravoslavných komunitách. Ochutnejte Syrek (nebo také Syrec).
Podává se s pečivem, nebo na chlebu, skvělý je doplněný strouhaným křenem, pažitkou, nebo drobně nakrájenou jarní cibulkou.
Syrek má velmi jemnou chuť. Můžete do něj přidat bylinky, červenou nakládanou kapii, nebo jej doplnit i pikantnějšími drobnostmi, jako jsou feferonky či olivy. Často se podává ve formě jednohubek, nebo na obložené mísy při velikonočním pohoštění a vhodně zkompletuje, či odpíchne chuť ostřejších uzenin.
A co budete potřebovat?
Na běžnou porci: 1 litr plnotučného mléka, 10 vajec, špetka soli
můžete udělat i z poloviční dávky, to bude tak na jeden obložený talíř pro dva
A jak budeme postupovat?
Mléko vlijeme do silnostěnného většího kastrolu (aby se nám nepřipalovalo) a rozmícháme v něm vejce. Osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu. Jakmile se vytvoří sraženina a oddělí se tekutina, sraženinu přesuneme do cedníku vyloženého gázou (nebo dětskou látkovou plenou, nebo tenčí utěrkou). Přes utěrku důkladně vymačkáme zbylou tekutinu, utěrku pak zavážeme, navlečeme na rukojeť vařečky a necháme důkladně vykapat nad velkou mísu, nebo dřezem. Nejlépe přes noc, nejméně 8 hodin,
Následně podáváme nakrájené na plátky, a debužírujeme. Na zdravie!
No už se těším na pátek. To si na něm zase pěkně pochutnám. 🙂