Pečená sváteční medová šunka, zapečené šťouchačky a makaróny se sýrem

9

Pro tento recept mě inspirovala rodina mojí sestry Míši. Když jsem se onehdy ptal co vařili, tak že prý pečenou šunku vcelku. A já si hned vzpomněl na dobu kdy jsem žil ve Spojených státech a tam jsem si tohle jídlo opravdu zamiloval. U nás v Čechách se příliš často nedělá. Zaprvé opravdu dobrou a kvalitní šunku vcelku v regálech našich supermarketů málokdy najdete. A za druhé, u nás má spíše tradici pečené vepřové koleno. Ale tahle šunka je specifická a opravdu stojí za vyzkoušení. Navíc to není nijak složité.

A tak když jsem následně v Lídlu narazil na předuzenou burgundskou šunku, neváhal jsem ani vteřinu. A povedlo se. Olizovali jsme se ještě dva dny. A přitom její příprava není nijak složitá. Na Internetu naleznete desítky receptů na jejich přípravu. Já jsem jí dělal podle následujícího a bylo to mňamózní.

Dokonalá šunka

Nejdříve jsem si připravil marinádu k potírání šunky. Do kastrůlku jsem si nalil deci pomerančového džusu, deci CocaColy, dvě lžíce medu a dvě čajové lžičky dijonské hořčice. Vše jsem důkladně prošlehal metličkou, je důležité, že se ingredience stejnoměrně promísí. Kastrůlek jsem dal na plotnu  a za občasného zamíchání povařil, aby vznikla hustá, sirupovitá omáčka.

Šunku jsem zalil v hrnci studenou vodou, přidal vělkou oloupanou cibuli, přivedl k varu, přikryl a mírným ‚bublavým varem povařil. Jelikož jsem měl předuzenou šunku, stačila jí čtvrthodina. Pokud by jste měli netepelně upravenou, pak je třeba ji vařit asi hodinu a půl. Rozhodně to nepřehánět, aby šunka zůstala šťavnatá.

Šunku jsem vyjmul z hrnce a nechal vychladnout. Následně jsem kůží nařezal na čtverečky. Pozor, jak je obvyklé, je třeba naříznout pouze kůži a neproříznout až do masa. Hodně receptů radí do každého kosočtverečku zapíchněte hřebíček. Mě ale hřebíček nevyhovuje a nechutná mě v tom, tak jsem ho vynechal. Pokud máte ale jeho chuť rádi, klidně tak udělejte. Násedně jsem šunku dal do pekáče a potřel polovinou marinády.

Předehřál jsem horkovzdušnou troubu na 140 °C (pokud nemáte horkovzduch  tak na 160). Šunku jsem přikryl alobalovou poklicí a utěsnil. Pekl jsem asi hodinu. Následně jsem sundal alobal, potřel zbytkem marinády, zvýšil teplotu na 175 stupňů a pekl další půl hodiny – prostě až se kůžička krásně dozlatova vypeče.

Pečená sváteční šunka, zapečené šťouchačky a makaróny se sýrem

Mezitím jsem si připravil přílohu. Většinou se tato šunka podává s bramborovou kaší. Já jsem se rozhodl pro přílohy dvě.

Zapečené šťouchané brambory

Brambory jsem si uvařil v osolené vodě ve slupce a nechal vychladnout. Následně jsem je dal do pekáčku a mačkadlem rozmačkal. Ale ne příliš najemno, spíše abych měl takové větší kousky brambor. Ještě jsem trochu osolil, opepřil, polil olivovým olejem a přidal kapku (cca lžíci) smetany na vaření. Opatrně promíchal a dal do trouby zapéct na chvíli se šunkou. Brambory by se něměly úplne zapéct, jenom chytnout lehký tmavší křupavý nádech na povrchu.

No a dělal jsem i druhou přílohu, která je k té šunce dokonalá.

Mac&Cheese – neboli hezky česky makaróny se sýrem

Vzal jsem kvalitní těstovinová kolínka a ty uvařil v osolené vodě dle návodu na zkus. V dalším kastrolku jsem si dal rozehřát trochu másla. Následně jsem do něj natrhal na menší kousky dva plátky plátkového čedaru, nastrouhal kvalitní ementál a přidal nastrouhanou mozzarelu. Vše jsem ohříval a nechal sýr rozpustit. Když se sýr rozpustil, přilil jsem do kastrůlku smetanu na vaření. Vše dobře rozmíchal, aby se vše dobře spojilo a rozmýchalo. Měla by vzniknout hustější, ale stále ještě tekutá konzistentní sýrová omáčka. Omáčku jsem spojil a dobře promíchal s uvařenýma těstovinama.

Vzal jsem pekáček, vymazal ho máslem a naplnil kolínky se sýrem. Pekáček jsem šoupnul do trouby k šunce a bramborám. Jak dlouho nechat těstoviny zapékat je na každém individuální rozhodnutí. Někdo má rád, když se těstoviny hodně zapečou a na povrchu se vytvoří kůrka. To já mám také rád třeba u klasických českých zapečených těstovin. U Mac&Cheese ale mám raději, když vše zůstane pěkně krémové, mazlavé a sýr se pěkně natahuje.

Tato příloha se k medové šunce neuvěřitelně hodí. Manželka mi trvdila že to jíst nebude a že to nechce, ale když pak ochutnala, tak snědla skoro celý pekáček a brambory jí ani moc nezajímaly. Což opravdu není obvyklé. 🙂

Co říci závěrem? Bylo to vynikajíčí. Šunka byla šťavnatá, krásně nasládlá. Kužička měla pěknou křupavou kůrčičku, ale pod kůrčičkou byla zase šťavnatá a pěkně mastná. 🙂 Obě přílohy se k tomu náremně hodily. My jsme podávaly ještě spolu s domácím brusinkovým kompotem a to byla prostě paráda. Celé jídlo bylo výborně chuťově vyvážené. A jakmile zase někde narazíme na vhodou šunku vcelku, určitě si recept rádi a rychle zopakujeme.

Tak doufám, že jsem alespoň někoho z vás navnadil, aby jste tento recept vyzkoušeli. Pokud ano, přeji dobrou chuť!

 

Axl

9 thoughts on “Pečená sváteční medová šunka, zapečené šťouchačky a makaróny se sýrem

        1. Rebel je OK, nabídka druhů velmi široká. Za mě nejlepší jeijch sváteční speciál a tmavý ležák.

  1. Strašně, strašně nerad si píšu komentáře pod svoje vlastní články. Ale prostě v tomto případě musím. Tak když byl minulý týden ten den Díkůvzdání, tak jelikož nemáme nějak rádi krocana, tak jsme si udělali tuhletu dobrotu. Mňamiky, mňam, bylo to prostě zase úžasné. Ta chuť té šunky a jak se to krásně ladilo s těma oběma přílohama ….. to bylo prostě geniální.

    No a v neděli ráno, když jsme se promrzlí vrátili po procházce se psem z té zasněžené krajiny a dali si na snídani tu na tentko nakrájenou teplou šunku ….. To bylo prostě božské. Mana nebeská. Dobrota neuvěřitelná! Tohle se opravdu povedlo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

V Jihlavě skončila základní část KPD mladšího žactva v atletice

Po Zář 19 , 2022
V neděli 11. září se v Jihlavě konalo 4. kolo krajského přeboru družstev mladších žáků a mladších žákyň. Závodu se zúčastnilo 127 atletů ze 13 oddílů. Humpolec byl úspěšný.

You May Like

Témata