V sobotu 22. července se u kulturního domu Máj v Pelhřimově konal druhý ročník street food festivalu. A Humpolák se tam byl podívat.
Počasí se umoudřilo, nebylo takové horko a dusno. Naopak byl krásný letní den s příjemnými teplotami. Oblohu občas zakryly i mráčky a tak to byl velice hezký den, pro food festival jako stvořený.
Nejdříve jsme si dali kávičku a nealko drink u Coffee Trailer. Espresso bylo silné, malé a dobré. To nás dobře nastartovalo. Bohužel „domácí“ limonáda z lesních plodů nás moc zklamala. Byl to jen sirup s vodou, ne dobře promíchaný a ne moc dobré chuti ….
U asijského stánku jsme si dali grilované krevety, kalamáry a knedlíčky. A bylo to obrovské zklamání. Vše naprosto vysušené, gumové, vše stejné chuti. Toto nám naprosto nechutnalo. Pamatujeme že před dvěma lety tu ty kalamáry i krevety byly dobré. Letos příšerné a jasně největší zklamání pro nás na celém festivalu …..
Kluci a holky s Cheers nám zvedli náladu jejich hot dogy. Ten čedarový byl dobrý, ale ten chicago strašlivě fresh a vynikající. Tady jsem si jako milovník hot dogů velmi pochutnal.
Donuty jsme neochutnali. Ale jejich food truck vypadal úžasně. Bylo u něj hodně narváno a obzvláště u dětí vyvolával obrovské projevy radosti a emoce.
Byl zde i stánek s indickou kuchyní. Kuřecí grilované na dřevěném uhlí a následně podávané jako Tikka Masala nebo Butter Chicken – to je indická klasika pro evropské spotřebitele.
U stánku s jamajskou kuchyní bylo neustále živo a plno. A to hlavně díky velice charismatickému kuchaři, který bavil všechny svou angličtinou a jižanským temperamentem. Letos jsme tuto kuchyni neochutnali. Ale pamatujeme si ji z prvního ročníku Street food festivalu v Pelhřimově, kdy mě zde chutnalo úplně nejvíce. Pamatuji si že jsem byl nadšený. A navíc ten komik pan kuchař ….
Belgické hranolky, to už je taková klasika. Opět tento stánek bodoval především u děti. My jsme až tak nadšeni nebyly. Hranolky to byly dobré, ale přeci jenom u belgických hranolek jsme zvyklí na větší křupavost na povrchu. Ale i tak jsme jich sporcovali celý kornout.
Virgin mochito z centrálního baru bylo lahodné, neošizené a perfektní. Nádherně osvěžilo a naladilo na další dobroty. Kluci za barem byli šikovní.
Na festivalu se objevil i food truck s čerstvými italskými těstovinami. My jsme vyzkoušeli špagety se sugem all’amatriciana, a byly luxusní. Parmazánem se nešetřilo a moc jsme si na nich pochutnali. Jenom za ty nalámané špagety by Ital asi urazil ruce. Zas na druhou stranu se to na street festivalu pohodlněji jedlo a kupodivu díky tomu ani moje tričko neutrpělo žádné „zranění“ od omáčky.
Konečně jsem se dočkal festivalu, kde nebyl jenom jeden stánek z hotdogy. Narazili jsme tu i na corn dogy, které byly také dobré. Těšil jsme se hodně na hot dog od Kn. Dad. Bohužel ale jejich newyorská verze dost zklamala. Byla na něm opravdu hora kysaného zelí, které nebylo ani propraté, takže úplně přebylo všechny ostatní chutě. Hvězdou celého festivalu tak pro mě byl hot dog od Tommy’s Food Truck. Úžasná štýrská klobáska, ale hlavně naprosto dokonalá čerstvá náplň, včetně čerstvého salátku a makrobilinkových výhonků. Tento hot dog byl prostě vymazlený a číslo 1! Jejich cibulové kroužky ale moc nenadchly.
Dalším velice, ale velice příjemným zážitkem pro nás byl sekt z vinařství Starý Vrh. Jejich Ema Prestige 2019 sekt, brut vyrobený klasickou metodou kvašením v lahvi z Ryzlinku vlašského bylo pohlazení po duši i na jazyku. Neodolali jsme a domů s námi putovala celá láhev. No a už není. 🙂
Obrovskou radost nám, a hlavně naší Casey, udělal „food“ truck Fitmin a jejich pestaurace. Díky za příjemný, milý a vtipný zážitek, obídek zdarma pro naší fenku, a dobré rady. Odvezli jsme si od nich domů i spousty kvalitních, poctivých, českých dobrot pro naší čtyřnohou holku.
Závěrem musím říci že to byl moc hezký, velice příjemně strávený den. Druhý ročník pelhřimovského street food festivalu se opět povedl a řekl bych že tentokráte byl ještě o kousek lepší než ten první. Hodně jsem kvitoval to, že zde nebyla taková dominance food trucku s burgery a že zde byla zastoupena poměrně pestrá škála kuchyní a stylů. Myslím si že to lidi baví více. Tak nezbývá než doufat, že to vydrží a že se můžeme těšit na ten třetí ročník.