Covidová pandemie dala lidem prostor vymýšlet nové věci – a vzešel z ní i podnik Konzoom Food v Humpolci. Jeho majitel a zároveň šéfkuchař Jan Kotrba si splnil sen a v obchůdku s kvalitními potravinami také – naprosto bezkonkurenčně – vaří.
Najít na Vysočině dobrou kavárnu už vůbec není těžké. Míst, kde se opravdu dobře najíte, je tu ale pořád málo.
O to větší pozornost si zaslouží malý obchod Konzoom Food, kde si nakoupíte výběrové potraviny všeho druhu, včetně produktů z lokálních farem, ale také si tu dáte skvělý oběd. Nově tu každé úterý dělají neapolskou pizzu, jinak je kuchyně inspirovaná spíše Asií.
„Vařím ze surovin, které si u nás můžete nakoupit, čímž hostům ukazujeme, jak se dají zpracovat. Rád každému, kdo má zájem, řeknu celý recept, aby si to mohl vyzkoušet doma, a myslím, že to funguje,“ říká Jan Kotrba, majitel a šéfkuchař Konzoomu.
Do obchodu a potažmo i jídel vybírá to, co zákazníci jinde v Humpolci neseženou. Podmínkou ale je nejvyšší kvalita.
„Na začátku jsme poskládali základ z toho, co jsem znal z kuchyní z Prahy, a to i od stejných dodavatelů. Spoustu lokálních výrobců jsme objevili až po otevření. Sortiment se pořád upravuje a přibývají další a další položky,“ vysvětluje.
Pravidelně každý týden také vyráží za lokáními dodavateli doplňovat zásoby a objevovat nové produkty. Mají už ale i více než deset vlastních Konzoom výrobků, jako jsou zavařené buřty na pivu, vývary, bylinkové oleje nebo třeba svatojánské ořechy.
Z Ambiente přes Británii zpátky domů
Kotrba pochází z nedalekého Pelhřimova, kde se vyučil kuchařem a v Humpolci následně dostudoval nástavbu, obor podnikání. Začínal v kuchyních restaurací Ambiente, učil se vařit také v Británii a po návratu působil ve White Circus Catering.
„Kvalita mi přirostla k srdci v Ambiente, během šesti let ve White Circus Catering jsme se každý den snažili vymyslet pro klienta to nejlepší a zároveň vždy něco jiného,“ popisuje své zkušenosti. „To je podle mě cíl kuchaře, učit lidi jíst něco jiného, nového,“ dodává.
Když nejen gastronomickým světem zatřásla pandemie, musel Kotrba s rodinou přehodnotit svoji práci a nakonec se společně s partnerkou vydali cestou vlastního podniku. Ovšem nebyla to jen pandemie, co rozhodlo o tom, že se Jan Kotrba vrátí do svého rodného kraje a založí vlastní podnik.
„Byla to souhra mnoha věcí během poměrně krátkého období. Narození prvního syna, covidové období a s ním spojená ztráta celého kuchařského týmu, setkání se Zdeňkem a Bárou Rýznerovými, kteří mi vysvětlili situaci okolo gastra v Humpolci,“ vzpomíná dnes Kotrba na zásadní chvíle, které se v létě 2021 zasloužily o vznik Konzoomu.
Humpolecký rozkvět
Pokud vám je jméno Rýznerových povědomé, nepletete se – právě oni v Humpolci založili velmi oblíbenou galerii 8smička s knihkupectvím a kavárnou s vyhlášenými vlastními dezerty. A jen o pár metrů dál, v té samé ulici, najdete Konzoom Food.
„8smička jde cestou kvality stejně jako my a já se na ně rád obracím při vytváření cateringových nabídek. Spolupráce se nabízí i díky blízkosti, připravujeme pro ně občerstvení na eventy, řada návštěvníků odtud přichází na oběd nebo za nákupem,“ líčí Kotrba.
Také zaměstnanci 8smičky jsou u něj pravidelnými hosty, zároveň se v Konzoomu prodává kváskový chléb od spřáteleného podniku.
Přestože Konzoom fungoval první rok jen jako obchod, vařit bylo v plánu od začátku.
„Náklady na restauraci byly ale úplně jinde než naše možnosti, přičemž jsme do Konzoomu investovali všechny volné prostředky, které jsme s přítelkyní uspořili, plus půjčku. Nakonec jsem ale rád, že jsme začali s obchodem, a poznali tak okolí, nové dodavatele, farmáře a pochopili poptávku,“ uznává.
Rok po otevření začali svépomocí budovat kuchyň a po půlroce přidali první stůl do prostoru prodejny se čtyřmi barovými židlemi, aby si hosté mohli jídlo v klidu vychutnat. Dnes už je tu osm míst a další stůl pro čtyři je ve výrobě. Přes léto funguje ještě maličká venkovní zahrádka.
Do vyprodání zásob, pospěšte si
V Konzoomu se vaří přes oběd od úterý do soboty, vždy do vyprodání zásob. Od podzimu do konce jara se každou sobotu udí ryby z nedalekých sádek.
Nezůstávají však jen ve svých prostorách, podporují i komunitní život místních obyvatel na městských akcích. Přes léto grilují v nedalekém parku Stromovka, v zimě pořádají oblíbenou zabijačku.
A mají i řadu dalších plánů. „Chceme například prodloužit otevírací dobu a přidat i páteční večer, aby si hosté mohli zajít na pizzu a skleničku,“ prozrazuje Jan Kotrba.
„Byli bychom rádi, kdyby se nám investice vrátila do pěti let. I když s tím, co se děje nedaleko nás na Ukrajině či v Izraeli, čekáme určité ekonomické ochlazení v celé Evropě, s čímž žádný byznys plán nepočítal,“ přiznává.
Přesto si ale podle jeho slov nemohou stěžovat. Obědy napomohly tomu, že už na tržbách nejsou tolik znatelné sezony, kdy chodí kromě místních nakupovat více návštěvníků z Humpolce.
„Je to náročné hlavně časově. Někdy mi zbývá jeden den volna, jindy jenom polovina dne z týdne. Druhému synovi je rok a půl a k tomu máme psa. Skloubit tohle všechno se budeme s přítelkyní učit ještě dlouho. Ale myslím, že se nám to pomalu daří a je to i vidět,“ dodává Kotrba.
Převzato z FORBES.CZ: https://forbes.cz/gastro-poklad-na-vysocine-skvele-jidlo-se-odstehovalo-do-humpolce/
Byl někdo v konzumu na obědě?
Pokud ano, můžete se podělit o zážitek?
hele jestli udelate bistro a bude mozny zajit na pizzu nebo na nejakou italii….hmmm
Tak pochybuji, kdyby nevařili hooodně dobře, že o nich budou psát ve forbesu.
kdyz si zaplatis, napisou o tobe vsude. cimz nechci snizovat gastro hodnotu vykonu konzoomu. ale forbes proste taky musi z neceho zit, a placena reklama je dobry prijem. clovek musi prijimat vse s trochou kritickeho pohledu
Českou kuchyni asi nevaří moc, co?