Máte rádi osvědčenou klasiku v podobě poctivých omáček? Obzvláště těch smetanových? Jako třeba svíčkovou? A chcete zkusit něco nového? Pak byste se měli podívat na náš dnešní recept, bratislavskou vepřovou plec. Československá specialita tradiční kuchyně, kterou si jistě v některých rodinách dopřávají dodnes.
Před nedávnem jsme si tu ukázali recept na další skvělou omáčku: Retro: Originál hamburská vepřová kýta (pečeně). Podle bývalé celostátní normy. Ta určitě stojí za shlédnutí a hlavně za uvaření. Je to super mňamka. Ta je na přípravu ale malinko složitější.
A tak si dneska ukážeme recept na slovenskou omáčku. Bratislavská vepřová plec, bratislavská rolovaná plec (maso se před přípravou roluje), nebo zkrátka bratislavské plecko je jednou z klasických československých hotovek. Bratislavská vepřová plec patří mezi tradiční československé pokrmy, a na její přípravu dokonce existovala norma. Recept není nikterak složitý, a tak si bratislavské plecko můžete připravit doma a třeba i zavzpomínat na své mládí. A recept je opravdu jednoduchý a příprava rychlá.
Co budete potřebovat na 1 porci:
vepřová plec 500 g
cibule (velká ) 1 ks
rajský protlak 1 lžíce
mrkev 1 ks
celer kousek
kyselé okurky (větší ) 1 ks
hrášek (sterilovaný nebo mražený )
mléko 150 ml
smetana na vaření 150 ml
citronová šťáva
olej
sůl
Postup přípravy:
Maso nakrájejte na plátky a osolte.
Na oleji orestujte cibuli, přidejte maso, z obou stran opečte, vmíchejte protlak, podlijte vodou nebo vývarem a duste.
Přibližně v polovině dušení přidejte na kostičky nakrájenou mrkev a celer. Před koncem vmíchejte nadrobno nakrájenou okurku a hrášek.
Zalijte mlékem a smetanou rozmíchanou s trochou hladké mouky, provařte ještě 10 minut a dochuťte citronovou šťávou, popř. solí.
Za hodinku máte hotovo!
TIP: Někdo vaří maso v celku, mrkev s celerem uvaří zvlášť a až ke konci vloží zeleninu do omáčky. My dáváme dřív, omáčka nám tak přijde chutnější.
Podáváme samozřejmě s domácím houskovým knedlíkem. Všechno ostatní by byl hřích!
Vyzkoušejte. Určitě budete překvapeni tou luxusní chutí.
Aj keď sme z Bratislavy, tak toto jedlo sme si s manželkou doma nikdy nerobili. Robili ho naše mamičky, ale my nie. Ale zasteklo sa nám po ňom, a tak sme hľadali recepty. Všade sme našli recepty celkom dosť ťažké, rôzne pasírovanie omáčky, pečenie mäsa vcelku zviazaného do bochníčka, a jeho dlhé dusenie na skoro dve hodiny. Až sme narazili na tento. Tak sme si tento víkend urobili váš variant ako sviatočný nedeľný obed. A bolo to famózne. Aj keď to bolo oveľa jednoduchšie a fakt netrval dlhšie ako hodinu, tak výsledok bol ako originál. Takže vďaka. Akurát u nás na Slovensku sa naozaj žemľová knedľa nevarí. Ale iba kysnutá knedľa.
Díky, to jsem rád že chutnalo. Největší sranda na tom je, že přesně i my jsme nevěděli co o víkendu vařit. V sobotu jsme si dělali takovou krásnou retro klasiku, obalovanou svatomatinskou vinnou klobásu a obalovaný salám junior s bramborovou kaší. Neuvěřitelná mňamka. No a v neděli jsme se právě rozhodli taky pro bratislavskou vepřovou plec. A byla zase moc dobrá. No, ale jelikož já jsem Čehún, tak jsem trval na houskovejch. 😉