Kdysi, když McDonalds přišel do České republiky, tak jsem tento podnik miloval. Ty doby jsou ale dávno pryč. Když opomenu jejich snídaně, tak v McDonald’s vlastně vůbec nejím. Za jediný jejich poživatelný burger vlastně považuji BigMac, ale ani ten mi už řadu let nechutná. Teď se ale v rámci jejich nové maestro sezónní nabídky objevily nové burgery od Přemka Forejta (gastronom, šéfkuchař olomoucké restaurace Entrée, známý z televizní soutěže Masterchef Česko). Tak jsme je museli samozřejmě vyzkoušet.
Spolupráce Forejta a fast foodu McDonald’s trvá již delší dobu. Reakce byly různé. Stejně jako na jeho píseň o hamburgerech a hranolkách z tohoto fast foodu, ta se stala virální. Na Youtube má aktuálně přes 5,5 milionů přehrání a další i po více než roce stále přibývají. Na oficiálním Youtube kanále McDonald’s s panem Forejtem vyšlo několik dalších videí. Kontroloval například kvalitu dodavatelů, kdy vyrazil třeba až na farmu do Nizozemska, odkud má pocházet mléko k výrobě zmrzliny.
Já toto nijak nekritizuji. Je mi to vcelku jedno. U pisničky jsem se zasmál a ostatní tyto jeho aktivity beru jako standardní reklamní spolupráci, která mě nijak nevadí, nijak mě neuráží, ale ani mě nijak neovlivňuje. Osobně si ale myslím, že Přemek Forejt je opravdu po čertech dobrý šéfkuchař, který má opravdu velkou znalost chutí, které umí dokonale kombinovat. O tom jsem se ostatně osobně přesvědčil při návštěvě jeho restaurace Entrée, kde jsem měl možnost ochutnat jeho devítichodové degustační menu, které bylo geniální. Ostatně o této návštěvě jsem zde také psal.
Veřejnost spolupráci kuchaře a řetězce pocítila nejvíc až po uvedení burgerů podle receptury Přemka Forejta. Stalo se tak vloni. Jak jsem psal výše, McDonald’s opravdu nijak zvlášť nemusím. Popravdě na jejich normálním burgeru jsem nebyl již hodně dlouho. Do McDonald’s občas vyrazíme akorát tak na jejich snídani. Ty si ještě někdy občas dáme. Ostatně o jejich snídani jsem na stránkách Humpoláka psal již také. Ale když se tehdy burgery od tohoto šéfkuchaře v nabídce McDonald’s objevily, tak jsem neodolal a musel jsem je dojít ochutnat. A popravdě jsem byl vcelku dost hodně zklamaný. Jeden z nich měl neobvyklou a kyselou chuť, součástí bylo například bazalkové pesto. A popravdě k těmto burgerům byla kritická i většina ostatních lidí.
Forejt sám přiznal, že chuť zákazníky rozdělila a spoustě nezachutnaly. „Podařilo se nám s ním probourat stěnu. Že někomu nechutnal a možná lidi trochu rozdělil? Tak je to s každým jídlem, nikdy nebude chutnat všem.“ uvedl v jednom rozhovoru v březnu tohoto roku. Ve stejném interview mluvil také o další edici burgerů pro McDonald’s. Do nabídky se dostaly v pondělí 11. března v rámci oslav 32. narozenin McDonald’s v České republice a podle jeho slov jsou konzervativnější.
„Spousta lidí mě zavrhla, zbytek mě podporuje. Nedělám věci, abych se zavděčil lidem. Dělám je pro sebe, dělám věci, které mě baví. Je to můj život, moje rozhodnutí. Smysl musí dávat mně.“ říká o spolupráci s McDonald’s. „Vybral jsem si do nich věci, co mi v McDonald’s samotnému chutnají. Chtěl jsem vymyslet burger, který je postavený na mekáčovských klasikách, jež mám sám rád. Takže jsem vybral třeba slaninu. Anebo dva plátky čedaru, já si totiž vždycky přidávám sýr navíc. Ale úplně nejvíc mě baví dvě omáčky, sušená rajčata a jemná pikantnost. Když jíš burger, měl bys bejt zalískanej od omáčky. Když jsem ten burger vymýšlel, byl jsem hladový. Mám to odzkoušené. I když si chci uvařit doma anebo jdu nakupovat, tak to dělám hladový. To se vám ty věci do košíku dostanou samy a vaříte potom stokrát líp.“ říká Forejt.
Opět se jedná o bezkonkurenčně nejdražší položku v nabídce McDonald’s. Oba burgery stojí od 165 korun. Fast food má totiž v České republice na různých pobočkách rozdílné ceny. Třeba v OC Atrium Flora stojí 165, ale na pobočce D5 Rozvadov 179 korun. Bez hranolků a pití. Za takovou cenu se v některých případech dá najít burger i v restauraci. V českém McDonald’s jsou téměř všechny položky výrazně levnější. V obchodních centrech v Praze vyjde pravděpodobně nejznámější BigMac na 105 korun, Big Tasty Bacon je o desetikorunu dražší. Bezmasý Veggie Burger je za 125. Jedna z mála položek, která se cenově blíží burgerům od Forejta, je Double Big Tasty Bacon za 155. V něm se ale nachází dva kusy masa.
Nové burgery se jmenují Deluxe beef a Deluxe chicken. Podle názvu jsou z hovězího a kuřecího masa. První zmiňovaný obsahuje kromě hovězího masa ledový salát, kyselé okurky, čedar, cibuli, slaninu, sušená rajčata a dva druhy omáček – rajčatovou a takzvanou McBacon. To vše v chilli bulce. Maso je poměrně tlusté, zdá se mi mnohem hrubší než je zvyklé u tradičních McDonald’s burgeru. Je překvapivě docela šťavnaté. Velice chutné jsou tam ty sušená rajčata, ty tam opravdu dělají výbornou chuť. Zeleniny v burgeru je tak akorát, ani moc ani málo. Je to lehounce pálivé od té chilli bulky, ale opravdu velice slabě. Myslím si, že toto klidně zvládnou i lidé, kteří nemají rádi pálivé. Kdo naopak miluje pikantní pokrmy, zřejmě tu chilli ani neucítí. Omáčky jsou tam také super.
Druhý burger je kuřecí. Ten místo hovězího masa obsahuje šťavnatý kousek kuřecího masa v křehké strouhance s podmáslím, Jinak je jeho složení naprosto stejné. Mě osobně tento burger chutná ještě více než ten hovězí. To kuřecí maso je opravdu jemné a šťavnaté, pravděpodobně se na něm velmi dobře podepisuje to podmáslí. A pak je tam ta křupavost té strouhanky, která je fajn. A ačkoliv mají oba burgery kromě masa stejné složení, jejich chuť se opravdu lišila, a když bych se na složení nepodíval, ani bych nevěděl, že jsou v nich stejné ingredience.
V rámci nové nabídky jsou nově k dispozici nějaké další věci. Jsou to třeba nacho čedarové trojúhelníčky. Ty jsou opravdu famózní. Má to takovou chuť jako když kousnete do mac & cheese. Jsou lehce pálivé, ale opravdu jenom tak na kraji na konci chutě. Jsou obaleny v těstíčku, které vytváří takovou krustu na povrch a vevnitř je krémová vláčná sýrová náplň. Tyto trojúhelníčky by zcela jistě měli zůstat ve stále nabídce. A ne ty jejich hermelínky, nebo co to mají. A další novinkou jsou Rustic Fries a Deluxe omáčka. A popravdě, i když jsou ty hranolky ve tvaru takových těch kolíbek, které zrovna moc nepreferuji, tak musím říct že tyto hranolky jsou fajn. Ne tedy že by byly zrovna nějak zvláštní, ale rozhodně jsou to ty nejlepší hranolky, které jsem kdy u McDonald’s jedl. Jejich velkou výhodou je, že mají i nějaký ten zbytek slupky. Jsou vcelku křupavé a chutné. A ta omáčka je taková jogurtovo bylinková, také vcelku fajn.
Co říci závěrem. Já bych osobně řekl, že tyto burgery se tentokráte Přemkovi Forejtovy povedly. Oba jsou moc dobré, moc chutné, ty chutě jsou tam vyvážené. Je důležité říct, že pořád je to burger samozřejmě z Mekáče a jinde naleznete desítky lepších a chutnějších. Ale já mohu říci, že konečně zase jednou mají v McDonaldu burgery, které mi chutnají a které bych si klidně dal znovu. A mohu vám je vřele doporučit. Podle mého jde totiž o to nejlepší, co mají momentálně v nabídce. Pokud máte rádi burgery od McDonald’s, tak zcela jistě tuto novou nabídku vyzkoušejte. Myslím si ale, že v takovém případě Vás k tomu nemusím asi moc vyzývat.
Nové burgery Přemka Forejta v McDonald’s ode mě dosávají tedy 3 hvězdičky z 5. Ale nikdy nebudu úplně spokojen, do té doby, než McDonald v České republice začne nabízet hashbrowns celý den. Začněte prosím už, sakra, hashbrowns nabízet celý den. A budu to tu psát u každé zmínky o McDonaldu dokud nebudou hasbrowns celý den. A jestli se to nestane, tak fakt jakoby se stanou hrozný věci. Díky moc a mějte se krásně. 😉