Píšou o Humpolci: Nový spolkový dům v Humpolci navrhne ateliér AEIOU

28

O revitalizaci Spolkového domu v Humpolci rozhodla architektonická otevřená soutěž. Jedná se o proměnu důležitého městského bloku se zásadní historickou a společenskou hodnotou. Z hlediska významnosti Spolkového domu a budovy školy v Husově ulici, ale také z pohledu komplikovanosti stavebního programu, který zahrnuje kombinaci několika typů uživatelů, bylo nezbytné hledat různé přístupy řešení a nakonec vybrat takový, který by v této části města nejlépe probudil jeho skrytý potenciál. Vítězný návrh pochází z pera atelieru AEIOU.

Celkem bylo odevzdáno 13 architektonických návrhů. Návrhy ve většině případů pracovaly s neutěšenou podobou jižní strany městského bloku, kterou vnímaly jako výzvu a také jako klíč k řešení celku.

Vítězný návrh studia AEIOU velmi efektivně využívá současné historické objekty a zároveň vytváří živé veřejné prostranství, které v mnoha vrstvách propojuje využití jeho dílčích částí. Z problematické jižní fasády vznikne atraktivní strana, která bude navíc plnit velmi praktickou funkci. Propojí provozní prostor uvnitř a veřejné prostranství venku. Zástupci města věří, že tento návrh by měl Humpolci přinést nové společenské a kulturní centrum, které důstojně stabilizuje tuto část města.

„Architektonické soutěže jsou velmi důležité, pokud potřebujete znát více názorů na jednu problematiku. Platí, že jeden architekt má většinou pouze jeden názor, ale dvacet architektů vám představí dvacet úhlů pohledů. A to vám nejen otevře oči, ale také nabídne široký výběr možností, jakou cestou se vydat,“ říkají zástupci města.

Převzato z: https://www.tvarchitect.com/clanek/novy-spolkovy-dum-v-humpolci-navrhne-atelier-aeiou//

Axl

28 thoughts on “Píšou o Humpolci: Nový spolkový dům v Humpolci navrhne ateliér AEIOU

  1. Konecne ma mesto osvicene vedeni a radni, kteri dokazou vic, nez jen soutezit zakazky na cenu. Spolkac hned tak nebude, ale je radost sledovat generacni obmenu na meste.

  2. Citace z textu: „Zástupci města věří, že tento návrh by měl Humpolci přinést nové společenské a kulturní centrum, které důstojně stabilizuje tuto část města.“

    A dotaz nechápajícího: Přibližně 100m vzdušnou čarou, asi 1,5 minuty chůze od místa této skvělé vizualizace se nachází budova Kina a nově Mikádo s vnějším prostorem upraveným v podobném duchu.
    Bydlím kousek, ročně tam registruji tak 5 akcí, které rozhodně netrpí na nedostatek prostoru.
    Proč tedy budujeme další, totožný prostor – existuje pro něj nějaký plán využití?
    Nedávno běžela podobná akce, využití prostoru mezi Kinem a budovou jednoty – to je asi 50m odsud, na půl cesty do Mikáda?
    Skutečně v Humpolci stojí davy kultury a zážitků chtivých lidí a s nimi skupiny umělců, co by se rádi producírovali a jen nemají kde?
    Park Stromovka je nějakých 200m na opačnou stranu, jak už roky probíhající akce „Platforma“ ukazuje, i on je vhodný pro podobný typ akcí. Tradiční Bernardfest zase jasně ukazuje možnosti náměstí.

    já vím, že zním jako zapšklý škarohlíd, ale abysme to s těmi kulturně-volnočasovými plácky nepřehnali 😀
    Lidi ve městě potřebují k žití i jiné věci. V té souvislosti mě napadá i velmi „kacířská“ myšlenka, ale co už: město v téže části dramaticky omezuje možnosti parkování, protože není místo ……

    1. Naprostý souhlas, nadbytečné a určitě zbytečně drahé. Některé ulice mají vodovod v eternitu nebo olovu, kanalizace se jenom flikuje, chodníky někde vůbec nejsou, nebo jsou v hrozném stavu, veřejné osvětlení by sneslo leckde výměnu nebo vylepšení,…atd. Až bude vše OK a budou přebytečné peníze, tak proč ne – pokud to bude dávat smysl. Nyní určitě ne.

      1. Souhlas. Už ten samotný nákup Spolkáče vpřed volbami 2022 byl nesmysl. Nové vedení jenom aktivně řeší, co s takovou přítěží. Ročně se tam konají asi čtyři plesy a roční provoz přitom vyjde na slušný balík peněz.

  3. Ukazuje se,že opravdu důstojné využití Spolkového domu není možné nalézt. Je to dnes už zbytečný a překonaný artefakt minulosti. Plesy a dva měsíce tanečních nejsou pro využití dostatečným nábojem pro život. Navíc se stává, že i některé spolky a kluby z Humpolce plesy konají v modernějších sálech po okolí. Husovku na školní třídy z tzv přetížených základek také nikdo nedokázal realizovat. Ano, zde veřejnost byla často proti, aby děti chodily sem. Ruku na srdce., Husovka by se musela zmodernizovat, je to také budova z jiné doby.

    Najít moderní koncept tohoto komplexu, tedy Husovka+ Spolkáč je na významné ocenění.
    Když to zpětně vidím, nedivím se dnes už kdysi vedení města, tedy za minulého politického systému, že uvažovali o demolici.
    Souhlasím, že je zde moderní Mikádo, kino, prostor před nimi a sympozia a kongresy se do Humpolcve sjíždí možná jednou za patnáct let.
    Takže známá otázka Co s tím.

    Takže opravdu

  4. Řekl bych, že ze všech humpoleckých politiků, byl jediný Rýzner, který již před nákupem Spolkového domu, upozorňoval na obrovské budoucí výdaje do této stavby, na úkor jiných potřebných investic pro město.
    Bohužel ODS-ácká mašinerie nekoukala na jiné názory, neboť jim schází určitý druh zodpovědnosti a strategického myšlení.
    Současné vedení je již odkázáno do situace, že se musí starat o svůj majetek.
    Správné by bylo zakonzervovat a uspořené peníze investovat do priorit rozvoje našeho města (viz. příspěvek Františka)
    Kardinální otázka zní, kolik bude stát celková rekonstrukce této budovy včetně Husovky?
    Vyšší stovky miliónů?
    Občani, voliči, až půjdete příště k volbám, přemýšlejte, koho volit, nenechte se uplatit kuřetem a pivem zdarma.
    Humpolec potřebuje politiky, kteří městu budou pomáhat, né ho poškozovat

    1. to same vedeni o kterem mluvite taky prave usporadalo soutez za nekolik milionu na tento dum, kteremu by stacila mnohem mensi rekonstrukce

      1. Bylo by dobré vědět, kteří konkrétní zastupitelé podpořili vyhazování milionů na studie.
        Ve finále se stejně bude muset kvůli cenám řešit tento soubor objektů po částech. Ano, je dobré vědět co by kde mohlo být, ale bylo to nezbytné zjišťovat touto formou? Pan Machek začíná být posedlý utrácením městských peněz za nejrůznější studie. Opravdu občané města touží za peníze ze svých daní naplnit skříně na radnici papírem? Už je to přes hranu, fakt. Stačilo.

  5. Co nová městská knihovna podobná té v Havl. Brodu? Neuvěřitelně povedená a funkční stavba.

    1. Současný starosta hospodaří s přebytkovým rozpočtem.
      Dvojice Macek, Voplakal je nejzodpovědnějším tandemem, který kdy byl na našil radnici. V posledních 30 ti letech tam nebyl nikdo kdo rozuměl financím a rozvoji města zároveň.

      Dokážete si představit dvojici Křivánek, Kratochvíl. To by teprve byl průser. Nejen že nechytří, ale i líní.

      1. Možná hospodaří s přebytkem, ale to jen proto, že posedlost pana starosty byt u všeho a rozhodovat o všem způsobuje faktickou nečinnost města.
        S pobavením lze dneska vzpomínat na výkřiky, jak se ve městě dělalo jen to, co chtěl pan Bernard. Dneska se nedělá nic, co nechválí pan Machek.
        Asi nějaká nová forma zastupitelské demokracie…

        1. Tímto stylem může Machek brzy skončit. Jestli chce takto pokračovat, tak můj hlas v dalších volbách půjde jinam. A podle toho jak se bavím s dalšími lidmi, tak nebudu sám. Tohle se fakt líbí málokomu. Pan Machek se zviditelňoval hlavně kulturou, mimo Platformy třeba Pecha-Kucha night. Na tom by nebylo nic špatného, někdo to vždy zasponzoroval ze soukromého sektoru. Ale když přišel s podobnou prezentací na podzim, kde obsah tvořily architektonické studie, tak to nás všechny začalo stát dost peněz z městské kasy. Vrcholem byla studie ověření řešení křižovatky u Billy (cca 300.000 Kč nalito nevratně do kanálu), na což podle úředníků MěÚ ležel delší dobu projekt ve skříni na radnici…V programu HUGO bylo takovéto vyhazování? Kde? A pozor i ostatní členstvo koalice. Jestli si Machka nezkrotíte, tak půjdete opět do opozice i s ním.

          1. Minulý rok nejvíce procentuelně proinvestováno v kapitálových výdajích v historii města.
            Tzn. lžete, když tvrdíte, že Machek nic nedělal.

            Kdy jeho předchůdci makali stejným tempem, je Humpolec úplně někde jinde. Pochybuji, že jste HumpolecGo někdy volil.
            Občani Humpolce rozhodnou za rok na podzim. Mimochodem můžete mi říct, co zde dělá opozice, pomůžu vám vůbec nic, ani si nedá práci, aby se připravili na rozpravu na zastupitelstvu, podívejte se ve středu. Jsem rád, že naše město vede konečně pracovitý člověk.

          2. Tak ses, Petře, pochválil, a teď šup šup, zase vládnout, ať ti nc neuteče!

          3. Mno, ta stará studie se právě vůbec nenašla. Patrálo se po ní dlouho, ale Jirka Kučera ji asi založil někam hodně hluboko a nikdo neví kam. Nebo vůbec nikdy neexistovala?

          4. Nikdo neřekl, „že Machek nic nedělal“, to lžete vy. Padlo tu, že město dělá jen to, co osobně schválí Machek, a to potvrdí na úřadě každý.

  6. Ani se Machkovi nedivím, že chce všechno schvalovat, když tý líný úřednický verbeži dáte volné ruce, tak to dopadne jak s mlatovýma cestama ve Stromovce, přeberou to od stolu bez vad a nedodělků a přitom se to musí komplet předělat.
    Humpolec má problém, že na úřadě “pracuje” skupina budižkničemů a 30 let je nikdo nekontrolovat.
    Děkuji, že se zde objevili lidi jako Machek nebo Voplakal, kteří se snaží jejich práci kontrolovat. Ve výsledku jsou to naše peníze, které hlídají. Konečně někdo👍👍👍

      1. Ten kdo rozhodl o vyherci projektu na projekt a revitalizaci parku bylo vedení města, tzn. J. Kučera, Namyslo, Bartáková.
        Žádný architekt, ale politici jsou ti co objednali, odsouhlasili a prosadili.
        Že se o to neumějí řádně starat, je věc druhá.

        Jinak souhlasím, že dvojice radních Machek, Voplakal je to nejlepší co mohlo Humpolec potkat.

        1. No to už je dnes jedno, kdo to tehdy potvrdil. Čas a doba jsou zase o pár let jinde.
          V každém případě je jisté, že v celé historii od listopadového převratu až k dnešku byla Bartáková jediným místostarostou, místostarostkou, která měla ekonomické vzdělání.
          To není pochlebování jejímu výkonu či osobě, jen prosté konstatování faktu.
          Pamětníci historie si jistě vybaví popřevratové osoby na těchto postech počínaje Ing. Kadlecem, poprvé zvoleným za dnes už neexistující SPR-RSČ

  7. Machek vládne z pozice moci.

    Voplakal se snaží pro město a pro občany. Před tímhle chlápek klobouk dolů.

    1. Nechte Machka ať pracuje jak to umí. Volič to sečte v roce 2026. Musíme si zvykat, že i v Humpolci bude častější rotace kádrů na nejvyšších postech. Ten nenormální stav, kdy to v okolí držela v rukou jen jedna strana, to už je pryč.

      Jasné je, že lidi do vysokých pozic nejsou na skladě v žádném současném politickém uskupení ve městě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Otevření koupaliště Žabák s akcí U vody bez nehody

St Čvn 19 , 2024
Koupalště Žabák letos zahájí sezónu v pondělí 24. června. Ve stejný den se od 8:30 do 19:00 hodin uskuteční preventivně vzdělávací akce U vody bez nehody. Cílem projektu je zlepšit informovanost veřejnosti, zejména rodičů a dětí, o zásadách bezpečného chování u vody.

You May Like

Témata