Ohlednutí za Street food festivalem Pelhřimov 2024

Street food festival Pelhřimov 2024 je za námi. Jak se nám  tam líbilo? A jak nám  chutnalo?

V sobotu 20. července 2024 se v Pelhřimově na venkovní scéna Máj (třída Legií), konal již třetí ročník uličního gastrofestivalu. A jako obvykle jsme na něm nesměli chybět. Ochutnali jsme toho opravdu hodně a musíme říci že jsme byli víceméně spokojeni.

Začali jsme kávičkou Lungo v kavárně na kolečkách Bardotka coffee. Káva byla silná, správně hořká a kyselá, prostě dobrá káva u které jsme neměli na co si stěžovat. Příště bychom sem na kávu vyrazili zase klidně znova.

Po kávičce jsme vyrazili na pravé čerstvé maďarské langoše do Langoš King. A i když máme rádi i ty klasické koupalištní langoše s kečupem a česnekem, tak tady jsme si zvolili poněkud speciální langoš s pršutem. A řeknu vám, bylo to famózní. Manželka byla spokojená, ale až tak nadšená nebyla. Mě to chutnalo moc. Jednalo se o tradiční langoš, potřený česnekem, kečupem a posypaný strouhaným sýrem, tak jak ho známe. Ale na něm byla sušená pršut šunka a navíc i klasická vařená šunka, plus osvěžení v podobě polníčku.  Těsto bylo fajn a v pohodě. Mě to chutnalo moc a tento langoš bych si dal kdykoliv znova.

Já sám jsem milovníkem hot dogů. Většinou si na food festivalech stěžuji, že tam žádné nejsou, nebo je tam jeden. No tak tentokrát jsem si opravdu neměl na co stěžovat. Na pelhřimovském festivalu jich bylo tolik, že jsem si prostě nemohl vybrat. A bylo jasné že všechny rozhodně neotestuji. Po prohlídce stánků jsem se rozhodl, že otestuji tedy pálivý Texas hot dog od Meat Vandals. Vídeňský párek od maso Klouda, jelapenos, čedar a další ingredience slibovali pro milovníka hot dogů opravdu vynikající chuťový zážitek. No ten hot dog vůbec nebyl špatný. Trochu mě popravdě zklamal samotný párek, který nebyl nic moc a v celém hot dogu byl hodně nevýrazný. Od maso Klouda jsem tedy rozhodně čekal větší „nářez“. Na druhou stranu ten hot dog hodně vyzdvihla jeho náplň. Hlavně nakládaná kyselá cibulka byla naprosto super. Jejich BBQ omáčka na druhou stranu zase trochu zklamala. Kolem a kolem to byl hot dog lepší chutě. Kvalita ale mohla být přeci jen ještě o něco výše. Použít lepší párek a buď vynechat tu BBQ omáčku, nebo použít nějakou jinou, byl by to super hot dog.

Následně jsme si dali belgické hranolky od BIG Fries s jejich oblíbenou sýrovo-česnekovou majonézou. Jako každý rok, jsme nijak extra nadšení nebyli. Hranolky jsou samozřejmě čerstvé, horké, ale pořád v porovnání s jinými dobrými hranolky na belgický způsob, které jsme měli možnost ochutnat jinde nám nepřijdou až zase jako taková bomba. Sýrovo-česneková majonéza za mě byla oukej, manželce nechutnala vůbec.

To už jsme byli trochu přecpaní a tak jsme si museli dát pauzu a doplnit pitný režim. Zavítali jsme do D Bar & Coffee – mobilní kavárna a bar. Chtěli jsme si dát nějakou dobrou domácí limonádu. Tady nás trochu děsilo, že v nabídce měli někde kolem 20 domácích limonád. Byl jsem tedy k tomu velice podezíravý a očekával jsem že to budou hnusné limonády z nějakého sirupu a pixly, které budou fakt hnusné. Nicméně pán v baru byl velice milý a příjemný a tak jsme si u nich objednali jejich grepovou limonádu. No, světe div se, ona byla opravdu vynikající! Dobrá limonáda s ledem, ani ne moc sladká, ani ne moc kyselá. Velice osvěžující, byly v ní i malé kousky toho grepu. Limonáda nám od nich moc chutnala.

Následně jsme vyrazili se provětrat a projít s pejskem a když nám dostatečně vyhládlo, tak jsme se vrátili pro nášup. Moje manželka je polévková. A to že hodně. Bohužel nikde jsme tady nemohli polévku nalézt. Až jsme narazili na stánek Bufík, kde byly nabízeny nějaké ty klasické české dobroty – jako třeba smažák v domácí žemli, kachna, a mezitím také tradiční gulášová polévka. Za 60 korun jsem byl poněkud skeptický, ale chtěl jsem manželce udělat radost. A byl jsem skeptický oprávněně. Ta polévka se vůbec nedala jíst. Tradiční možná byla, ale to tak podle supermarketových norem. Vlastně víte co? Ani to ne. Kdybychom si koupili gulášovku v konzervě, nebo si uvařili gulášovku s pytlíku, byla by lepší. Tohle bylo opravdu strašné. Polévka plná nepřevařené mouky. Snědli jsme asi čtyři lžíce a milá gulášovka letěla do koše. Takhle tedy opravdu ne. Horší polévku jsme snad ještě nikdy nejedli.

Manga Bistro připravovalo speciální čínské palačinky Jianbing, což je tradiční čínské pouliční jídlo. Ti tu byli i na předchozích ročnících, ale my jsme je nikdy neochutnali. To jsme museli změnit a museli jsme je prostě ochutnat, jelikož v Čechách je to docela rarita. Palačinky se připravují podobně jako klasické francouzské crapes, akorát do nich jde následně smažené vajíčko, zelenina, sójovka, chilli omáčka. To je základ. Ale dát jste si ho zde mohli i buď s nějakým tím masíčkem, nebo slaninkou. My jsme si vybrali tu verzi se slaninou. Manželce v nich vadila ta chilli omáčka. S tou já problém nemám a popravdě mě ta palačinka hodně dost chutnala. Zase něco nezvyklého, co si ne hned tak někde dáte, pokud tedy zrovna nejste v Číně. Za mě velice milé překvapení.

Tuhle dobrotu bylo potřeba zapít a tak jsme si dali pivečko od  PIVOVAR PANACZECH. Vybrali jsme si jejich 11 plzeňského typu, vyrobeného za použití pivovarských kvasnic. Pivo to bylo zajímané, takže s námi ještě domů putovala cestovní láhev. Ale ani ta se druhého dne nedočkala a večer taky padla.

Načež jsem zase dostal hlad. A tak nastal čas ochutnat další hot dog. Měl jsem problém si vybrat z nabídky GoodiesfromtheBrothers, kteří překvapivě do Pelhřimova místo hamburgerů přivezli našlapané hot dogy. Jelikož mám rád pálivé a na doporučení jednoho pána jsem si nakonec vybral jejich Mexico hot dog. Ten byl parádní. Tentokráte s párkem již nebyl žádný problém, ten byl dobrý a krásně křupal. V náplni toho bylo zase požehnaně, mě tam hrozně chutnala medová hořčice, smažená cibulka a černé fazole. Tohle fakt byl moc dobrý hot dog, za tu cenu hodně našlapaný. Jemně pikantní a pálivý, žádná divočina, ale zároveň ta příjemná pálivost tam byla. Tenhle hot dog bych si dal kdykoliv zase s chutí znova.

Manželka pak chtěla ochutnat hovězí taštičky od Clyde’s Jamaican Kitchen. Šlo o takovou menší mňamku z kukuřičného těsta plněnou mletým kořeněným hovězím mases. Manželce taštičky vcelku chutnali. Mě skoro vůbec, jelikož jsem z toho masa cítil curry, které dvakrát nemusím, plus další nějaké koření které mě tam vadilo. No ne že by to bylo pro mě úplně nepoživatelné, rád jsem ochutnal. Ale můj šálek čaje to tedy rozhodně nebyl.

Co ale naopak byl můj šálek čaje byla restaurace Na Humpolce – a jejich Jacket potatoes food truck. Obrovské pečené monster brambory, které jste si mohli nechat naplnit kuřecím trhaným masem, hovězím trhaným masem nebo pastrami. My jsme ale šáhli po jejich bramboře plněné majonézovým salátem s matjesy. Mňam! Mňam! Mňam! To bylo pošušňáníčko a nebíčko v papulce. Teplá brambora naplněná studeným salátkem s krásně kyselými matjesy, kornichonky, kapary a dalším. Tohle bylo neuvěřitelně lahodné a osvěžující a jsem moc rád že jsme si vybrali zrovna tuto verzi. Manželce to také moc chutnalo a za nás to bylo to absolutně nejlepší jídlo co jsme zde ochutnali a jasné první místo a zlatá medaile. Obrovské body nejen za originalitu, ale také za kvalitu přípravy. Na tuhle bramboru bych se vypravil klidně znovu a to i třeba několik kilometrů daleko. A ještě náš pejsek dostal od pana majitele zadarmo hrst pastrami. Jak já mu záviděl. 🙂 Díky moc za skvělé jídlo, tleskáme a posíláme pozdravy do Tišnova!

Na závěr jsme se chtěli ještě malinko osvěžit a tak jsme vyrazili do stánku Easyrolls. Rolovanou zmrzlinu asi všichni znáte. My ač jsme jí viděli mnohokrát, tak jelikož moc zmrzlinový nejsme tak jsme si jí nikdy nedali. Tentokráte jsme jí tedy zkusili, a popravdě pro nás obrovské zklamání. Dali jsme si jahodovo-ananasovou. Ale zmrzlinu, ani žádnou chuť ovoce nebo smetany jsme tam vůbec necítili. Bylo to jako bychom jenom lízali zmrzlou vodu. Za nás obrovské zklamání a rolovanou zmrzlinu už si zcela jistě příště nedáme.

A to je vše. Za nás moc příjemný den, kdy jsme ochutnali mnoho dobrot. A naneštěstí i několik katasftrof. Ale sakum prdum to bylo moc fajn, a a nám se tu líbilo.

Závěrem se samozřejmě úplně nabízí srovnání s gastrofestivalem Food Mania v Humpolci a jeho letošním ročníkem. Kde se nám více líbilo? Opravdu hodně těžká volba. V Humpolci se nám líbil moc prostor kde se akce konala. Přesunutí festivalu do parku Stromovka byl určitě skvělý nápad. Prostor působil vzdušně, návštěvníci se tu krásně rozprostřeli, a bylo super mít možnost si sednout do trávy a tam si vychutnat nějakou tu dobrotu. V Pelhřimově je prostor poněkud stísněný, návštěvníci si zde hodně šlapou na paty. Sednout si taky není moc kde, připravené lavičky a posezení prostě na ten počet návštěvníků byly hodně nedostatečné. Na druhou stranu, skladba nabídka jídel v Pelhřimově se nám zdála o něco lepší než v Humpolci. Byla tu přeci jenom větší variabilita možností a různých kuchyní. Ne že by v Humpolci bylo všechno na jedno brdo, ale přeci jenom se nám v Pelhřimově zdála nabídka jídel pestřejší. Na druhou stranu v Humpolci bylo možno ochutnat skvělou bujabézu a hlavně ústřice, což bylo super. Těžko si opravdu vybírat. Myslím si že oba festivaly byly fajn a každý z nich měl něco svého. A každý z nich si zaslouží svoje místo a další ročník. 🙂 Budeme se moc těšit.

Reportáž z Humpolecké Food Mánie 2024 najdete v tomto článku: https://www.humpolak.cz/zlinaci-testuji-food-mania-2024-je-za-nami/

Krátké nic neukazující video z letošního ročníku Street Food Festival Pelhřimov zde:

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Každý začátek je těžký, vzkazuje mladým emeritní primář. Sloužil 46 let

Po Čvc 29 , 2024
Emeritní primář Karel Kalla je nejdéle sloužícím primářem v historii pelhřimovské nemocnice. Neuvěřitelných 46 let v ní šéfoval oddělení klinické biochemie. A pozor, i ve svých 87 letech, zůstává stále aktivní. V současnosti vede v nemocnici lipidovou ambulanci.

You May Like

Témata