Město Humpolec se zajímá o citlivé využití Medovy vily s odkazem k soukenické historii města

18

V Humpolci je na prodej Medova vila, kterou navrhl architekt Josef Gočár a jež patří k nejvýznamnějším vilám 20. století na Vysočině. Město Humpolec zvažuje pořízení a možnosti citlivého využití této kulturní památky.

Funkcionalistickou vilu podle návrhu Josefa Gočára nechal postavit obchodník s látkami Otakar Med v letech 1933-1934. Dům sloužil jako rodinné i firemní sídlo. Následně byl komunistickým režimem zkonfiskován. Po revoluci byla vila navrácena rodině Medových a nyní je nabízena k prodeji.

„Uvědomujeme si výjimečnost Medovy vily, která je ceněným architektonickým skvostem. Navíc má město Humpolec z mého pohledu velký dluh ke své soukenické historii a k jejímu odkazu. Při této příležitosti cítíme odpovědnost k zachování historických hodnot a šanci pro úctyhodné využití kulturní památky. Proto je více než na místě, aby město Humpolec důkladně zvážilo nákup této vily,“ vysvětluje starosta Humpolce Petr Machek.

K případnému nákupu Medovy vily se váže několik stěžejních otázek. Jak budovu využít? Kolik bude stát rekonstrukce vily? A zda je v možnostech města zajistit financování jejího provozu?

„Pokud by město mělo nemovitost koupit, pak by určitě měla sloužit veřejnosti. Jednou z možností je funkcionalistickou vilu pojmout jako společensko-kulturní centrum odkazující na historii soukenictví. Prostor může být věnován soukenictví jako takovému, prvorepublikovým továrníkům, kteří se významně zasadili o rozvoj města, nebo ji aktivně využívat jako edukativní centrum,“ říká Petr Machek. Obrovskou příležitost využití nabízí také velká zahrada, která by mohla sloužit potřebám sousední základní školy či České zemědělské akademii, jako malý městský park nebo pro kulturní a volnočasové aktivity.

„Kromě pořizovací ceny musíme počítat s nákladnou rekonstrukcí. Zároveň víme, že u těchto památek není běžné, aby generovaly zisk. Při nejlepších ekonomických výhledech se stěží pokryje jejich provoz. Bylo by tak tak na městu, případně na partnerech, aby provoz Medovy vily dotovaly,“ dodává starosta Humpolce.

Z praxe jsou známé dobré příklady smysluplného a citlivého využití kulturních skvostů. Jedním z nich je zlínská Baťova vila, ve které sídlí Nadace Tomáše Bati, jež pracuje s odkazem významného zlínského podnikatele. A právě do Zlína 4. září vyjedou zastupitelé Humpolce načerpat inspiraci. Případná koupě Medovy vily bude projednávána 25. září na zasedání Zastupitelstva města Humpolce.

inzerát na vilu zde: https://www.sreality.cz/detail/prodej/dum/rodinny/humpolec-humpolec-tyrsovo-namesti/395358796

Petr

18 thoughts on “Město Humpolec se zajímá o citlivé využití Medovy vily s odkazem k soukenické historii města

  1. Máme spolkáč, prodejnu v Hněvkovicích, projekt bytového domu v Hálkově ulici na, který prý nejsou peníze. Rekonstrukci čističky, dvě základní školy před rozšířením a budeme kupovat vilu za 30. mil.?

    1. Rozhodně nekupovat. Rodina do toho x let neinvestovala, je to k ničemu. Na objekt muzea tkalcovství a textilní minulosti Humpolce bude dost místa v tom slavném spolkáči, jestli se někdy opraví. To že Medovu vilu navrhl nějaký známý architekt není důvodem pro městský nákup.
      Nechte to na majitelích této vily. Cena je přehnaná, stejně jako u Spolkového domu.

    1. Ubytovna za 30M? I kdyby do toho nedal kupec ani korunu, tak na ubytovnu to smysl nedává.
      Kvůli ceně i kvůli omezeně využitelné dispozici.

      1. Jediný průmyslník, který má prachy a úplně na nich nelpí, je Rýzner, ale ten má 8smičku a odstěhoval se do Prahy.
        Zbytek podnikatelů to je naleštěná bída.

          1. Bernard umí jen PR viz kýčovitá rozhlednu na kruháku, které tleskají burani jeho ražení. Pochybuji, že pan Bernard a jeho obdivovatelé, vůbec tuší, kdo to byl Gočár.

    2. Cena je nadnesená a to díky faktu, že je to vila stavěná ve 30letech. Jinak bohužel nic víc nenabízí.

    3. Koupí to zase p.Bernard zbourá, jako velký dúm nad pivovarem,kde se uvažovalo o židovském muzeu .
      Ubytovna už se buduje v ČKD.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Jiříkovo vidění

Út Srp 13 , 2024
St/14/8 20:30–22:00 ve středu večer – Platforma, Humpolec

You May Like

Témata