Píšou o Humpolci: Humpolec zvažuje koupi slavného domu. Medova vila je na prodej za 30 milionů

49

Vila od architekta Josefa Gočára je na prodej. Podle nabídky realitní kanceláře je dům v centru Humpolce k mání za 30 milionů korun. Rodinný dům se zahradou, jejž si ve funkcionalistickém slohu nechal v letech 1933–1934 postavit podnikatel Otakar Med, ohodnotili autoři knihy Slavné vily kraje Vysočina jako jednu ze dvou nejvýznamnějších staveb 20. století na Vysočině.

O koupi této památkově chráněné nemovitosti nyní uvažuje město Humpolec. Případná koupě Medovy vily se bude na zastupitelstvu projednávat 25. září. V té souvislosti si podle starosty Petra Machka (Humpolec GO) musí radnice položit několik klíčových otázek: „Především jak se budova bude využívat, kolik bude stát rekonstrukce a zda je v možnostech města zajistit financování provozu.“

Vedení radnice si podle starosty uvědomuje výjimečnost této stavby. „Navíc má město z mého pohledu velký dluh ke své soukenické historii a k jejímu odkazu. Cítíme také odpovědnost za zachování historických hodnot a šanci pro úctyhodné využití kulturní památky. Proto je více než namístě, aby město důkladně zvážilo nákup této vily,“ vysvětluje Petr Machek.

Vilu v centru Humpolce si od architekta Josefa Gočára nechal ve 30. letech minulého století postavit podnikatel Otakar Med. Dům vybudovaný ve funkcionalistickém stylu je nyní na prodej za 30 milionů korun. Humpolečtí zastupitelé budou v září projednávat, zda ho město koupí.
Vilu v centru Humpolce si od architekta Josefa Gočára nechal ve 30. letech minulého století postavit podnikatel Otakar Med. Dům vybudovaný ve funkcionalistickém stylu je nyní na prodej za 30 milionů korun. Humpolečtí zastupitelé budou v září projednávat, zda ho město koupí.
Vilu v centru Humpolce si od architekta Josefa Gočára nechal ve 30. letech minulého století postavit podnikatel Otakar Med. Dům vybudovaný ve funkcionalistickém stylu je nyní na prodej za 30 milionů korun. Humpolečtí zastupitelé budou v září projednávat, zda ho město koupí.
Vilu v centru Humpolce si od architekta Josefa Gočára nechal ve 30. letech minulého století postavit podnikatel Otakar Med. Dům vybudovaný ve funkcionalistickém stylu je nyní na prodej za 30 milionů korun. Humpolečtí zastupitelé budou v září projednávat, zda ho město koupí.

Proti by zřejmě nebyli ani opoziční zastupitelé, jež redakce iDNES.cz oslovila.„Zatím jsem ještě neviděl návrh pana starosty, ale jistě by byla škoda, kdyby město nejednalo a nepokusilo se dům koupit. Je to vzácná historická budova a město by mělo mít její budoucnost pod kontrolou,“ řekl například zastupitel Vlastimil Brukner (KDU-ČSL).

Ani opoziční zastupitel za ODS Karel Kratochvíl neříká jednoznačné ne. Zmínil, že o Medovu vilu se radnice zajímala již v minulosti, když byla ve vedení ODS. „Je to významná stavba, která by městu slušela, ale otázkou je cena a technický stav budovy. Je tam spousta věcí, které je třeba ještě vyjasnit,“ podotkl Kratochvíl.

Budova neutrpěla neuváženými zásahy

Jak sdělil starosta Machek, zástupci města i zastupitelé měli možnost si prodávanou budovu prohlédnout. „Roli při případné koupi hrají pochopitelně peníze. Necháváme si zpracovávat znalecký posudek, který pro nás bude dalším vodítkem,“ doplnil Machek.

Kromě pořizovací ceny musí město počítat i s rekonstrukcí. Pokud jde o technický stav budovy, podle popisu realitní kanceláře budova neutrpěla žádnými významnými zásahy, které by snižovaly její architektonickou hodnotu.

 

„Technický stav podsklepeného domu je dobrý, nemá žádnou podstatnou vadu. Nutná je modernizace, repase původních historických prvků, úprava rozvodů dle současných norem a oprava povrchu terasy. Součástí nabídky jsou veškeré původní plány architekta Gočára i jeho vlastní model domu,“ stojí v inzerované nabídce k nemovitosti.

Další otázkou, kterou město musí důkladně zvážit, je další využití této nemovitosti. „Víme, že u těchto památek není běžné, aby generovaly zisk. Při nejlepších ekonomických výhledech se stěží pokryje jejich provoz. Bylo by tak na městu, případně na partnerech, aby provoz Medovy vily dotovali,“ dodal starosta Humpolce.

Zároveň však upozornil, že jsou případy, kdy se podařilo kulturní památky citlivě a smysluplně využít. V té souvislosti zmínil například Baťovu vilu ve Zlíně. A právě tam pojedou 4. září humpolečtí zastupitelé čerpat informace.

Příležitost nabízí i rozlehlá zahrada

Představu, jak vilu využít, starosta Machek má. „Jednou z možností je vilu pojmout jako společensko-kulturní centrum odkazující na historii soukenictví. Prostor může být věnován soukenictví jako takovému, prvorepublikovým továrníkům, kteří se významně zasadili o rozvoj města, nebo ji aktivně využívat jako edukativní centrum,“ zamyslel se.

Obrovskou příležitost využití nabízí podle něj rovněž velká zahrada, která by mohla sloužit potřebám sousední základní školy či České zemědělské akademie, případně jako malý městský park, nebo pro kulturní a volnočasové aktivity.

Také veřejnost se kloní ke koupi funkcionalistické vily. „Konečně hodnotná památka, která by do města dokázala přitáhnout turisty, pokud bude citlivě zrekonstruovaná. Prostory vily by bylo možné využít například jako muzeum Gočárovy práce. Expozice by mohla být interaktivní, aby nenudila,“ uvedla na sociálních sítích Mia Krupková.

„Chvályhodný záměr,“ ocenil jednání o koupi i Josef Zmek.

Viděl osadu a oslovil architekta

Vilu v centru Humpolce si od architekta Josefa Gočára nechal ve 30. letech...

V době, kdy si humpolecký podnikatel Otakar Med rozmýšlel výstavbu svého vlastního rodinného domu, měl za sebou architekt Josef Gočár (1880–1945) již bohatou tvůrčí minulost.

K nápadu oslovit Gočára, aby mu navrhl v Humpolci jeho rodinný dům, přispěla návštěva vzorové osady moderního bydlení v Praze na Babě, kde Gočár projektoval několik staveb. A tak slovo dalo slovo a v Humpolci, na dnešním Tyršově náměstí, se v letech 1933–1934 začalo budovat. Vznikla velkorysá a nepřehlédnutelná funkcionalistická stavba, jež se později, v roce 1958, stala kulturní památkou.

Dům sloužil nejenom k bydlení rodiny Otakara Meda, ale v přízemí bylo i sídlo Medovy firmy „zasilatelství látek“. Vstup do vlastního bytu je v prvním patře, kde prostoru dominuje obývací pokoj s průběžným oknem po celé délce stěny a s navazující knihovnou a pracovnou s balkonem. Za zmínku stojí i dřevem obkládané schodiště, terasy nebo rozlehlá zahrada. Otakar Med si ovšem vily moc dlouho neužil. Za druhé světové války byl za účast v odboji poslán do koncentračního tábora.

Po návratu a komunistickém převratu o dům přišel a do přízemí bylo umístěno zdravotní středisko. Rodina mohla v domě nadále bydlet. Dochoval se zde i původní nábytek. Otakar Med se dožil navrácení majetku. Zemřel v roce 1996 ve věku téměř 95 let.

Zdroj: Slavné vily Kraje Vysočina

Zdroj: https://www.idnes.cz/jihlava/zpravy/vila-humpolec-nemovitost-prodej-reality-josef-gocar-dum-vysocina.A240816_813083_jihlava-zpravy_mv

Axl

49 thoughts on “Píšou o Humpolci: Humpolec zvažuje koupi slavného domu. Medova vila je na prodej za 30 milionů

  1. Muzeum soukenictví? Nevím, zda zrovna v tomhle objektu by bylo šťastné ho umístit. Navíc bude se bazírovat na zachování historického rázu, a pro opravdové modernější využití bude hledání využití velmi složité.

    1. Muzeum soukenictví by určitě bylo lepší v bývalé soukenické škole, tu už město dávno vlastní. Kupovat vilu za těchto podmínek je nesmysl a plýtvání veřejnými prostřeky. Zvláště když uvažují o památkově pojaté rekonstrukci. Vila Tugendhat se rekonstruovala za 165 milionů. Müllerova vila se rekostruovala před čtvrstoletím za 47 milionů. Ceny jsou dnes úplně jinde. Medova by určitě stála méně než Tugendhat, ale stejně by to vyšlo na třeba 50-70 milonů. A na to jako Humpolec má fondy? To je plivnutí do tváře všem obyvatelům žijícím v částech, kde jsou letité rozvody inženýrských sítí, flikované silnice a dezolátní (nebo neexistující) chodníky. Minimálně třetina Humpolce potřebuje razantní investice do zmíněných základních prvků vybavenosti. To naši drazí politici nevidí? Asi ne.

  2. Udělat to jako s Winternitzovou vilou = možnost ji pronajmout třeba na noc. Na společenskou akci. Pořádat tam akce, divadelní představení, přednášky,… prostě to oživit. Úplně v pohodě by si to na sebe mohlo vydělat, ale to by se toho musel chopit někdo s vizí, akčností, zápalem a vytrvalostí.

    1. Praha Smíchov a Humpolec je trochu rozdíl.

      Představa, že se uživí investice 30mio do objektu + jednotky mio do rekonstrukce + nejspíš vyšší statisíce nákladů na provoz, IMHO není, řečeno slovy jednoho bývalého premiera „zasazena do reálného ekonomického rámce“.

  3. Vzhledem k tomu, že město Humpolec nemá turistům až tak moc co nabídnout, je plán nekoupit tuto památku dost nevhodný. Zkuste oslovit občany nebo i odborníky , jak by se stavba mohla využít a nebýt úplně prodělečná. Někteří lidé mají mnohdy dobré nápady.

  4. V zásadě jsem pro rozšiřování městského majetku. Již několikrát se nevyplatilo otálet a pak se kupovalo dráž. Počáteční investice je pro město snesitelná. S dalšími se zřejmě bude muset počkat. Čeká Spolkový dům. Využití- to si neumím nyní představit, ale město Humpolec se bude dále rozvíjet .

  5. Město už má v podstatě nevyužitý Spolkáč + Husovku, tam je spousta místa pro soukenictví v jakékoliv podobě.

    Medova vila je pro město ekonomický nesmysl. A stále je to budova památkově chráněná, takže těžko z toho někdo udělá ubytovnu nebo něco jiného, co koluje po městě 😁

  6. Nakonec to nekoupí…
    Jestli ano, tak je to výsměch na lidi, kdy město koupí nemovitost v řádu desítek milionů s nutnou investicí dalších desítek milionů bez rentabilního ekonomického výhledu, která se jen přidá na seznam majetku k dalším stejně nepotřebným nemovitostem, které jen ukrajují z městského rozpočtu nebo jen dále chátrají…

    Jediný spasitel může být z lokálních
    ,, rodina Rýznerů,, která by mohla být ochotna do toho investovat a nejspíš i dotovat bez očekávání aspoň nějakých zisků..

    Kdyby radši zastupitelé vyřešili záplavy po větším lijáku na rybníčku a investovali do posílení dešťové kanalizace nebo dokázalo vytvořit zásobník stavebních pozemků…

    1. Z rodiny Rýznerů si to může dovolit jen ten, co se odstéhoval do Prahy. A tím že se odstěhoval a nemá potřebu rozšiřovat své mecenášské aktivity.

      Zde je prostor pro rodiny Bernarda a Vávry, aby konečně ukázali, jak jim záleží na našem městě, ale pochybuji, že ti by zbytečně vyhodili korunu.

      1. Bernard maximálně dokáže dát do veřejnýho prostoru bilboard nebo maketu rozhledny, od něj nemůžete čekat velký projekt jako je oprava Medovi vily.

  7. To, že to kdysi projektoval pan Gočár přece není tak důležitým důvodem ke koupi. Vilu dostali v restituci, nechte to na rodině co s ní udělá dál. Město může trvat na architektonickém rázu,aby zůstal zachován.

    1. Město může trvat na čem chce, objekt je památkově chráněn a v tomto smyslu tedy pod kuratelu města nespadá, hlavní slovo mají památkáři.
      Maximálně může pan Machek kňučet, že nebyl přizván k rozhodování.

      1. Zaplať Pán Bůh za starostu Machka, jen doufám že tam vydrží alespoň další dvě volební období.

        Kdo jiný taky, že.

        1. Lidi nikde nejsou a nebudou. Strany ani uskupení nikoho nemají.
          Lidi ani nebaví něco dělat ve veřejném zájmu., ta doba je pryč. Vše je svázáno byrokracií, podivnými českými i bruselskými předpisy. Lidé jsou unavení z politiky jako cirkusu v celé ČR To je realita 35 let po převratu.

        2. A v jaké konkrétní výsledky pan starosta doposud svou genialitu přetavil, že se tak směle ptám?

          1. Hlavně nic nepokazil. Chová se slušně, není arogantní, je vidět, že mu město leží na srdci. Stačí se podívat na jednání zastupitelstva.

            To je asi největší rozdíl od jeho předchůdců

            V osobě pana Machka máme na dalších deset let schopněho a slušného člověka ve vedení radnice a to není málo.

          2. Tak pokud vám stačí ke štěstí, že „nic nepokazil“ (což je ale váš subjektivní dojem), tak je to trochu málo. To také může být tím, že kdo nic nedělá, nic nezkazí. Akademické tlachy o vodních prvcích v parku apod dost možná nejsou to, co se od vedení města čeká, zvláště po těch sebevědomých předvolebních prezentacích.

          3. Machek, již stihnul zkazit nejednu věc a když se člověk podívá na nadpis diskuze, tak vidí, že hodlá opakovat i stejné chyby jako jeho předchůdci.

            Pevně věřím, že po volbách starostou bude někdo jiný. Preferoval bych pány Alenku či Voplakala, narozdíl od Machka ti jedou a bojují za město a navíc i za občany a to je mnohem víc.

          4. Údajně pan starosta zablokoval stavební pozemky ;).

            Je to pašák! Fakt.

          5. Fráze jako “ údajně “ zablokoval jsou dost na vodě. Jestli narážíte na Rozkoš, tak to pláčete na špatném hrobě

          6. Rozkoš nikdo nezablokoval, co jsem slyšela tak se tím má zabývat nový územní plán, takže rozhodně nic nezablokoval. Spíš jestli pan nemyslí rychlovykoupené pozemky ve směru na Jiřice.

          7. Stejně by na to dnes nikdo nedal peníze, urbanizovat celou lokalitu tak jak to nakreslil ok plan, to jsou hádám stovky milionů korun. Jen vyšší desítky za infrastrukturu.

            A i ten správný hrob bych asi dokázal tipnout…

          8. Pozemky na Jirice? Ty, o kterych zastupci ANO verejne hovori jako o drancovani mestske kasy, kdyby je mesto koupilo ? Ty co vrchni lobbista V.D. koupil za hubicku a chtel je obratem ruky prodat za desetinasobek? To je spatne, ze pan Machek zablokoval? Ja to vidim jako uvazeny krok. Nenechal se namazat jako jeho predchudci a dokud nebude vyresena kanalizace, tak v Blanicek stejne nevyroste zadny dum i kdyby tam mesto melo pozemku cely kopec!

    1. Nic proti Alenkovi či Voplakalovi, ale Machek na rozdíl od těchto pánů chce práci starosty vykonávat.

      1. Je to prvni polistopadovy starosta, na ktereho muze byt mesto hrde a obcane se nestydet. To, ze se obklopil sikovnymi lidmi a dokazal sestavit fungujici koalici je jeho umeni a smekam. At vede mesto dalsi treba tri obdobi. Budeme z toho tezit vsichni bezni obcani, co nechteji mesto kmotrovsky jak v nejakym filmu.

        1. Neb je starosta, od slova starat se.
          Lepší, když chce mít o všem přehled, než když si bude válet šunky, jak jeho blábolící předchůdce.

          Vivat vzdělaný a slušný starosta.

          1. Tak si jej prosím ještě dovzdělejte stran principů delegování a zastupitelské demokracie.

          2. V Humpolci zastupitelská demokracie funguje na 100%, nepletete si dojmy s pojmy? Dovzdělejte se trošku, ať alespoň zvládne psát anonymní neblbosti😂😂😂

          3. Ok. Takže v Hu se nic neděje, protože, všechno čeká na rozhodnutí páně starosty, který ale nemá na to čas, protože obíhá auta a kontroluje parkovací kolečka. Asi ten problém s dovzděláním bude jinde…

  8. Nešiřte bludy.
    Parkování na náměstí je dobře, že se konečně začalo řešit a funguje. Chápu, že jsou zaměstnanci pivovaru naštvaný. Kdy jste viděl naposledy starostu, že by obíhal auta?
    Prosím buďte konkrétní co dělá současný starosta špatně.

    ANO, HUGO, Piráti s podporou ČSSD a STAN dělají dobrou práci.

    Myslím, že tato koalice může fungovat hoooodně dlouho.

    ODS a KDU jsou opozicí.bez energie a jestli se nezmění jejich přístup, tak na těchto místech ( předseda FV a předseda KV) zůstanou taky hooodně dlouho.

    Užívejte si hezký letní dny a smiřte se, že ODS potažmo pivovar nevládnou našemu městu a těšte se na svátek demokracie, podzimní volby 2026, kdy se bude opětovně rozhodovat o 21 zastupitelích našeho města.

    1. Myslím, že ODS se už mění.
      Nejdříve to ihned po prohraných volbách zbaběle vzdal Stanislav Bernard a teď ho následuje jeho politický bráška Jirka Kučera. Otázkou zůstává kolik hlasů bez těchto dvou vykutálených pánů posbírá parta kolem vyčichlého Karlíka Kratochvíla. Nezapomínat, že do minulých voleb napumpoval na podporu Dohody pro Humpolec pivovar Bernard 2.000.000, korun. To je na takhle malém městě světový rekord.

      Humpolecká KDU ta padá s osobou pana Bruknera. Faktem je, že ani celorepublikově to není žádná sláva.

      Nevím jestli tyto dvě strany v situaci v jaké jsou, mají ještě pro humpolecké voliče auru vítězů.

      1. Minulé volby už nikoho nezajímají, projekt Dohoda nevyšel, život jde dál. Rozhodne volič roku 2026, který sečte plusy a minusy současného vedení, i lapsus s přepřaháním koalice v závěru minulého roku. Jistě dá na misky vah pečlivě vše co se v současném volebním období stalo a ještě stane.

        Souhlasím s výše uvedeným příspěvkem, že personálně je to velmi špatné, rezervy lidí nejsou a to je bohužel v celé EU, proto vypadá jak to vypadá.
        Humpolecké strany de facto oficiálně neexistují. Počty členů jsou nízké, noví se nehlásí.
        Sestavit kandidátku roku 2026 lehké nebude mít žádná z nich včetně uskupení a pod.

        1. Za to preprahnuti maji body navic. Dva specificky lidi z koalice vypadli / AS a PH / a koalice jede dal s vetsim drajvem. To neni na vytku, ale na pochvalu. Mne spis zajima kdo povede Stanisti

        2. Proč by voliči trestali koalici, když koaliční smlouvu vypověděla paní Štěrbová? To mi hlavu nebere, proč by to mělo negativně dopadnout na Machka, Hendrycha a spol.? To jsou srdcaři, kteří se práce neštítí.

  9. Nebuďte slušný a řekněte jméno.
    V.D. = Václav Duben vyžírka z humpolecké(á)ho fotbalu, co si hraje na realiťáka.

  10. A je osoba pana Dubna navázána i na současné vedení města? Někdo tu psal, že s HuGo v Humpolci skončily kmotrovské praktiky.

    Tak by mě zajímalo jak je to s tím doopravdy. :-O 😉

    1. Mno takhle zabavne zkresleny komentar sem tady dlouho necetl. Pokud umite cist tak z tojo prispevku je jasny, ze Hugo kmotrovsky praktiky odmita. Proto Machek a spol odmitli nakup pozemku od mr Dubna za premrstenou cenu kterou tento pak nastavil na desetinasobek kupni ceny.

      1. Mi o tom říkali zastupitelé za ANO. Vyprávěli jak pan Duben měl zprostředkovat nákup pro město, ale pozemky koupil sám přes účelovou akciovku asi za 45 kaček za metr a městu je chtěl prodat asi za 500 kaček za metr. Kšeft století. Být u moci stále ODS, tak mu na to odesáci kejvnou a o zisk se asi rozdělí, nebo nevím, jak by si obhájili u občanů.

          1. Ale tak za kolik koupil je jen jeho vec a nikomu do toho nic neni. Dulezite je, zda je pro jakehokoliv kupujiciho prodejni cena akceptovatelna.

          2. Jak to muze bejt jedno kdyz mel koupit pozemky pro mesto a ne pro sebe ?? Ach jo, tyhle tvoje nesmyslny usudky!

        1. Proto je důležité, aby tady nebyla žádná Národní fronta ale konkurence stran a kontrola. Jestli je toto pravda, tak by lobista VD měl rezignovat na členství v komisi města a omluvit se fotbalistům, že na ně natáhl svojí amorální špínu. Jo, co některý člověk neudělá pro peníze…

          1. Vstupte do některé strany v Humpolci a pomozte pracovat a konkurenci vytvářet. Moralizovat o tom kdo má či nemá odsttupovat a pod nemá cenu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

PŘEDPOSLEDNÍ TÝDEN NA PLATFORMĚ

Po Srp 19 , 2024
V sobotu dopoledne nám Ilegumova divadelní společnost zahraje pohádku Pták ohnivák. Brunch tentokrát nabídne indickou a nepálskou kuchyni od jihlavské restaurace OM.

You May Like

Témata