Píšou o Humpolci: Česko má nový největší ultrarychlý dobíjecí hub. Stojí u Humpolce

Šest 320kW a osm dalších ultrarychlých nabíjecích stojanů nově nabízí ČEZ na odpočívce Mikulášov ve směru do Prahy. Do konce roku má přibýt další dvacítka podobných stojanů různě po ČR.

Třebaže počty elektromobilů v Česku nerostou až tak překotným tempem, rychlonabíjecích stanic máme čím dál víc. Nově otevřený dobíjecí hub na 96. kilometru dálnice D1 ve směru z Brna do Prahy, tedy u benzinky Mol na odpočívce Mikulášov. Je tak nově největší v Česku.

Na nově otevřené stanici řidiči najdou celkem 15 stojanů k dobíjení, z toho 14 v kategorii ultrarychlých. Šest stanic nabídne výkon až 320 kW, čtyři až 180 kW a další čtyři až 160 kW. Poslední nabídne nejvýše 50 kW a jak ten, tak i některé s maximem 160 kW nabídnou přípojky i pro střídavý proud konektorem Mennekes.

Na místě je také několik přípojek staršího asijského standardu CHAdeMO. Fotografie ukazují, že nejvyšší výkon stojanů je na nich uveden velkými čísly, takže se řidič elektromobilu může včas rozhodnout, u kterého zastaví.

Za zmínku také stojí, že nejvýkonnější 320kW stojany mají po jedné přípojce CCS Combo 2, takže vám jiný elektromobilista půlku výkonu nesebere. Zda ovšem hub zvládne opravdu dodávat všem 14 stojanům dost proudu k tomu, aby dosáhly maximálního výkonu, není zatím jasné. Parkovací místa jsou také jasně označena, že slouží pouze k dobíjení, takže by se nemělo stávat, že u nich budou parkovat bezohlední řidiči konvenčních aut.

„Dálnice D1 je u nás stále s velkým náskokem nejvytíženější a ve směru od Brna skutečně velký ultrarychlý hub dosud chyběl. Výhodou místa je kvalitní zázemí blízké čerpací stanice. Věříme, že řidiči si hub oblíbí a toto místo se zařadí mezi nejvyužívanější v síti dobíjecích stojanů ČEZ. Půjdeme tomu naproti i dalším průběžným navyšováním výkonu zdejších stanic,“ řekl Tomáš Dzurilla, ředitel elektromobility u ČEZu. „V celé síti chceme do konce roku provozovat více než 100 ultrarychlých stojanů na přibližně 20 místech po celé ČR,“ dodal.

Zdroj: https://www.auto.cz/cesko-ma-novy-nejvetsi-ultrarychly-dobijeci-hub-stoji-u-humpolce-153607

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Dopravní omezení a uzavírky

Út Srp 20 , 2024
Dovolujeme si vás informovat o nových dopravních omezeních a uzavírkách.

You May Like

Témata