V Humpolci voda opakovaně zaplavila sídliště Na Rybníčku

3

Opakované problémy s přívalem vody při prudkých deštích řeší v Humpolci. Město o problému ví. Prý by stačilo posílit dešťovou kanalizaci. To se ale radnici dlouhé roky nedaří. Poslechněte si další podcast Českého rozhlasu.

Opakované problémy s přívalem vody při prudkých deštích řeší v Humpolci a Pelhřimově. Vodu v obýváku měli už několikrát obyvatelé přízemí jednoho humpoleckého paneláku a ze silnice v Pelhřimově se zase několikrát do roka stává vodní past na řidiče.

Stejné to bylo i v neděli večera a v noci na pondělí, kdy se přes Česko přehnaly silné bouřky. V Humpolci voda vyplavila minimálně jeden přízemní byt a část nebytových prostor panelového domu. A nebylo to při bouřce zdaleka poprvé. „Jsem už pokolikáté vytopenej, nikdo s tím nic nedělá, neřeší. Všechen nábytek novej před dvouma rukama, nebo před třema, když se to naposledy vytopilo,“ popisuje rozrušeně Josef Vampola.

Město o problému ví. „Sídliště Na Rybníčku, ono se příznačně nazývá, je nejnižším místem v Humpolci. A ten panelák je vůči okolnímu terénu nejutopenější, takže v přízemí při větších srážkách dochází k zatopení,“ přiznal kandidující místostarosta Václav Křivánek z ANO. Prý by stačilo posílit dešťovou kanalizaci. To se ale radnici dlouhé roky nedaří. „Pozemky, které bychom potřebovali, abychom ten odvod dešťových vod zkapacitnili, jsou vesměs soukromých majitelů. Jednání nejsou mnohdy jednoduchá, ale musíme to řešit a jednat, jednat, jednat, protože jinudy nejsme schopní dešťové vody vyhnat z Humpolce ven,“ dodal.

Problémy způsobily přívalové deště i v Pelhřimově. Voda opět zalila silnici pod železničním viaduktem a podle místních znovu nefungoval výstražný semafor, který má řidičům zabránit ve vjezdu do vodní laguny. Ředitelství silnic a dálnic teď hledá způsob,  jak zajistit, aby k tomu nedocházelo. „Je to unikátní zařízení, v České republice jich není mnoho. Snažíme se to průběžně řešit komunikací s dodavatelem zařízení. Kolegové z provozního úseku tam aktuálně řeší úpravy zařízení, aby jeho funkčnost byla lepší,“ informoval krajský ředitel Ředitelství silnic a dálnic Aleš Kratina.

Na jednu věc se ale řidiči spolehnout můžou. Automatickou signalizaci tu supluje také obyčejný metr, který na jeden z pilířů viaduktu nechalo nedávno umístit město.

Poslechněte si další podcast Českého rozhlasu Vysočina: https://vysocina.rozhlas.cz/v-pelhrimove-pri-bourkach-znovu-nefungoval-semafor-pod-viaduktem-v-humpolci-voda-9296432

Axl

3 thoughts on “V Humpolci voda opakovaně zaplavila sídliště Na Rybníčku

  1. Stále vznikají nové asfaltové plochy a pak dolů do města teče stále víc vody. O cihelny níže jsou hubenější trubky a tak se z kanálů stávají fontány a ze silnic řeky. Vše se setkává v parku a na Stromovce. Vzniklé jezero se převalí přes silnici a hurá do dolíku ke stojí dva paneláky. Je tam sice nový velký kanál, ale ten asi nestačí.

    1. Tam nepomůže i dalších třeba pět kanalizačních vpustí.Okolo PENNY vedou dvě roury každá více jak metr v průměru a končí za osadou zahrádek a vyúsťují pod silnicí opět dvě roury ale o průměru kolem 50cm,takže při normálním dešti to tam vypadá jako když se upouští přehrada.Vaří se to tam do výšky 2 až 3 metry.

  2. Soukromý majetek (byty Na Rybníčku) je opakovaně devastován špatně regulovanou dešťovou vodou z veřejných prostor. Kdo za to nese odpovědnost? Kdyby to bylo naopak, už by úřadníci majitele bytu zaživa sežrali. Hanba!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Nejlepší ležák je černoch z Humpolce

Čt Srp 22 , 2024
Černý ležák Bernard je nejlepší na světě. Vyhrál svoji kategorii World´s best dark lager v jedné z nejprestižnějších světových degustačních soutěží World Beer Awards 2024 v Londýně. Piva Bernard na soutěži získala ještě další dvě zlaté, tři stříbrné a jednu bronzovou medaili.

You May Like

Témata