Zlíňaci testují – Klášterní restaurace Želiv

1

Klášterní restaurace Želiv je místem, které by mělo spojovat kvalitní jídlo a vynikající pivo z jejich klášterního pivovaru. Klášterní restaurace prošla úpravou interiéru a tvoří tak útulný prostor pro rodinný oběd, rodinné oslavy, firemní akce či svatební hostiny. Vařit by měli z kvalitních surovin převážně regionálních výrobců s důrazem na pestrost a vyváženost. V jejich menu naleznete nejen tradiční české pokrmy, ale také zahraniční speciality. Je tomu opravdu tak? My jsme sem vyrazili tradičně na nedělní oběd.

Interiér restaurace je opravdu moc hezký. Dýchá na vás opravdu atmosférou klášterních sálů. Máte tu nádherné historické obrazy a vidíte i na varnu piva, kde se vaří klášterní speciály. V klášteře Želiv je totiž i klášterní pivovar, který vaří širokou škálu řemeslných piv, z nichž většinu můžete ochutnat přímo v restauraci, kde si je můžete koupit i domů. Stoly a židle jsou pěkné, dřevěné, masivní, prostírání je jednoduché ale funkční. Nám takto vyhovuje. Na stole se našly i čerstvé, žádné umělé, květiny. Kromě hlavního sálu je zde k dispozici i menší prostor hned při vstupu.

Dorazili jsme sem vcelku brzy, asi tak v 11:20. Byli jsme tak zjevně první obědový hosté restaurace. Bohužel stoly nebyly po snídaních uklizené, na stole byly drobky a také kolečka od hrnečků na kávu. Nebylo to nic hrozného, ale byla to přeci jenom chybka na kráse a člověka to nepotěší.

Co se týká nápojů, tak výběr je tu vskutku bohatý. Jak jsem již psal, můžete tu ochutnat jejich rukodělná řemeslná klášterní piva. Výběr piv je opravdu velký. Pokud máte chuť, můžete vyzkoušet i jejich pivní degustační set, kdy dostanete několik piv ve velikosti decilitru. Ochutnat můžete i jejich klášterní destiláty a likéry, včetně klášterní whisky od Trebitsch. My jsme tentokráte museli alkohol vynechat. Ale nealkoholických nápojů je tu také habakuk, včetně třeba jejich klášterní pivní limonády. Nás ale zaujaly jejich přírodní bio limonády. Ty jsou prý připravovány ze 100% přírodního sirupu. My jsme vyzkoušeli malinovou a bezovou. Limonády nebyly špatné. Ne že by to zase bylo něco luxusního, již jsme pili mnohem lepší a chutnější limonády. Tyto na nás byly docela dost sladké. Ale byly dobře vychlazené, podávané s ledem a v případě malinovky i s nějakým celým ovocem. Neurazily, ale my bychom přivítali méně cukru a více kyselkavé svěžesti.

Co se týká jídla, tak klášterní restaurace v pracovní dny nabízí speciální polední nabídku. Ta je cenově hodně výhodná. Vždy je k dispozici polévka dne a jedno jídlo, které je většinou nějaká poctivá česká kuchyně, jako třeba holandský řízek :-), segedínský guláš, nebo něco podobného. Kromě toho restaurace má stálou nabídku a la carte. Tam jsou k dispozici dvě polévky a cca 10 hlavních jídel. Plus nějaké pochutiny a dezerty. O víkendu pak mají ještě speciální nabídku na víkend. Ta obsahuje dvě jídla, které jsou k dispozici do vyprodání zásob. Nabídka není nijak přehnaně velká, ale zcela jistě dostačující. Myslím si že nikdo nebude mít problém si z jídel vybrat a to včetně dětí. Horší už to bude s vegetariány a vegany, ale na ty restaurace zcela jistě necílí. My jsme si napůl vybrali jejich tradiční kulajdu s lesními hřiby a zastřeným vejcem. Kulajda byla fenomenální. Měla všechno co má mít, poctivý základ, houby, zastřené vejce a dostatečné množství kopru. Kulajda byla výborně dochucená a neměnil bych na ní vůbec nic. Přesně tak jak jí dělají zde jí máme rádi my a děláme si jí tak i doma. Zastřené vejce mělo krásně tekutý žloutek, zde bylo vše v pořádku.

Manželka si z jejich stálého menu vybrala hovězí svíčkovou na smetaně, s karlovarským knedlíkem, šlehanými brusinkami a zakysanou smetanou. Na stole nám přistál opravdu krásně naservírovaný talíř. Z brusinek a smetany na něm byl vytvořen nádherný vzor. Takže oči v tomto případě se najedli výborně. A jak se poměly naše chutové pohárky? No taky parádně. To jídlo bylo luxusní. Karlovarský knedlík domácí, jemný, krásně nadýchaný. Omáčka úžasně krémová, ale hlavně neskutečně chutná. Úplně z ní sálala ta chuť a vůně kořenové zeleniny. Maso ve svíčkové se rozpadalo. Bylo krásně prošpikované slaninkou. Já jsem měl poněkud strach z té zakysané smetany, ale ona se tam nádherně hodila. Omáčka měla správnou hutnou konzistenci a jako u kulajdy, byla přesně tak sladká jak nám to vyhovuje a jak to máme rádi. Porce byla velká, myslím si že plně nasytí urostlého, fyzicky pracujícího muže. No, nepamatuji si, kdy naposledy jsem v restauraci jedl takto výbornou svíčkovou omáčku. Na tu bych si sem dojel kdykoliv znova. A moc rád.

Já jsem si vybral z jejich speciální víkendové nabídky, a to vepřové výpečky, bílé zelí, bramborové lokše a houskový knedlík. Jídlo opět vypadalo pěkně. Houskový knedlík opět domácí, hutný, poctivě udělaný. Omáčka z výpečků silná, chuťově výborná. Maso také dobré, dobře ochucené. Za mě ale bylo až příliš libové. Někomu by to možná vyhovovalo, ale já mám u výpečku raději, když jsou trochu mastnější. Osobně preferuji výpečky z bůčku. Tady byly dělány z nějakého hodně libového masa, to snad ani nebylo plecko. Ne že by to byl až nějak příliš velký problém, ale to maso prostě pak působilo sušším dojmem. Problém jsem měl trochu i u zelí. Ono by bylo dobré, ale bohužel v něm bylo jedno nějaké koření, nebo přísada, která se normálně do dušeného zelí nedává, a která mě osobně tam dost vadila a překážela. To zelí nebyl můj šálek čaje. No a největším zklamáním pro nás byly lokše, které zjevně byly kupované a nedělané na místě. Za mě obrovská škoda a zklamání. Pokud si jsou zde schopni udělat domácí karlovarské a houskové knedlíky, byli by zcela jistě schopni si vyrobit i vlastní lokše. Tohle je fakt škoda. No ono to teď vypadá, že si hodně stěžuji. Ale to už je takové moje hledání detailů, jinak to jídlo bylo také poctivé a dobré. I když za tou svíčkovou přeci jenom pokulhávalo.

Co se týká obsluhy, tak ta byla velice milá, svižná a úslužná. Bylo tu několik hodně mladých děvčat, ale byly to holky na svém místě. Neustále úsměv na tváři. Rychlost obsluhy byla také bez chyby, na nic jsme nečekali, všechno šlo ráz na ráz. Jídlo jsme měli na stole snad v rekordním čase po objednání. Nechtěl jsem tomu věřit. Vím že oba jsme měli hotovku, ale tohle bylo opravdu extrémně rychlé. Proto jsme byli velice překvapeni, že v recenzích na několika serverech, si zde často hosté stěžují na rychlost obsluhy. Ale my měli bud štěstí na dobrou obsluhu a nebo na prázdnou restauraci. 🙂 Jediný malý problém nastal, když při donesení hlavního jídla jsme neměli příbory, a ty byly doneseny až dodatečně. Ale to byla jedna malá chybička. Jinak co se týká servisu, tak jsme si opravdu neměli na co stěžovat.

Co se týká porcí, tak ty jsou tu opravdu obrovské. Měli jsme oba obrovský, velký problém to sníst. Respektive manželčinu svíčkovou jsme snědli, jelikož jsme se o ní hodně dělili. Ale moje výpečky jsme už prostě celé nezvládli. Porce jsou tu fakt monstrózní a myslím si že se zde bohatě nasytí každý. I já jako docela žravý pan Baculatý jsem byl najedený, respektive přejedený. 🙂

Jídlo je tu velice chutné a dobré. Je vidět, že tady vaří někdo kdo tomu rozumí a používá jen základní suroviny a žádné šmakulády. Většina je připravena poctivě, a domácky přímo na místě. Ceny jídel jsou takové rozporuplné. Polední a speciální víkendová nabídka je opravdu dobrý kauf. Výpečky stály 190 korun. Na tu porci je to opravdu hodně levné. U poledních nabídek se pak dostanete většinou do 170 korun. Jídla ve stále nabídce jsou pak podstatně dražší. Svíčková na smetaně stála 285 Kč. Což se zdá docela dost. Ale za mě osobně, při tom množství, a hlavně při té kvalitě a chuti toho jídla – vemte si moje prachy! Kulajda stála 79 Kč (denní polévky stojí 60). Ale opět, u té polévky jak byla dobrá, je pak tato cena opravdu spíše zázrakem. Tudíž ceny se někomu mohou zdát vyšší. Za mě, vzhledem k místu a prostředí kde jsou podávány, a pak především vzhledem ke kvalitě toho jídla a její přípravy, jsou ty ceny naprosto v pořádku.

Do restaurace si můžete vzít i svého pejska. To není problém.

My jsme zde s jídlem byli velice spokojeni. Svíčková byla famózní na jedničku, tam jsme nenašli jednu jedinou chybičku. U výpečku jsem svoje menší výhrady psal výše. Do této restaurace se zcela jistě někdy v budoucnu vrátíme. Já bych se sem kdykoliv vypravil znova na tu svíčkovou omáčku a rád bych ještě ochutnal nějaké další dobroty z jejich stálé nabídky, jako třeba klášterní hovězí gulášek. A vám restauraci můžeme zcela jistě doporučit. Rozhodně patří k tomu nejlepšímu co na humpolecku můžete ochutnat. Přesto se ale pár menších chybiček našlo a abychom byli férový k ostatním podnikům, tak naše finální hodnocení jsou 4 hvězdičky z 5.

Webové stránky restaurace: https://www.hotelklasterzeliv.cz/klasterni-restaurace

Facebook restaurace: https://www.facebook.com/restauraceklasterzeliv/

 

Axl

One thought on “Zlíňaci testují – Klášterní restaurace Želiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

You May Like

Témata