Nejvýše položená chmelnice v Česku poprvé vydala svoji úrodu

Poslechněte si podcast Českého rozhlasu Vysočina.

Studenti společně se zaměstnanci místního pivovaru vůbec poprvé očesali pokusnou chmelnici. Leží u Humpolce v nadmořské výšce přes 560 metrů. Měla by tak být nejvýše položenou v České republice.

Každou šišku chmele musejí česači vzít do ruky, očistit ji od listí a uložit do koše. „My už několik let vaříme sezónní speciál z chmele z Vysočiny, na svojí zahrádce ho pěstoval náš vrchní sládek,“ vysvětluje mluvčí humpoleckého pivovaru Radek Tulis.

Protože chtěl pivovar piva z chmele z Vysočiny vyrábět víc a nebylo možné rozšiřovat chmelnici na pozemcích sládka, vysadil loni vlastní na svahu nad Humpolcem. „Pátrali jsme, jestli najdeme nějakou chmelnici, která je v Česku výš, ale nenašli jsme. Zdá se, že i v této nadmořské výšce může narůst kvalitní chmel,“ hodnotí Tulis.

Studenti z humpolecké zemědělské akademie byli u vysazování chmelnice a zúčastnili se i první sklizně. „Předpokládáme, že i do budoucna budeme se studenty spolupracovat,“ slibuje mluvčí pivovaru.

Na první sklizeň chmele dohlíží i vrchní sládek Josef Vávra. „Nejdřív se to musí zvážit, potom usušit. Na várku dáváme 450 gramů chmele na hektolitr. A z toho si můžete spočítat, kolik budete potřebovat chmele na jednu várku, která má asi 350 hektolitrů,“ naznačil sládek, kolik piva z humpoleckého chmele uvaří.

Chmelnice v Humpolci má 144 rostlin šesti druhů chmele.

Poslechněte si podcast Českého rozhlasu Vysočina: https://vysocina.rozhlas.cz/nejvyse-polozena-chmelnice-v-cesku-poprve-vydala-svoji-urodu-9320816

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Svatováclavský víkend na Vysočině láká na řadu akcí. Stačí si jen vybrat

Pá Zář 27 , 2024
Kam se vydat o nadcházejícím svátečním víkendu? Udělejte si výlet na Vysočinu! Na Třebíčsku pro vás přichystali kostýmované prohlídky, bramborobraní, turistický pochod, zámecké interiéry vyzdobené podzimními vazbami nebo dozlatova vypečenou kachnu.

You May Like

Témata