Poslechněte si podcast Českého rozhlasu Vysočina.
Studenti společně se zaměstnanci místního pivovaru vůbec poprvé očesali pokusnou chmelnici. Leží u Humpolce v nadmořské výšce přes 560 metrů. Měla by tak být nejvýše položenou v České republice.
Každou šišku chmele musejí česači vzít do ruky, očistit ji od listí a uložit do koše. „My už několik let vaříme sezónní speciál z chmele z Vysočiny, na svojí zahrádce ho pěstoval náš vrchní sládek,“ vysvětluje mluvčí humpoleckého pivovaru Radek Tulis.
Protože chtěl pivovar piva z chmele z Vysočiny vyrábět víc a nebylo možné rozšiřovat chmelnici na pozemcích sládka, vysadil loni vlastní na svahu nad Humpolcem. „Pátrali jsme, jestli najdeme nějakou chmelnici, která je v Česku výš, ale nenašli jsme. Zdá se, že i v této nadmořské výšce může narůst kvalitní chmel,“ hodnotí Tulis.
Studenti z humpolecké zemědělské akademie byli u vysazování chmelnice a zúčastnili se i první sklizně. „Předpokládáme, že i do budoucna budeme se studenty spolupracovat,“ slibuje mluvčí pivovaru.
Na první sklizeň chmele dohlíží i vrchní sládek Josef Vávra. „Nejdřív se to musí zvážit, potom usušit. Na várku dáváme 450 gramů chmele na hektolitr. A z toho si můžete spočítat, kolik budete potřebovat chmele na jednu várku, která má asi 350 hektolitrů,“ naznačil sládek, kolik piva z humpoleckého chmele uvaří.
Chmelnice v Humpolci má 144 rostlin šesti druhů chmele.
Poslechněte si podcast Českého rozhlasu Vysočina: https://vysocina.rozhlas.cz/nejvyse-polozena-chmelnice-v-cesku-poprve-vydala-svoji-urodu-9320816