Věděli jsme, že chceme společnosti něco vracet, říkají zakladatelé umělecké zóny Osmička v Humpolci

Manželé Bára a Zdeněk Rýznerovi začali od druhé poloviny 90. let sbírat umělecká díla. Dnes provozují v Humpolci zónu pro umění Osmičku, kam přijíždí lidé z celého Česka. „Neustále čím dál víc návštěvníků si hledá cestu k nám do Osmičky,“ raduje se Zdeněk Rýzner v pořadu Host Radiožurnálu. Nyní například vystavují díla Jana Zrzavého. „Ta jeho jemnost v obrazech se mi moc líbí,“ doplňuje Bára Rýznerová.

Co to je Osmička v Humpolci?

Zdeněk Rýzner: Osmička je zóna pro umění a prostor, který se věnuje umění. Nejenom tady na půdorysu budovy, ale osmička měla zároveň i ambici od samého začátku de facto se snažit ovlivňovat i veřejný prostor na našem malém městě. To znamená, jak mi Humpolci kamarádsky a s oblibou říkáme Humpíku.

Mimochodem jaký máte vztah k Humpolci vy?

Bára Rýznerová: Nejsem rodačka, jsem rodačka z nedaleké Jihlavy, ale protože je to všechno Vysočina, tak se tady cítím jako doma. Přistěhovala jsem se sem až se svým nynějším manželem.

Zdeněk Rýzner: Já bych se klidně označil za humpoleckého patriota.

Jak umělecká zóna osmička funguje?

Zdeněk Rýzner: Jestli budeme hledat byznysový základ, tak ten jsme v tom nikdy nehledali. Jsme strašně rádi za to, že neustále čím dál víc návštěvníků si hledá cestu k nám do Osmičky. Každý rok vidíme zvyšující se zájem napříč celou republikou.

Určitě bychom byli rádi, kdyby i vícero místních zdejších lidí, pro které jsme to hlavně otvírali – a to nebudu mluvit jenom o Humpolci, ale i o třicetikilometrovém okolí – kdyby si nacházelo častěji cestu k nám na Osmičku.

Ale je pravda, že třeba i současná výstava věnovaná Janu Zrzavému, tomu hodně napomáhá a prolamuje určité bariéry a otevírá dveře mnoha lidem napoprvé.

Kdo výstavu, která se jmenuje Kdybych já byl krásný jako Dionýsos ještě v Humpolci neviděl, tak má nejvyšší čas sem zavítat, protože je otevřená do konce září. Jaký vztah máte vy k Janu Zrzavému?

Bára Rýznerová: Jan Zrzavý je bezesporu ikona, kterou člověk žijící v Čechách vnímá od svého dětství, protože se určitě setkáváte různě s jeho obrazy. I ve škole se o něm hodně mluví. Rozhodně ta témata, která on ztvárňoval, jsou třeba mně osobně hodně blízká. Ta jeho jemnost v obrazech se mi moc líbí. Já jsem úplně z výstavy nadšená, moc ráda se do ní vracím.

Čí byl nápad vytvořit zónu pro umění v Humpolci?

Zdeněk Rýzner: Od samého začátku jsme s manželkou věděli, že chceme společnosti něco vracet z našich vydělaných peněz. Nějak jsme si vydefinovali, že to je podpora školství a kultury. Protože sbírku tvoříme od druhé půlky 90. let, tak jsme u té kultury dlouho bádali, jakým způsobem, až nás k tomu přivedla náhoda v Liberci.

ak zase byla další náhoda, že jsme se tady potkali s osobou velice blízko k Humpolci, která tady měla babičku s dědečkem, a sice s Emmou Hanzlíkovou. Tu mlhavou představu úplně krásným způsobem vzala a začala jí zhmotňovat.

My jsme určitě na začátku nechtěli jít do takto velké instituce, ale to její podání nás tak strašně moc chytlo za srdce, že jsme řekli: „OK, to stojí za to, to budeme podporovat.“

A s chutí jsme na tu cestu vyrazili, neznajíc, kolik nás to bude stát komplikací. Ale náhoda stála u zrodu toho finále. Ale plus minus jsme nějak tak tušili, co asi chceme, ale neměli jsme úplnou představu.

Proč se zóna pro umění v Humpolci jmenuje Osmička? Mohou být obrazy a výtvarná díla i investicí? A jaký vztah mají Bára a Zdeněk Rýznerovi k umělci Janu Zrzavému? Poslechněte si celý rozhovor ze záznamu zde: https://radiozurnal.rozhlas.cz/vedeli-jsme-ze-chceme-spolecnosti-neco-vracet-rikaji-zakladatele-umelecke-zony-9322475

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

You May Like

Témata