Zlíňaci testují – OREA Resort Devět Skal

Dnešní test se bude malinko vymykat. Zamíříme totiž trošičku dále od Humpolce. Na druhou stranu, nebudeme ale recenzovat pouze jídlo, ale také ubytování. Vypravili jsme se do resortu Devět Skal, který spadá do hotelového řetězce Orea a měla by to být wellness ubytovací špička čtyřhvězdičkového standartu. My jsme v hotelu Orea byli poprvé, vyrazili jsme sem na prodloužený víkend. Líbilo se nám tam?

Zažijte Žďárské vrchy ve znamení odpočinku, skvělé gastronomie a dechberoucí přírody. Hotel se nachází v chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy přímo na břehu Milovského rybníka, což garantuje, že o odpočinek v nádherné a tiché přírodě nebude nouze. Svou polohou je navíc skvělým výchozím bodem pro výlety po celé Českomoravské vrchovině. OREA Resort Devět Skal je svou polohou a nabídkou sportovního vyžití v okolí jako stvořený pro aktivní dovolenou. Bazén, odpočinek s rodinou, firemní konference nebo výtečná gastronomie – hotel nabízí všechny služby pro váš dokonalý pobyt. Všech 133 pokojů, které hotel nabízí, má vlastní balkon nebo terasu. Pro aktivní odpočinek je k dispozici krytý bazén a víceúčelové hřiště. Milovníci gastronomie zase ocení Restauraci 9 Skal nebo drink v našem Lobby baru. Dětským návštěvníkům je k dispozici velká herna. Hotel je díky svým konferenčním prostorům vhodný i pro firemní akce. Wi-Fi zdarma je samozřejmostí. To o sobě hotel tvrdí na svých stránkách.

Celou atmosféru hotelu by vám mohlo přiblížit následující video:

Říkáte si, že to je reklamní video, které samozřejmě přehání. Věřte nám že nepřehání. Alespoň co se té přírody, okolí hotelu a možností zábavy týká. Hotel je zasazen opravdu v krásném koutě Vysočiny, a okolí nabízí opravdu neskutečné možnosti venkovního vyžití. At už pěšky, na kole, na koni, nebo s horolezeckou výbavou. Je tady opravdu krásně, a nám se tady, co se týká lokace, neuvěřitelně líbilo.

Co se týká hotelu, tak ten je rozhodně rájem pro rodiny s dětmi. Spousta animačního programu pro děti, odpoledne palačinky, bazén, hernička… liška Eliška jako maskot hotelu. Dětský klub a animátorky s liškou, které děti opravdu dobře a smysluplně zabaví. Děti se zde opravdu vyřádí, a rodiče to budou kvitovat. Hotel je rájem také pro majitele psů. Z pohledu majitele psa můžu hotel jen doporučit. Ke psům jsou milí, s ničím není problém. Hned před hotelem je velký čistý rybník, kde mají psi povolený vstup kdekoliv. Na pokoji naší fenku čekal uvítací balíček – ručník na tlapky, miska a balení piškotků. Super je, že je možné pejska vzít s sebou do části lobby baru nebo na terasu, kde se podává večeře i snídaně. Pozor ale, do restaurace uvnitř je vstup se psy zakázán. Nicméně pro pejskaře a pro pejsky se tady toho také dělá hodně, a z tohoto hlediska je to tu také super.

Hotel také velice rádi a často využívají různé firmy na teambuildingové akce. Osobně bych doporučil se podobným situacím vyhnout. Přeci jenom pokud zde mají dostaveníčko zaměstnanci nějaké firmy, je tu poněkud větší ruch a také poněkud méně klidu. Naštěstí firmy teambuildingové akce zde provozují většinou uprostřed pracovního týdne. Víkendy jsou zde pak opravdu soustředěny na normální hosty a rodiny s dětmi. My jsme zde zažili teambuilding dvou firem v noci ze čtvrtka na pátek. Osobně mě to tedy docela dost vadilo a nebylo mi to příjemné. Lidé jsou po hotelu všude, teambuildingové akce jsou prováděny třeba i v hotelové restauraci a lobby baru a mě to dost překáželo a omezovalo. Zdálo se mi dokonce že v tomto případě i personál hotelu byl malinko nervóznější a méně vřelý. Dle mého dokonce i jídlo při hotelové snídani a hotelové večeři mělo menší kvalitu. Naštěstí ten den teambuildingová akce skončila a v pátek ráno se rozespalé teamy s nějakým tím promile v krvi rozjely svými vozy s pražskými SPZkami někam domů. 😉

A jak jsme byli jinak spokojeni? Jak jsem psal, byli jsme úplně nadšení místem. Spokojeni jsme byli i s personálem. Děvčata na recepci byly velice milá, ochotná a sdělili nám všechny informace, které jsme potřebovali. I obsluha v restauraci byla ochotná a milá. Až na pár drobností při obsluze u jídla, kdy nám brali talíře když jsme ještě jedli, si nebylo na co stěžovat. Byli jsme nadšení i místním bazénem. Bál jsem se, že bude stále plný a nebudeme si ho moct užít. K mému překvapení když jsem do něj dorazil v sobotu v 15 hodin, tak zde nebyl nikdo. Byl jsem zde celou hodinu sám, až snad na 10 minut. To byla parádička. Hosté si často stěžují na teplotu bazénu, ale voda měla 28 a půl stupně a pro mě byla naprosto luxusní. Na hotelový bazén je i docela velký, opět pro mě dostačující a krásně jsem si v něm zaplaval.

Na pokoji se mi líbila velká inteligentní televize s YouTube a Netflixem, hezký balkon s výhledem na rybník. K dispozici byla i malá lednička, rychlovarná konvice a kávovo-čajový set. Matrace byly hodně vysoké, poloměkké, spalo se na nich dobře. K dispozici jsme každý měli dva polštáře různých velikostí. Zatemnění a především odhlučnění pokoje zvenku bylo parádní. I když venku ve vedlejším kempu probíhala diskotéka, tak na pokoji jsme o ní vůbec nevěděli. Tady ale bohužel naše nadšení z ubytování končilo. Prvním problémem je odhlučnění zevnitř. Bohužel s chodby slyšíte docela hlučně jakoukoliv konverzaci lidí na chodbě. Stejně tak zavírání dveří pokojů je hodně hlučné, a slyšíte hlasité bouchnutí dveří pokaždé když někdo přichází nebo odchází na pokoj. Není to ale neohleduplností lidí. Ony se ty dveře bezhlučně zavřít opravdu nedají. Zkoušeli jsme.

Veliké problémy jsem měl s koupelnou. Ta byla vcelku velká a docela dobře vybavená kosmetikou. Ale …. První problém. Podlaha ve sprchovém koutě špatně udělaná. Voda ze sprchového koutu neodtékala úplně a zůstávala na podlaze. Takže bud jste si museli podlahu sprchového koutu vytřít, nebo při příští návštěvě sprchy jste stoupli do studené louže ze špinavé vody a mýdla. Nepříjemná záležitost. Za druhé, voda ve sprše. Tlak vody byl velice slabý (bydleli jsme v nejvyšším třetím patře). Co bylo ale ještě horší, že když jste si nastavili teplotu vody, tak vám to bylo prd platný, jelikož sprcha si měnila teplotu podle sebe. V jedné chvíli vás polila horká voda a opařili jste se, aby jste o dvě sekundy později dostali ledovou masáž. Strašlivý masakr. Toto jsem nezažil snad v žádném hotelu. Třetí problém pro mě byl toaletní papír. Proč sakra v luxusním čtyřhvězdičkovém hotelu, kde zaplatíte poměrně nemalou částku se snaží ušetřit na toaletním papíru. K dispozici byl snad ten nejtenčí, jednovrstvý papír jaký jsem kdy zažil a nebo viděl. Lepší toaletní papír mají i na společných toaletách ve vodáckém kempu. To byla fakt hrůza. Dále úklid. V koupelně se píše, že pokud chcete šetřit životní prostředí, zanechte ručníky zavěšené na věšáku a my je nevyměníme. Pokud chcete ručníky vyměnit, nechte je pohozené ve sprše. Jelikož se snažíme nějak trochu dbát na ochranu přírody, ručníky jsme nechtěli vyměnit a dle instrukcí nechali zavěšené na věšáku. Ale samozřejmě že úklidová služba je vyměnila. Zajímavé je, že ale nedoplnili do čajového setu sáčky s černým čajem a cukr, které jsem předchozí den vyplýtval. Druhý den jsme si už neměl z čeho čaj udělat. Ono se to zdá všechno jako maličkosti, ale věřte že vám docela znepříjemňují život. A v hotelu podobného ražení a kalibru bych je rozhodně nečekal.

Ale pojďme konečně na jídlo. Co musím kvitovat je, že zde byly docela dobré snídaně. Ty jsou podávány formou teplého a studeného bufetu. Mě chutnaly jejich míchaná vejce, ty kupodivu byly vcelku dobře  udělané (nepřepražena) a dobře ochucené. Stejně tak mě chutnaly jejich norimberské klobásky a párky, ty byly vyšší kvality. Kvitoval jsem s povděkem, že zde byly k dispozici také teplé fazole v tomatě. Anglická snídaně jak vyšitá. 🙂 Super byla slanina a klobásy od okolních výrobců. Krupicová kaše byla naprosto famózní a luxusní, moc jsem si na ní pochutnal. Jeden den se dělal čerstvý trhanec, druhý den vejce benedikt, která byla parádní, holandská omáčka mě chutnala. K snídani zde bylo i velice dobré pečivo, moc dobré rohlíky, ať už klasické nebo louhované. A velice dobrý chléb, na tom jsme si s manželkou moc pochutnávali. Já jsem spíše na bílé pečivo než na chleba, ale tady byl ten chleba tak dobrý, že jsem se s ním pořád cpal. Kávu si můžete udělat v automatu, a nebo vám ji na požádání udělá barista. Kávu dle vašeho výběru. A to zdarma, žádné účtování navíc. Za to bod. Body dolů ale jdou za pomazánky, které byly dost přesolené, za volská oka, která byla totálně umučená a žloutek byl úplně uvařený. Průšvihem jsou zde džusy, které jsou z postmixu a jsou to opravdu práškové hnusy, ty se moc pít nedaly. Na druhou stranu si zde k snídani můžete dát skleničku prosecca, nebo pravého šampaňského. Opět v rámci snídaně a nejsou za to účtovány žádné peníze navíc. Trochu nás mrzelo, že snídaně byla ve skrze každý den stejná, nijak extra se neobměňovala. Třetí den už nám to přišlo malinko fádní a moc jsme nevěděli co už bychom si dali. Ono můžete být milovník vajíčkových snídaní, ale tři dny po sobě, po nich nijak netoužíte. Co je zde parádní, že tady vůbec neřeší nějaké odnášení jídla z jídelny. Naopak. Přímo vás k tomu vyzívají. Jsou zde k dispozici pytlíky na zabalení jídla, a vy si tak sebou ze snídaně můžete zabalit svačinu na výlet, nebo na zbytek dne, což je také hojně využíváno. Nikdo to ale ani nijak nezneužívá. Tohle je dle mého parádní myšlenka a parádní koncept. To zbylé jídlo by se stejně vyhodilo, tak co, ať si ho hosté vezmou sebou. No celkově ale snídaně byly moc fajn. Nějaké drobnější chybky se tam našly, ale hodnotil bych je jako nadstandardní. A na snídani bych sem kdykoliv vyrazil znova.

Bohužel už ne tak spokojení jsme byli u večeře. V hotelu je možné si přikoupit večeři opět ve formě bufetu. A teď se podržte. Ten bufet stojí 420 Kč na osobu. Děti od 6 do 12 let pak za něj dají 210 Kč za dítě. Tak to je dobrej vejvar. Prosím vás kolik toho tak asi u bufetu sní dítě do 12 let? Ale s tím zjevně Oreal hotel počítá a právě na tomto rýžuje. Je pravdou, že bufet si dát nemusíte a můžete si vybrat jídlo z měnu a la cart. Ale, pokud si dáte polévku, hlavní jídlo a desert z menu, tak se dostanete na skoro stejnou cenu jako za bufet. A také jídla v tom jídelním lístku nejsou nijak ohromující, nějaký ten club sendvič, tortilla s hranolkama a podobně. Ale toto je zcela jasně zase business záměr hotelu, aby si lidé dávali ten bufet. Což se samozřejmě ve většině případů děje. V blízkém okolí není moc restaurací, kam by člověk mohl zavítat, takže většina hostů si zde tu večeři dá. A to včetně nás. To ale nic nemění na tom, že mě osobně se raut za 420 Kč zdá jako nehoráznost. Ještě snad v centru Prahy bych tu cenu pochopil, ale na Vysočině se mě to zdá trochu šílené.

Navíc, kdyby ta kvalita toho jídla té ceně alespoň odpovídala. To se tady ale neděje. Teplá jídla u večeří nám přišla vhodná spíše pro lidi, kteří jsou zvyklí na jídla z vývařoven, než pro někoho, kdo si přijel do 4* vychutnat špičkovou nabídku bufetu. Je na výběr několik jídel, z nichž je většina chutí i vzhledem jako ze závodní jídelny. Polévky byly například naprosto hnusné, bez chuti. A to každý den. Snad jenom s výjimkou kulajdy, která byla dobrá, ale zase v ní místo hříbků nebo jiných lesních hub byly žampiony. Už druhý den dovolené jsme přišli na večeři, podívali se na nabídku a byli jsme smutní z toho, že je na výběr v podstatě vždy nějaká uho omáčka, těstoviny bez chuti a něco smaženého. Navíc se tu zjevně vaří z polotovarů. Knedlíky byly bud kupované, nebo z prášku. Bramborová kaše byla také z prášku – nějaká instantní. Co zde měli vcelku dobré byla rýže. Občas se objevilo něco, co příjemně překvapilo a chuťově potěšilo, jako třeba tataráček z olomouckých tvarůžků, jejich tlačenka – to bylo skvělé. Ale to byly opravdu výjimky, a většinou to jídlo bylo hrozně fádní a bez nějaké výraznější chuti. Opravdu nás mrzelo, že jsme zde jedli spíše proto, abychom alespoň neměli hlad než proto, že bychom se nemohli nabažit nabízeného jídla. Toto by se určitě u 4* hotelu tohoto typu nemělo dít.

Super je, že hotel nabízí v rámci rautu tematické večery, kdy se zaměřují na nějakou kuchyni. Každý týden je nový tematický bufet, který by vám měl představit autentické chutě a tradiční pokrmy z různých koutů světa.  Kdy je jaký večer si můžete zjistit na stránkách restaurace hotelu. My jsme zažili v pátek večer české kuchyně a v sobotu sushi večer. Ale ani tady jme si nijak zvlášť nepochutnali. V nabídce byla třeba svíčková na smetaně, která ale byla totálně hnusná. Bylo v ní totiž nějaké koření, které dle mého do svíčkové v českém podání nemá co dělat. Nějaký badyán nebo kardamom. Asi to byl nějaký pokus o moderní interpretaci nebo twist tradiční české kuchyně. Ten se ale vůbec nepovedl. Ono, kdyby ho tam bylo jenom trochu pro zpestření, tak by to tedy ještě šlo. Ale tady ho bylo takové neuvěřitelné množství, že to totálně přehlušilo všechny chutě a nedalo se to jíst. My jsme jí tedy nedojedli. Pak byl třeba k dispozici hovězí krk na víně. Ten byl už docela ucházející, ale zase škoda té instantní bramborové kaše. A takhle se to táhlo stále. Vždy když něco bylo alespoň trošku na úrovni, tak to další věc neuvěřitelně srážela. Byli jsme strašně překvapení, kolik lidí se nad kuchyní tohoto Orea hotelu rozplývá, a kolik lidí zdejší kuchyni považuje za gastro zážitek. Bud jsme se ženou už strašlivě rozmazlení, nebo jsme měli smůlu. Ale za nás to bylo vcelku zklamání.

Ještě se vrátím trochu k těm cenám na hotelu. Psal jsem že je to tu ráj pro pejskaře. To je. Za tento luxus si zde ale hodně zaplatíte. Za možnost mít psa na svém pokoji zde zaplatíte jednotnou částku 400 korun za noc. A tím jednotnou říkám, že je jedno, jestli máte čtyřiceti kilovou dogu, nebo pražského krysaříka. My máme docela velké hovado, takže nám to moc nevadilo, ale chápu že majitelé menších plemen se zde musí cítit podvedeni. No každopádně ta cena je poněkud drsná. Ale chápu, hotel a jeho pravidla, někdy  uklízet ty chlupy není žádná selanka. A já musím bud tuto cenu respektovat a zaplatit a nebo jít jinam. Ale tady poplatky nekončí. Hotel nabízí parkování na hotelovém parkovišti. To je zdarma, ale pouze pro hosty, kteří si rezervovali pokoj přes webové stránky hotelu. Všichni ostatní hosté zaplatí za parkování 200 Kč za den. To se mě zdá jako výsměch. Člověk pak postupně začíná mít dojem, že zde za chvíli bude platit i za ty bonbony na recepci, pokud si náhodou jeden vezme.

No a jak bych Orea Resort Devět Skal hodnotil závěrem? Za lokaci, umístění a přírodu kolem bych mu dal 5 hvězdiček. Na druhou stranu Orea není jedinou možností ubytování v okolí, a stejnou přírodu a krásu zde můžete zažít za mnohem menší cenu. Takže tohle není tak úplně výhoda jen tohoto hotelu. Za bazén a pokoj bych mu dal 3 hvězdičky, za snídaně bufetového typu 4, pro změnu za ty večeře takovou omšelejší trojku. Užili jsme si náš pobyt zde? Ale vcelku ano. Jeli bychom sem znova? Asi jako jenom pár ne. Pokud bychom měli děti, tak zcela jistě ano, jenom kvůli tomu animačnímu programu a tomu jak se zde dětem věnují. Už, už by se zdálo, že tedy Orea hotel si ode mě vyslouží 3 hvězdičky z pěti. Ale bohužel jejich hodnocení musím ještě ponížit.

To takhle máte pěkný hotel, na břehu krásného rybníka, uprostřed nádherné přírody, uprostřed Vysočiny. A teď si tak řeknete, díky všechny potápky, kachny, labutě a zvířátka za to že tu jste. My vám za odměnu co? My vám za odměnu v osm večer uděláme na břehu toho rybníka ohňostroj! Cože?! Tohle fakt myslí vážně? Tohle mě totálně naštvalo. S tím jak se ví, jak ohňostroje jsou pro přírodu ničivé. A oni si to tu klidně odpálí. Já jako rozumím tomu, že chtějí potěšit děti. Ale v dnešní eko době, kdy bychom děti spíše měli vychovávat k tomu přírodu a zvířata chránit a vysvětlovat jim, že ohňostroje pro ně nejsou fakt v pořádku, tak my na to kašleme a pěkně to rozjedeme. Proboha, vždyť v dnešní době je k ohňostrojům takové množství alternativ. Tohle mě neuvěřitelně nasralo, a z tohoto důvodu hotelu srážím další celý jeden bod dolů. Takže naše výsledné hodnocení jsou 2 hvězdičky z 5.

Orea Resort Devět skal navštívil i známý YouTuber pan Plešatý- Zde si můžete prohlédnout, jak se v hotelu líbilo jemu:

 

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

You May Like

Témata