Společné snídaně pomáhají dětem v Humpolci lépe začít školní den a stmelit kolektiv

Společné snídaně přímo ve třídě si teď užívají jednou týdně děti ze základní školy v Humpolci. Zařízení je hradí z peněz, které získalo na podporu školních aktivit a sociálně znevýhodněných dětí a využije je například i na služby školního psychologa. Pravidelné snídaně jsou sice novinkou, mezi žáky je ale o společné ranní setkání zájem.

Prvňáčci ze základní školy Hálkova v Humpolci si po ranním příchodu s nadšením vybírají snídani u společného stolu. Mezi nimi je i malá Amálka, která se okamžitě pouští do jídla. Nejde však jen o samotné jídlo, ale o celkový význam společného času, který mají děti na začátku školního dne.

„Děti si snídani pochvalují,“ říká učitel Karel Horký, který na škole působí již několik let. Podle něj je společná snídaně více než jen zajištění stravy. Je to příležitost, jak děti stmelit a posílit jejich vzájemné vztahy. „Je to o tom, že mají čas se pobavit a zlepšit mezilidské vazby. Díky tomu se děti lépe poznávají a pomáhá to tvořit pevnější kolektiv,“ vysvětluje.

I ve vyšších ročnících je tento model velmi úspěšný. Daniela a Tadeáš, žáci šesté třídy, potvrzují, že snídaně nejsou jen praktické, ale i příjemné. „Pro mě, který ráno doma nestíhá snídat, je to skvělé. Nejsem pak celý den hladový,“ říká Tadeáš s úsměvem. Daniela dodává, že je to zároveň příležitost pro sdílení různých drobností, například když si půjčují nádobí nebo pomáhají spolužákům.

Snídaně jsou financovány z programu na podporu sociálně slabších žáků, ale výhody mají všichni. Podle ředitele školy Tomáše Jůzla je zhruba desetina dětí z rodin, které se potýkají s finančními problémy. „Program financujeme z částky čtyř milionů korun, které jsme získali od ministerstva školství. Kromě snídaní do něj spadají i doučování, zážitkové kurzy, asistenti a další podpůrné aktivity,“ vysvětluje Jůzl.

Díky této finanční podpoře může škola pokrýt nejen náklady na snídaně, ale také snížit výdaje na školní výlety. „Snažíme se snižovat částky, které rodiče musí platit, a programy, které nabízíme, mají přínos pro všechny naše žáky,“ dodává Jůzl.

Společné snídaně tak nejsou jen o jídle, ale o tom, jak zlepšit atmosféru ve škole a podpořit žáky v jejich každodenním životě.

Poslechněte si podcast Českého rozhlasu Vysočina: https://vysocina.rozhlas.cz/spolecne-snidane-pomahaji-detem-v-humpolci-lepe-zacit-skolni-den-a-stmelit-9334325

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Podpora klientů na cestě ke stabilitě

Čt Říj 17 , 2024
Kontaktní Centrum U Větrníku v Jihlavě, známé pod přezdívkou „Káčko“, se zaměřuje na pomoc lidem ohroženým závislostí na návykových látkách. Naše služby poskytujeme nejen v ambulantní formě přímo v Jihlavě, ale také terénní prací na celém Jihlavsku a Pelhřimovsku, kam spadá i Humpolec. Hlavním cílem naší činnosti je snižování sociálních […]

You May Like

Témata