Podpora klientů na cestě ke stabilitě

Kontaktní Centrum U Větrníku v Jihlavě, známé pod přezdívkou „Káčko“, se zaměřuje na pomoc lidem ohroženým závislostí na návykových látkách. Naše služby poskytujeme nejen v ambulantní formě přímo v Jihlavě, ale také terénní prací na celém Jihlavsku a Pelhřimovsku, kam spadá i Humpolec. Hlavním cílem naší činnosti je snižování sociálních a zdravotních rizik spojených s užíváním návykových látek. Zároveň pracujeme s našimi klienty na posilování jejich životních dovedností a poskytujeme podporu blízkým osobám.

Naše práce je velmi různorodá díky rozličným příběhům našich klientů. Jedním z těchto příběhů je osud muže, který se rozhodl vyhledat naši pomoc. Tento mladý muž, tehdy mezi 25 až 30 lety, pocházel z Humpolecka a zažil těžké dětství. Vyrůstal v neúplné rodině, kde byla jeho matka samoživitelkou a neměla dostatek času ani energie se synovi plně věnovat. Ve škole čelil šikaně, doma byl často sám a postupně se dostal do prostředí, kde začal experimentovat s drogami. Nejdříve se jednalo o užívání alkoholu či marihuany, postupem času začal užívat denně pervitin. Zapletl se také do trestné činnosti a díky tomu skončil ve vězení.  Při jedné z našich terénních návštěv jsme ho oslovili, když seděl na lavičce v parku. Nikdy před tím jsme se neviděli, byla to jen náhoda, že on tam seděl a my šli kolem. Možná jsme už tenkrát vycítili, že potřebuje pomoc, o kterou by si možná nikdy sám neřekl. Slovo dalo slovo a začal nám vyprávět svůj emočně náročný životní příběh.

Zpočátku jsme se s klientem setkávali pouze za účelem výměny použitého injekčního náčiní za čistý a poskytnutí dalšího čistého materiálu či testů na infekční nemoci a postupně navazovali vzájemnou důvěru. Postupem času jsme s klientem řešili otázky ohledně zaměstnání či řešení jeho dluhů. Podařilo se s klientem sepsat životopis a pomoc mu s přípravou na pracovní pohovor do zaměstnání, aby mohl začít řešit svou dluhovou situaci. Klient stále užívá návykové látky a z pravidelného kontaktu občas vypadne, i tak věříme, že práce s ním má smysl.

Druhým případem byla klientka, se kterou jsme pracovali na postupném snižování dávek alkoholu, marihuany a pervitinu, čímž jsme jí pomohli omezit rizika spojená s fyzickým zdravím, zázemím a vztahy v jejím okolí. Po nějaké době nastoupila na léčení a po jeho ukončení se jí s občasnými výpadky dařilo abstinovat od pervitinu a marihuany. Alkohol občasně užívala i nadále. Společně jsme také řešili otázku svěření jejích dětí do péče. Klientka se postupně začala vídat se svými dětmi pod dohledem pracovníků OSPOD. Po zhruba roce spolupráce se rozhodla vrátit do města, kde žijí její děti, aby se mohla starat o svou nemocnou matku. Následně nás informovala, že soud rozhodl o navrácení dětí do její péče. Klientka abstinuje, pracuje a pravidelně dochází do adiktologického zařízení, kde posiluje svou abstinenci.

Tyto příběhy jsou pro nás inspirací a připomínkou, proč má naše práce smysl. I přes občasné negativní ohlasy ze strany společnosti, která často vidí v naší činnosti podporu závislosti, se snažíme být bezpečným místem pro ty, kteří chtějí změnit, nebo jen stabilizovat, svůj život. S klienty pracujeme bez předsudků a stigmatizace.  Každý náš klient je pro nás jedinečný, a i když cesta ze závislosti je těžká, věříme, že nikdy není pozdě začít znovu.

Autor: Štěpán Holec, Petra Bradáčová,

sociální pracovníci Centra U Větrníku

Kontaktní údaje:

Centrum U Větrníku

U Větrníku 862/17

586 01 Jihlava 1

mobil: 736 523 675

e-mail: kacko@jihlava.charita.cz

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Olomoucké tvarůžky buď milujete, nebo nenávidíte. A oni ani nejsou z Olomouce.

Čt Říj 17 , 2024
Když se řekne Olomouc, řada lidí si představí náměstí se sloupem Nejsvětější trojice zařazeným na seznamu UNESCO nebo třeba filmový festival Jeden svět. Nám se ale ihned vybaví olomoucké tvarůžky. Milujeme je. Jaká je jejich historie? A co si doma z tvarůžků připravujeme?

You May Like

Témata