Originální kapří paštika vzniklá z přebytků sbírá ceny. Za chuť i svůj obal

Uzené maso z kaprů, kteří byli odchováni v rybnících na Vysočině, k tomu smetana, olej, koření a sůl. Nic víc. Žádné stabilizátory, chemické přísady nebo škroby. Takové jsou kapří paštiky z Farmy Poříčí na Pelhřimovsku. A navíc ve slušivém obalu, za který nyní obdržel výrobce významné ocenění.

Zdravý lokální produkt, jenž aktuálně výrobce nabízí zákazníkům hned v několika příchutích, je na trhu už zhruba pět let. Farma ze Služátek si ale nezakládá „pouze“ na obsahu svých výrobků, důležitá je pro ni rovněž moderní podoba jejich obalu. Nedávno proto přistoupili majitelé ke změně jeho vzhledu. Za tuto inovaci firma nakonec získala prestižní designové ocenění Red Dot Design Award, a to v kategorii hodnotící značku a komunikační design.

Porota letošního ročníku soutěže ocenila jednak vzhled obalu paštik i jejich jednotlivých variant, ale také celkovou podobu značky. Produkt ze Služátek navíc obdržel za dobu své existence mezinárodní uznání již podruhé.

Farma Poříčí z Pelhřimovska (vlevo její spolumajitel Martin Plachý) spolupracuje s designérem Petrem Novaguem (vpravo). Ten je autorem návrhu oceněného obalu jejích kapřích paštik.
Kapří paštiku podle Daniely Plaché z Farmy Poříčí (na snímku) neprodává jenom její obsah, ale rovněž obal. Proto byl k návrhu etikety přizván přední český designér Petr Novague. Obal paštiky loni získal prestižní mezinárodní ocenění Red Dot Award.
Kapří paštika vzniká v Kletečné na Pelhřimovsku. Maso i samotná konzerva projde lidem rukama při procesu výroby hned několikrát.

Oceněný obal kapřích paštik z Farmy Poříčí.

„Za cenu jsme samozřejmě moc rádi. Je pro nás potvrzením, že vynaložené úsilí bylo správné. A na naši značku jsme patřičně hrdí,“ okomentoval Martin Plachý, spolumajitel Farmy Poříčí.

Ocenění si osobně převzal 1. listopadu v berlínské opeře spolu se známým českým designérem Petrem Novaguem. Právě s ním firma již dlouhodobě spolupracuje. Jím navržený vizuál kapřích paštik ostatně okouzlil porotu Red Dot Design Award již v roce 2019. Tehdy však byla Farma Poříčí oceněna za obal dárkového balení rybích produktů. „O rok později pak paštika zabodovala rovněž v britské soutěži Great Taste, která ale posuzovala její chuť,“ doplnil Plachý.

Chtěli jen zužitkovat přebytky z chovu ryb

Na počátku vzniku Kapří paštiky stála přitom hlavně snaha zpracovat přebytky z chovu ryb, kterému se rodinný podnik dlouhodobě věnuje. Kapří maso jako takové mezi lidmi totiž až tak populární není; prim hraje hlavně na Vánoce, během roku si však tohoto šupináče dá jenom málokdo.

„Lidé dnes bohužel preferují spíše maso mořských ryb, především lososa, který je téměř bez kostí. Hledali jsme proto způsob, jak kapry zpracovat, aby si k této kvalitní surovině našlo cestu co nejvíce lidí,“ popsal Plachý.

V paštice tak našla firma ideální produkt. Lidem odpadá nutnost vybírat kosti a pokrm si stále zachovává benefity kapřího masa – to je mimo jiné lehce stravitelné, obsahuje antioxidanty a omega 3 mastné kyseliny. A ač má potravina nezaměnitelný rybí základ, je jemnější chuti než samotné kapří maso a akcent ryby tam není tak výrazný.

Kapří paštiku nyní rodinná firma vyrábí nejen v klasické podobě, ale i ve dvou dalších příchutích – chilli a rozmarýn. A k tomu také všechny v bezlaktózové variantě. „Dnes už ji tedy zájemcům nabízíme v celkem šesti podobách. Mezi našimi zákazníky je patrný trend, který ukazuje, že si ji stále více dopřávají sportovně založení lidé, kteří v ní oprávněně spatřují zdravý způsob stravování,“ dodal Plachý.

Rodinná Farma Poříčí podniká v hospodářství a gastronomii přes dvacet let. Provozuje také restauraci, hotel a kavárnu.

Zdroj: https://www.idnes.cz/jihlava/zpravy/kapri-pastika-farma-porici-sluzatky-pelhrimov-vysocina-oceneni-jidlo-gastro-ryba.A241115_826960_jihlava-zpravy_mv

Poznámka Zlíňáků z redakce: Kapří paštiku z Farmy Poříčí jsme ochutnali. A nijak zvášť extra nás zase nenadchla. Zato jsme na Farme Poříči byli v restauraci a to jsme naopak nadšení byli. Stálo to zato. Naší reportáž si na Humpolákovi můžete přečíst zde: https://www.humpolak.cz/zlinaci-testuji-hotel-farma-restaurace/

A zde si pro změnu můžete poslechnout podcast Českého rozhlasu – Česká rodinná farma získala prestižní cenu Red Dot za design kapří paštiky:

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Stanislav Bernard – Naším cílem není jít vlastní cestou za každou cenu. Prostě po ní jdeme

Út Lis 19 , 2024
Pivovar Bernard nedávno otevřel svojí novou podnikovou prodejnu ve Zlíně. Je opravdu krásá. Při té příležitosti vyšel v magazíně Váš Zlín rozhovor se Stanislavem Bernardem.

You May Like

Témata