Guláš pro vídeňské kočí: Fiaker guláš

1

Tak tento recept jsem vůbec neznal. Dodnes je tato specialita vnímána jako vynikající pokrm na kocovinu a v ranních hodinách jej proto prozřetelně nabízejí mnohé vídeňské hospody. Fiakergulasch získal své jméno podle kočích, šoférujících čtyřkolové kočáry tažené koňmi, které byly ve Vídni předchůdci taxíků, a dnes se v nich v rakouské metropoli projíždějí turisté, aby stylově nasáli atmosféru překrásného historického města. Tyto kočáry jsou známé jako fiakry a stejně se říkalo i jejich kočím. Právě tito kočí měli zřejmě guláš v oblibě a často jej jedli na posilněnou, proto po nich získal svoje jméno. Ve Vídni se mu ale občas říká i herrengulasch, což znamená pánský guláš nebo také guláš pro gentlemany.

Guláš, který pomůže na kocovinu

Nejznámějším gulášem u nás je ten klasický hospodský připravený na velkém množství cibule a papriky. Kromě něj je u nás poměrně populární i buřtguláš, který já osobně zbožňuji. To fiaker guláš je trochu kombinací obou, a ještě o mnoho vylepšenou. Jde o typickou vídeňskou specialitu, kterou si ovšem snadno uvaříte i doma.

Rakouské guláše

Guláše nejsou jen doménou maďarské kuchyně, různé gulášové pokrmy neboli stew (tedy jídla z dušeného masa) se objevují i v mnoha dalších zemích, třeba v Rakousku, jež s Maďarskem sousedí a pravděpodobně odsud se tam díky maďarským vojskům guláše dostaly.

Asi nejznámějším rakouským zástupcem gulášů je saftgulasch neboli guláš na vídeňský způsob. I on se připravuje z hovězího masa, je však specifický tím, že se nezahušťuje moukou, přidává se jen malé množství vody a maso se pak dusí ve vlastní šťávě (právě saft znamená šťáva).

Jednou z jeho populárních verzí je pak fiakergulasch, který kromě hovězího masa obsahuje ještě několik ingrediencí navíc, jako jsou párky nebo klobásky, vajíčka (nejčastěji ve formě volského oka, může být ale i vařené natvrdo). Nakonec se zdobí kyselou okurkou nakrájenou do tvaru vějíře a podává se s knedlíkem.

Recept na fiakergulasch

Pokud se zrovna do Vídně nechystáte, ale guláš vás zaujal, můžete si jej udělat doma podle originálního vídeňského receptu. Jak na to?

Budete potřebovat: 1 kg prorostlého hovězího masa (např. kližka), 4-6 vajec, 5 nakládaných okurek, 2 páry frankfurtských nebo debrecínských párků, 750 g cibule, 150 g sádla (nebo oleje), 2 lžíce mleté papriky (sladké), 1 lžičku mleté pálivé papriky, 3 stroužky česneku, 1 lžíci rajčatového protlaku, 1 lžíci majoránky, 2 bobkové listy, 1 lžičku mletého kmínu, trochu octa, sůl, mletý pepř a máslo na smažení vajec.

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo. Rozpalte pánev s tukem a na mírném ohni na ní za stálého míchání osmahněte cibuli dozlatova. Přidejte mletou papriku a rajčatový protlak, krátce promíchejte a ihned podlijte trochou octa a trochou vody.
  2. Maso nakrájejte na kostky, osolte je, opepřete a přidejte na pánev. Vmíchejte drcený česnek, majoránku, bobkové listy a kmín a zalijte takovým množstvím vody, aby bylo maso jen zakryté.
  3. Promíchejte a vařte přibližně 2 a 1/2 hodiny na mírném ohni, dokud maso nezměkne. Během této doby průběžně promíchávejte a případně podle potřeby podlijte trochou vody. Jakmile je maso téměř měkké, stáhněte pánev ze sporáku a nechte ji stát na teplém místě (např. v mírně vyhřáté troubě) přibližně 1 hodinu.
  4. Mezitím ohřejte párky v horké vodě (můžete je i osmahnout na pánvi). Na ní rovněž osmahněte vejce jako volská oka. Okurky nakrájejte do tvaru vějíře. Hotový guláš podávejte s párkem a smaženým volským okem a ozdobený vějířem z okurek. Jak příloha se hodí houskové knedlíky, vařené brambory a paprikový salát.

Mňam! Mňamiky! Mňam!

Nebo si můžete zkusit uvařit Fiaker guláš podle receptu Magdaleny Dobromily Rettigové

 

Axl

One thought on “Guláš pro vídeňské kočí: Fiaker guláš

  1. V 8desátkách dělali na Vàclaváku ve Zlatý huse tzv. Guláš staropražského drožkaře .
    Guláš se špekovým knedlíkem, navrch se dávala nakládaná zelenina, marinovaná cibule,
    beranní roh, rozpůlené vejce natvrdo a kousek opečeného párku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

You May Like

Témata