Rozsáhlý areál bývalé masny v Hodicích na Jihlavsku získal po více jak dvou letech od svého uzavření nového majitele. A brzy znovu ožije. Prostory, kde se vyráběl mimo jiné ikonický salám Vysočina, získala stavební firma. Ta nevylučuje, že se potravinářský provoz do části areálu vrátí.
„Pozemky a budovy areálu získala od firmy Krahulík – Masozávod Krahulčí třešťská firma Sypstav zabývající se stavebnictvím a prodejem stavebnin v Třešti. Podle slov jejího jednatele pana Zdeňka Hinka chce prostory areálu využít jako zázemí vlastní stavební firmy a pro uskladnění materiálu a stavebnin,“ potvrdil Josef Bakaj, starosta Hodic.
Prostory, které nový vlastník nevyužije, nabídne podle Bakaje do nájmu jiným podnikatelským subjektům.
„Nevylučuji ani návrat potravinářského průmyslu do prostor, které jsou pro zpracování potravin uzpůsobené od původního majitele,“ doplnil starosta.
Holding Agrofert zastavil na konci roku 2022 výrobu masa v závodě v Hodicích, který patřil společnosti Krahulík. Jako důvod uvedl vysokou cenu energií. V závodě s historií sahající až do roku 1926 se vyráběly hlavně salámy. Výroba tradičního salámu značky Vysočina se přesunula z Hodic do Krahulčí.
V hodické masně pracovalo před uzavřením kolem 70 zaměstnanců. Část z nich začala dojíždět do Krahulčí. Předloni byl areál v nabídce za 53 milionů. Salám značky Vysočina se v Hodicích vyráběl od roku 1967 podle původní receptury a sušil se v přírodních sušárnách.