Potřebujete novou inspiraci na rychlou snídani, oběd nebo večeři a klasické sýrové tousty už vás nebaví? Vyzkoušejte sendviče Monte Cristo. Jde o sendvič se šunkou a sýrem a brusinkami.
Většinou se celý sendvič namáčí do vaječné směsi a poté se opéká na pánvi nebo na roštu. My jsme ale vyzkoušeli verzi od Pavla Berkyho. Sendviče jsme vyskládali do pekáčku, zalili mlékem s prošlehanými vejci a dali zapéct se sýrem.
Doba přípravy: 10 minut + 35 minut pečení
Náročnost: 1
Počet porcí: 8
SUROVINY:
- 16 plátků dobrého bílého toastového chleba
- 120 ml majonézy
- 4 PL dijonské hořčice
- 4 PL brusinkového džemu (nemusí být)
- 16 silnějších plátků šunky
- 250 g sýra gruyère
- 250 ml mléka
- 6 vajec
- sůl
- čerstvě mletý pepř
POSTUP:
- Připravte si zapékací misku nebo pekáček.
- Na pracovní plochu si rozložte plátky chleba. Polovinu potřete nejdříve majonézou a poté dijonskou hořčicí. Druhou polovinu plátků potřete brusinkovým džemem. Na plátky s majonézou a hořčicí rozložte plátky šunky a navrch rozdělte většinu sýra. Přiklopte zbylými plátky a každý sendvič překrojte diagonálně tak, aby vznikly 2 nebo 4 trojúhelníky. Naskládejte je do pekáčku tak, aby špičky mířily vzhůru.
- Mléko prošlehejte s vejci, osolte a opepřete. Směsí přelijte sendviče v pekáčku, posypte je zbylým sýrem a dejte zapéct do trouby vyhřáté na 175 °C. Pečte 30–35 minut.
TIPY:
Pokud nechcete mít sendviče na spodku pekáče příliš rozmočené, stačí je do mléka s vejci jenom na pár sekund namočit a poté vyskládat do pekáče. Budou tak více držet tvar.
K přípravě můžete použít i např. medovou hořčici. Brusinkový džem můžete vyměnit za malinový, fíkový a nebo dobře fungují i nejrůznější ovocné džemy k sýrům. Chcete-li si ušetřit čas, připravte si vše večer, dejte do lednice a ráno jen přesuňte pekáček z lednice do vyhřáté trouby.
Dobrou chuť!
Videorecept přímo od autora: