Nově spuštěný internetový projekt Scuk.cz chce doporučovat nejlepší restaurace a prodejny dobrého jídla a pití. Komunita sdružená kolem foodbloggera pana Cuketky si dala za úkol každou provozovnu navštívit, zrecenzovat a ohodnotit.
Kde najít řezníka s těmi nejlepšími klobáskami? Kam do nejbližší restaurace, kde kuchař nemá své hosty za blbce? Není náhodou ve vašem městě tržní místo s lokální zeleninou?
Odpovědět by měl nově spuštěný průvodce Scuk.cz,
jehož tvůrcem je foodblogger a recenzent restaurací Martin Kuciel alias
pan Cuketka. Jeho cílem je vytvořit spolehlivého a skutečně nezávislého
průvodce po dobrém jídle a pití.
Hodnotí nadšení foodies
Nový projekt byl spuštěn před několika dny. Dobroty spolu s Martinem
Kucielem mapuje úzká komunita "foodies", která se vytvořila kolem jeho
blogu www.cuketka.cz. "Myšlenka dát
na mapu prověřené podniky, a to nejen restaurace, ale i řeznictví,
kavárny, zelinářství či lahůdky, se mě držela několik let. Na mém blogu
je spousta tipů na skvělá místa, ale někdy je těžké je dohledat. Chtěl
jsem, aby byly jednoduše dostupné, aby se lidé nemuseli neustále ptát,
kam mají zajít na rodinnou večeři nebo kde koupit maso na steaky,"
vysvětluje Martin Kuciel.
Na začátku roku 2010 se podařilo dát dohromady tým, který myšlenku na
průvodce převedl do reality. "Nechtěl jsem, aby se ke kvalitě podniků
mohl vyjádřit kdokoliv, to je podle mě cesta do pekel. Zvlášť v Česku,
kde máme laťku na kvalitu jídla nasazenou hrozně nízko. Zároveň ale moc
dobře vím, že můj blog čte spousta lidí, kteří jídlu rozumí. Proto jsem
je oslovil, zda by se mnou nechtěli vytvořit základ nového průvodce,"
popisuje pan Cuketka.
V den spuštění Scuku tak mohli první návštěvníci najít na mapě přes
200 prověřených podniků. Průvodce ukazuje pouze místa, která překročí
základní úroveň kvality. Všechna doporučení jsou podložena autentickými
recenzemi na základě návštěv podniků, objevilo se už i několik
zahraničních.
Zatím vede Praha, hledají se nadšenci z regionů
Nyní se už do Scuku přihlásilo více než sto zájemců, kteří by se do mapování dobrot chtěli zapojit. "Zatím
máme slušně zmapovanou Prahu a větší města. Nyní hledáme nadšence do
jídla, kteří mapu budou dokreslovat, aby si tu každý mohl najít kvalitní
podnik ve svém okolí. Skoro v každém regionu takové jsou, ať už rodinná
řeznictví, opečovávaná zelinářství nebo útulná cukrárna s domácí
výrobou," myslí si Martin Kuciel.
"Dalším velkým úkolem je zrealizovat pravidelný vzdělávací program
pro Scukaře. Každý měsíc by se měli dozvědět nové informace, aby jejich
hodnocení byla ještě relevantnější. Na září je například v plánu školení
o kávě v nové české pražírně Doubleshot," dodává Martin Kuciel.
Scuk je nezávislý na financích z gastronomie, jeho hodnocení jsou
tedy nezávislá a odrážejí pouze názory labužníků zapojených do projektu.
Převzato z iDnes.cz