Rodinný pivovar Bernard v Humpolci otevře nové návštěvnické centrum s rozhlednou kolem funkčního pivovarského komína 1. června.
Jde o investici za víc než 150 milionů korun. Stavba byla dokončená minulý rok. Zahájení provozu centra společnost odložila na letošek kvůli koronavirové epidemii. Spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard řekl, že očekává roční návštěvnost v řádu vyšších desítek tisíc lidí.
Odhadovat počty návštěvníků je teď podle Bernarda hádání z křišťálové koule. Podotkl, že původním záměrem bylo přivést do Humpolce i zájezdy turistů z Asie, které jezdily z Budapešti a Vídně do Prahy, což v této době není možné. „Na druhé straně jsem přesvědčen, že Češi, Slováci, okolní národy budou chtít mít taková zajímavá místa k návštěvě,“ řekl.
Čtyřpatrové návštěvnické centrum je součástí areálu pivovaru v centru Humpolce. Je v místě budovy, v níž dřív byly štoky. „To byly takové vany, ve kterých se tehdy chladilo pivo vzduchem. Místo oken tam byly dřevěné svislé žaluzie a těmi profukoval vítr,“ uvedl Bernard. Štoky pak nahradilo strojní chlazení. V centru je kromě pivnice s restaurací také například kinosál, expozice s modelem pivovaru nebo zimní zahrada. Pracovat tam bude 40 lidí.
Ochoz rozhledny je ve výšce 33 metrů, okolo komína vede 189 schodů. V sobotu ale bude rozhledna otevřená jen do 13:00 a v neděli a o svátcích zůstane zavřená. „Chceme zachovat našim sousedům v okolí určitou míru soukromí, aby jim tam návštěvníci rozhledny nekoukali do zahrad,“ řekl Bernard.
Stavba návštěvnického centra začala v červnu 2019. Prodej piva pak ale poškodilo uzavírání hospod v epidemii. Bernard podotkl, že pivovar prodává v sudech přes 60 procent produkce. Když omezení skončila, vrátil se podle něj prodej piva zhruba na úroveň roku 2019. „Covid nás hodně zastavil,“ uvedl. Výroba je podle Bernarda přes nynější vysokou inflaci a dopady drahých energií zisková.
Výhledově by pivovar chtěl postavit další kvasné a ležácké tanky na ploše asi 700 metrů čtverečních, které mu zbývají. To je ale podle Bernarda podmíněné změnou územního plánu. První studie se městskému zastupitelstvu nelíbila. Pivovar proto oslovil architekta Josefa Pleskota, který tam vymyslel střešní zahrady. Tento návrh zatím firma na radnici nedala. „Je to v plánu, chceme to udělat. Uvidíme, co přinese budoucnost,“ řekl Bernard.
Produkce humpoleckého pivovaru řadu let pravidelně stoupala, snížila se až v roce 2020. Tehdy se podle dřívějších údajů v Humpolci uvařilo 345.200 hektolitrů piva. O rok dřív, když ještě nebyla epidemie, vystavil pivovar Bernard 400.600 hektolitrů piva, což byla zatím jeho nejvyšší roční výroba. V uplynulém roce produkce piva Bernard představovala 358.400 hektolitrů.