Vrchní sládek Rodinného pivovaru Bernard Josef Vávra uvařil pivo s chmelem, který vypěstoval na vlastní zahradě nedaleko Humpolce, v regionu pro tuto plodinu netypickém. Řízný a voňavý Ležák s chmelem z Vysočiny se stává tradicí, tento podzimní speciál k zákazníkům míří už potřetí, opět v limitované edici.
„Pro výrobu piva využíváme vlastní slad, vodu i kvasnice, rádi bychom měli pod kontrolou i chmel. Netajíme se myšlenkou pořídit si i vlastní chmelnice, odtud už nebylo daleko k pokusu si vypěstovat chmel doma a použít ho do piva,“ říká Josef Vávra.
„Chmel, který u nás roste, je naprosto plnohodnotný, zralý, s vysokou hořkostí a aromatickými látkami. Také jeho výnosnost je dobrá, narostlo ho hodně. Přikládám to změně klimatických podmínek a bohatším srážkám na Vysočině,“ popisuje Josef Vávra úrodu, ze které uvařil čtyřikrát chmelený ležák.
Speciál Rodinného pivovaru Bernard je světlý ležák jedenáctka s 4,5 % alkoholu, hořkostí 37 MJH (měrné jednotky hořkosti) a jemným chmelovým aroma. „Pivo má dobrý říz, celek je harmonický, ale výrazem hořkosti se od našich dalších ležáků odlišuje. Nicméně hodnocení necháme na zákaznících,“ usmívá se vrchní sládek.
Ležák s chmelem z Vysočiny, kterého uvařil Rodinný pivovar Bernard pouhých 110 hektolitrů, je dodávaný na trh ve stylových lahvích s patentním uzávěrem. Pivo je od k dostání ve Značkových prodejnách Bernard a v e-shopu.
Úvodní foto: Kvalitní chmel může růst i na Vysočině. Dobrá úroda byla letos nedaleko Humpolce na pozemku vrchního sládka Rodinného pivovaru Bernard Josefa Vávry, který z něj uvařil limitovanou edici Ležáku s chmelem z Vysočiny.
„Vrchní sládek Rodinného pivovaru Bernard Josef Vávra uvařil pivo s chmelem, který vypěstoval na vlastní zahradě nedaleko Humpolce, v regionu pro tuto plodinu netypickém.“
Není to úplně dobře. Lipnice měla své chmelnice a lipnický chmel byl postupně vytlačen chmelem žateckým.
Je možné dohledat, že v roce 1637 Matouš, svobodný pán z Vernieru potvrdil Lipnickým měšťanům „chmel na chmelnici každoročně očkati“.
Lipnice měla svůj pivovar, a v něm můj předek po přeslici Vavřinec Jelínek dělal v 80.letech 18.století sládka. Důkazem pěstování chmele je, že i v současné době vidíme v přírodě v okolí Lipnice zplanělý chmel.