Tak pro vás máme tip na další snídaňovou lahůdku. Tuhle snídani máme také moc rádi. Můžete ale konzumovat i jako zajímavou večeři. Když je něco děsně dobrý, tak to většinou není ani trochu “light”. U dnešního receptu to platí dvojnásob. Tak si zahřešte, protože tato dobrota za to stojí…
Croque Monsieur [krok mesjé] je horký sendvič pocházející z Francie. Název vznikl spojením slov „croquer“ (křupat) a „monsieur“ (pán). Dnes se tento sto let starý sendvič připravuje v desítkách variací. Toto jídlo se objevilo již na začátku minulého století v nabídce malých kaváren v Paříži a rychle si získalo popularitu mezi místními lidmi, kteří ocenili hlavně jeho chuť a jednoduchost přípravy. Je typickou teplou snídaní nebo přesnídávkou v pařížských kavárnách, ale doma si ho můžete udělat i k večeři. Pařížské restaurace je často servírují s hranolkami a zeleným salátem. Marcel Proust – slavný romanopisec, popsat tento pokrm jako ideální volbu na snídaní. Připravuje se z bílého pečiva – dva plátky se nasucho opečou na pánvi a pak se potřou bešamelovou, tedy bílou omáčkou. Nebo následující omáčkou: V misce smíchejte smetanu, strouhaný ementál a parmazán. Přidejte k sýrům vaječné žloutky a dochuťte čerstvě mletým černým pepřem. Na pečivo se položí plátky kvalitní šunky a posypou se vrstvou strouhaného sýra Gruyère. V některých variantách se místo toho používá i ementál, ale Gruyère je Gruyère a tento recept si ho žádá. S ementálem nebude zážutek tak skvělý. Pak se přiklopí druhý krajíc. My lehce potřeme i vrchní plátek pečiva a zasypem opět sýrem. Vše se zapeče v troubě při teplotě cca 200 °C na tři až čtyři minuty.
Jako u každého tak starého receptu nechybí další variace. Například jako Croque norvégien s lososem místo šunky, Croque Hawaiian s ananasem či Croque provencal s rajčatem. A v dalších variantách, například s hovězím masem, klobásou nebo bramborami.
Obměnou tohoto receptu je i Croque Madame, který obsahuje ještě sázené vejce. Podle některých zdrojů je název odvozen podle podobnosti s dámským kloboukem. My si k tomu připravujeme ještě salátek z polníčku a nebo rukoly. Ten se k tomu výborně chuťově hodí.
Věřte že tato snídaně vás bohatě zasytí a zahřeje. Není ten správný čas ji vyzkoušet? Tak tradičně: dobrou chuť.
BtW nejlepší croque monsieur a madame si dáte na 8smičce, mají jako součást stálé snídaňové nabídky, prostě francouzská lahůdka, přímo v Humpolci. Vřele doporučuji.
Ano, na osmicce je všechno nejlepší. A hodně zdraví…
Krásné Vánoce.