Máme tu krásné teplé léto, které je přímo ideální pro rybaření. I já jsem se nechal kamarády vyhecovat a letos jsem také rozšířil řady humpoleckých tichých bláznů. A kupodivu se mi i podařilo chytnout nějakou tu rybu. Onehdy jsem tedy domu přinesl kapra a moje přítelkyně se rozhodla mi ho připravit podle staré receptry jejich bývalých spolupracovníků. Jídlo to bylo báječné, přímo božské a tak jsem se rozhodl se s vámi všemi podělit o tento jednoduchý, ale současně úžasný recept. My ho používáme na kapra, ale hodí se vlastně skoro na jakoukoliv sladkovodní rybu. Takže, dobrou chuť a Petru zdar.
Ingredience (recept na cca 1,5 kg ryby):
1 kapr (štika, cokoliv sladkovodního)
2 zelené papriky
3 rajčata
1 velká cibule
6 stroužků česneku
olej (asi 1 dcl)
sůl
pepř
běžné grilovací koření
běžné koření na ryby
Příprava:
Do velkého kastrolu dáme na olej zpěnit na půlměsíčky nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Přidáme na porce nakrájenou, osolenou, opepřenou a okořeněnou rybu. Prudce opečeme. Na závěr přidáme nakrájenou zeleninu a děláme, dokud se nevypeče šťáva ze zeleniny. Podle potřeby okořeníme. NEPODLÉVAT VODOU!!! A to je vše. Jednoduché a velice chutné. Podáváme nejlépe s pečivem nebo chlebem. Dalo by se asi i s vařenými bramborami, ale s tím pečivem je to to pravé eňo ňuňo. Žádné další přílohy ani omáčky nejsou potřeba. Vypečená šťáva je vynikající a dostačující a vždycky se s Hankou popereme o to, kdo vytře chlebem hrnec. 🙂
Tajná ingredience:
Jako tajnou ingredianci, která toto jídlo povýší s dobrého na božské , používáme místo běžného grilovacího koření koření Nasi Goreng. Jedná se o velice chutnou a příjemnou směs koření japonské a thajské kuchyně, které jsme objevili víceméně náhodou a které tomuto receptu dodává geniální chuť. Obsahuje předsmaženou cibulku a její
použití se hodí právě hlavně při úpravě ryb a všech bílých mas. Sehnat toto koření v krámě je malinko problém. Naštěstí máme ale Internet a na internetových stránkách http://www.levnekoreni.cz/ si můžete celých 100g tohoto koření objednat za příjemných 70 Kč na dobírku (kdo má účet v eBance, může zaplatit rovnou na webu). Mimochodem se po tomto webu rozhlédněte. Mají i jiné směsi velice zajímavých a lahodných koření a když už budete utrácet za poštovné, tak by se možná vyplatilo si objednat i nejaké další. My osobně můžeme ještě na základě vlastních zkušeností doporučit směsy Argentina a Texas steak.
Takže jak jsem říkal: Dobrou chuť a Petru zdar! :))
(Vím že tento recept nemá s americkou kuchyní nic společného, ale jelikož je to tu jediná rubrika týkající se receptů, dal jsem to sem. Díky za pochopení.)
A nedá ochutnat…! Hamoun! 🙂
co hamoun, MASORÁD …
Copak nevíš, že chycená ryba je kamarád a kamarádi se NEKONZUMUJÍ! 😀
Ale vždyť já pustím takových ryb až to není hezký. A ty dvě, co si za rok vemu, to je taková malá daň za čas strávený u vody. Ryby to nevyplení a já si obveselim jídelníček. To je milion jinejch, který si ty kapry domů noseji po tunách. 🙂