Hrachových polévek je celá řada. At už ta naše klasická hrachovka, nebo třeba hrášková krémová. Ale zkusili jste někdy tu holandskou? Říká se jí Erwtensoep nebo taky Snert a tradičně se podává v zimě. Často se vaří na zahřátí pro bruslaře po holandských zamrzlých kanálech.
Nebo spíše vařívala. Dneska už kanály totiž moc nezamrzají a tak už se na nich ani moc nebruslí. Ale pořád je to výborná hutná polévka, která neuvěřitelně zahřeje a pohladí i Váš žaludek. I když …. polévka. V té správné musí lžíce opravdu a doslovně stát.
Máme pro vás starý rodinný recept na hustou, vydatnou hráškovou polévku, tak jak má být. Ve skutečnosti Nizozemci věří, že erwtensoep (nebo snert) by měl být tak hustý, že v něm lžíce musí stát vzpřímeně. Tato lahodná holandská hrachová polévka vyrobená z hrášku, spousty zeleniny a vepřového masa se v Nizozemsku tradičně podává na Nový rok. Ale vychutnává se také během podzimních a zimních měsíců.
Pokud dáváte přednost trochu řidší polévce, jednoduše přidejte více vývaru. Tuto vydatnou zimní polévku je zvykem podávat s plátky rookworst (uzené klobásy) a žitným chlebem přelitým katenspekem (druh holandské slaniny, která se nejprve uvaří a poté udí). My zkoušeli klobásu ostravskou a klasickou anglickou slaninu a výsledek byl stejně chutný.
Co budete potřebovat:
7 1/2 šálků (1 3/4 litru) vody
1 1/2 šálku (300 gramů) sušeného zeleného hrachu
100 gramů vepřového bůčku, holandského speklapjes nebo tlustě nakrájené slaniny
1 vepřová kotleta
1 kostka bujonu, zelenina, vepřové nebo kuřecí maso
2 stonky celeru
2 až 3 mrkve, oloupané a nakrájené na plátky
1 velká brambora, oloupaná a nakrájená na kostičky
1 malá cibule, nakrájená
1 malý pórek, nakrájený na plátky
1 šálek nakrájeného celeru
500 gramů klobásy, nakrájená uzená klobása nejlépe metwurst, nebo ostravská klobása, nebo kvalitní měkké párky
Sůl, podle chuti
Čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
1 hrst celerových listů, nasekaných, na ozdobu
Jak na to:
Připravte si všechny ingredience.Ve velkém hrnci na polévku přiveďte k varu vodu, hrášek, vepřový bůček nebo slaninu, vepřovou kotletu a kostku bujonu. Snižte plamen na mírný plamen, přikryjte a nechte vařit 45 minut, občas promíchejte a sbírejte veškerou pěnu, která stoupá nahoru.
Vepřovou kotletu vyjmeme, vykostíme a maso nakrájíme na tenké plátky. Dáme stranou.
Do polévky přidejte celer, mrkev, brambory, cibuli, pórek a celer. Přiveďte k varu, snižte plamen na mírný plamen a nechejte odkryté vařit dalších 30 minut. Pokud se suroviny začnou lepit na dno hrnce, přidejte trochu vody.
Na posledních 15 minut vaření přidejte uzenou klobásu. Když je zelenina měkká, vyjmeme slaninu a uzenou klobásu, nakrájíme na tenké plátky a dáme stranou.
Pokud dáváte přednost hladké konzistenci, rozmixujte polévku na kaši tyčovým mixérem. Dochutíme solí a pepřem. Přidejte maso zpět do polévky a pár plátků klobásky si dejte stranou.
Podávejte v nahřátých miskách nebo polévkových talířích, ozdobené plátky klobásy a nakrájeným celerovým listem.
Tipy:
Pokud nemůžete najít rookworst, kde žijete, můžete ho najít online. Nebo můžete místo toho použít uzenou kielbasu, uzený měkký metwurst, ostravskou klobásu nebo vídeňské párky.
Celerový list se prodává jako bylinka v nizozemských supermarketech, ale můžete snadno nahradit zelenými listy běžného trsu celeru.
Tak ať Vás dobře zahřeje a chutná!