Zatímco před čtrnácti dny houbaři stěží zakopli o prašivku, nyní nestačí houbovou nadílku sbírat.
Kdo v posledních dnech vyrazil do lesa, rozhodně neodešel s prázdnou. „Na houbách jsem teprve asi hodinu a už mám skoro plné dva menší košíky," prohlásil mladý houbař Vojtěch Holub z Filipovských Chaloupek. Ve čtvrtek byl také na houbách a naplnil obrovskou mísu. Jeho otec zase přinesl domů tři velké praváky. „Teď jsem našel pančáky s hlavami jako talíře," pochlubil se Holub.
Obvykle sbírá holubinky, růžovky a pančáky, neboli hřiby hnědé. „Teď už si mezi houbami vybírám, například momentálně vůbec nesbírám holubinky a babky, protože by se mi nevešly do košíku," prohlásil mladý houbař. Houbařské štěstí se obrátilo k lepšímu minulý týden. „Houby potřebují k růstu asi tři týdny pro ně ideálního počasí, tedy vlhko a relativně teplo. Někdy jim napomůže šok. Čekali jsme, až to přijde a zlomí se to," prohlásil Jiří Burel z Mykologického klubu Jihlava.
Teď, když houby konečně začaly růst, mohou mykologové pomýšlet na uspořádání plánované houbařské vycházky. „Měla by se uskutečnit příští sobotu, o místě se teprve bude rozhodovat," uvedl Burel. Prozradil však, že vycházku plánují buď na sever či na jih, do dvaceti kilometrů od Jihlavy. Podle Burela se nyní nejvíce daří takzvaným babkám a začaly se také již objevovat pro houbaře velmi atraktivní pravé hřiby.
Nebezpečné nejsou jen jedovaté houby
S růstem hub však na houbaře čeká nová zkouška. Kromě jedlých druhů totiž samozřejmě začalyrůst houby jedovaté. „Objevily se dvě velmi jedovaté houby – muchomůrka tygrovaná a muchomůrka jízlivá," varoval Burel. Neopatrní houbaři mohou například zaměnit muchomůrku jízlivou kvůli její bílé barvě se žampionem. U muchomůrky tygrované hrozí záměna s oblíbenou růžovkou či bedlou.
Jedovatost muchomůrky jízlivé se přitom vyrovná muchomůrce zelené. Zdravotní problémy však nemusí způsobit jenom jedovaté houby. „Lidé by si měli dávat pozor na zapaření hub, protože tak se i z jedlých druhů může stát zdraví škodlivá potravina," zdůraznil mykolog. Houby se mohou zapařit například při sběru do igelitových pytlíků či při ponechání houbařského úlovku za horkých dnů v autě.
Autor: Pelhřimovský Deník – http://pelhrimovsky.denik.cz/z-regionu/houbarska-sezona-propukla-lide-nosi-z-lesu-plne-kosiky-20120727-4w6e-xsc3-3mya.html