Humpolák navštívil restauraci Entrée Přemka Forejta v Olomouci

Před nedávnem skončila další řada kulinářské soutěže Masterchef Česko. Jedním z porotců této soutěže je i Přemek Forejt, který patří v současné době k jednomu z nejznámějších a nejkontroverznějších kuchařů v Čechách. V Olomouci má degustační restauraci Entrée. A Humpolák dostal možnost sem vyrazit na degustační večeři. A jak nám chutnalo?

Tentokráte vás nebudu napínat a vše vám prozradím hned na začátku. Bylo to prostě božské, úžasné, luxusní a vynikající. Popravdě musím přiznat, že to byl ten nejdobřejší a nejskvělejší kulinářská zážitek jaký jsem snad kdy za celý život v některé restauraci zažil. Takto mi nechutnalo ani v restauracích Zdenka Pohlreicha. Popravdě když jsme dostali možnost sem na degustační večeři vyrazit, tak jsem k tomu byl velice skeptický. Menu které bylo v té době na stránkách restaurace prezentováno se mi příliš nezdálo. Naštěstí, těsně před naší návštěvou udělala restaurace změnu a představila nové sezonní menu. A to už mě lahodilo mnohem více.

Přemek Forejt je prostě a bez váhání divoch, který ve svých pokrmech kombinuje opravdu šílené věci. Ty jednotlivé chody vypadají opravdu bizarně a na první pohled jsou prostě ta pověstná kostka ve skluzu v hogofogo podání. Ale když to ochutnáte, tak se vám na tváři rozleje úsměv, v ústech blaho a jednoduše každý ten chod je geniální, úžasně vymazlený a perfektně skombinovaný. Po ochutnání večeře podle Přemka Forejta mi nezbylo než smeknout, a a musím uznat, že je to opravdu pak kuchař, který surovinám a vaření úžasně rozumí a ještě je dokáže podat v geniálních, na první pohled velice divokých kombinacích, které vás ale dostanou. Upozorňuji vás, že zde i ti, kteří něco nejí, tak tady na to zapomenou. Je to krásná hra s ingrediencemi a chutěmi.

Od prvního okamžiku co člověk do restaurace vstoupí (trochu zavádějící je kasino hned u toho) je vidět a cítit kvalita celého podniku ať už se jedná o krásný interiér nebo velmi profesionální a milou obsluhu. Vše je propracováno do posledního detailu a člověk si je toho vědom po celou dobu návštěvy – například když je žena a má kabelku, tak je jí přinesen menší stoleček na její odložení, před objednávkou se obsluha každého ptá zda nemá nějakou limitaci – alergie, veganství a o co více, mají rozmyšleno, jakým způsobem lze případně “závadné” suroviny nahradit. Restaurace je velice moderní a parádně vystylizovaná. Nás upoutala otevřenou kuchyní, nad ni vysázené živé rostliny a krásné světelné doplňky.

Každé jídlo je velmi chutné, krásně do detailu naservírované a profesionálně prezentováno ze strany obsluhy. Každý chod je zevrubně a detailně popsán, co jste na talíři dostali. Servis a jednání obsluhy je ukázkové. Každý z obsluhy byl profesionál na svém místě, který svému oboru rozumí a chyb se dopouští velice výjimečně.

My jsme měli celé menu objednané s alkoholickým vinným párováním.  Tady zase musím vyseknout Entrée velikou poklonu. Každý chod byl chutně a krásně sklouben s vínem, které se k tomu chodu neuvěřitelně a dokonale hodilo. Nikdy bych neřekl, že i ke sladkým pokrmům jde vybrat vhodné víno, které si s oním sladkým pokrmem tak rozumí a souzní. Menu se ale dá objednat i s nealkoholickým párováním, což bylo k mému údivu docela oblíbené a hojně využívané. Párování si samozřejmě objednávat nemusíte a můžete si objednávat nápoje i podle svého libovolného vlastního výběru. Ale věřte mi, že se tím o hodně ochudíte, jelikož to párování je fakt vymazlené a dotažené k dokonalosti.

Nechci a nebudu zde psát o každém chodu zvlášť. Jenom zmíním pár, které mě opravdu vystřelili a naprosto fascinovali. Tím neříkám, že ty ostatní byly špatné. Ty ostatní byli prostě nejlepší jaké mohli být. Ale tyto byly opravdu božské a ještě lepší. 🙂

Toto je prosím tlačenka z uzeného úhoře a bystročické zelí. Jednalo se o předkrm. Tlačenka z ryby my přišla jako hrozná divočina, a moc jsem od ní neočekával. Ale tohle bylo božské a troufnu si tvrdit, že pro mě osobně asi ten nejchutnější a nejzajímavější chod z celého večera. Čvachtal jsem blahem.

Bisque consommé  s tortelinou s krevetou a a kukuřicí. Polévka, neskutečná. Ta tortelina plněná tou krevetou, to bylo něco. Chtěl jsem na konci tu misku vylízat. Ale nedovolil jsem si to.

Jeden z hlavních chodů – dančí hřbet, s libečkovou espumou, bulgurem a křenem. To maso bylo jak máslo a úplně se rozpouštělo na jazyku. A ten libeček a křen, ty tomu dali dokonalou chuť. U mé manželky byl tento chod tím nejlepším z celého menu.

Neskutečným zážitkem byl i desert. Tento se jmenoval liči a růže, a opět to bylo parádní. Vůbec nepřeslazené, chladné, kyselé, malinko sladké. Pro někoho, kdo si zrovna na deserty a na sladké moc nepotrpí, tohle byla exploze. Takovýto dezert byl i pro mě neskutečný zážitek.

Do restaurace jdete hlavně za zážitkem a tak celá degustace je vcelku časově náročná. My jsme na celé menu vyčerpali dva a půl hodiny. Ale uteklo to jako voda. Z resturace jsme odcházeli najedení a velice spokojení. Na druhou stranu jsme ale nebyli narvaní jako žoky a bylo nám vcelku lehce. A i když je to opravdu degustace a porce malé, tak 12 chodová degustace zcela stačila.

Samozřejmě pro takovýto zážitek si musíte sáhnout poněkud hlouběji do kapsy. No hlouběji …. spíše hodně hluboko. Ale na takovouto večeři opravdu nechodíte každý den. Je to zážitek který by měl být výjimečný a který si budete dlouho pamatovat. Což v tomto případě platí na 1 000 000 000 %. V takovém případě pak utracených peněz nemůžete litovat. Restauraci není co vytknout a jsem rád, že zde v Čechách obdobné koncepty máme, jelikož každá podobná návštěva je potěšením a určitě stojí za to si občas takto trochu připlatit a obdržet opravdovou top kvalitu se vším všudy.

Toto byl opravdu neskutečný zážitek. No a koukám že tady ze sebe chrlím jenom samé superlativy. Ale věřte mi, tato restaurace a toto jídlo si to zaslouží. A kdybych měl tento zážitek a restauraci hodnotit v rozsahu jedna až pět hvězdiček, musel bych dát, zcela jasně a bez debaty 223 456 hvězdiček z pěti.

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Výpadek

Pá Pro 29 , 2023
Omlouváme se čtenářům. Humpoláka postihl technický problém někdy 23.12. Přesně v době, kdy redakce baští cukroví, kapra se salátem, koukáme na pohádky v TV  a nikdo není v místě, kde by mohl rychle reagovat. Zatím je opraven následek. Neznáme příčinu, pokud by si to zase lehlo, nezlobte se na nás. […]

You May Like

Témata