No nejdražší. Ale pravděpodobnně také asi nejlepší.
MasterChef Česko patří už roky mezi nejoblíbenější kuchařské soutěže v České republice. Popularitu má také tradiční výzva o bagetu, nejlepší se pak objeví na pultech českého fastfoodu Bageterie Boulevard. Například v roce 2020 na šest týdnů doplnila nabídku českého řetězce Bageterie Boulevard bageta od Pavlíny Lubojatzky, která tehdy uváděla, že ingredience vychází z jejího zdravého stylu vaření. Základem bylo kuřecí maso, které bylo doplněné o chuť sýru čedar, nakládanou červenou cibuli a omáčku z paprik guajillo a salsu Pico De Gallo. O rok později vyhrála bageta Givinara Kříže, přezdívaného také jako Giviho Krosse, s telecími plátky, francouzským sýrem Comté, houbami Portobello, estragonovým dresinkem a nakládanou šalotkou. Vloni slavil Martin Pecina s asijskou verzí bagety s marinovaným telecím, wasabi a zeleninou.
Česká chuť zvítězila
Letos na experimenty se zahraniční kuchyní nezbylo místo. Soutěž o nejlepší bagetu se podařilo vyhrát Jakubovi Menšíkovi, který porotu složenou z Jana Punčocháře, Radka Kašpárka a Přemka Forejta oslnil typicky českou bagetou. Karbanátky z kachního masa s kmínem, červené zelí s vídeňskou cibulkou, švestková omáčka a čerstvá petrželka, to jsou hlavní ingredience.
„Kachna se moc nemele, ale ve vašem podání to chutná skvěle. Myslím, že jste udělal skvělou věc, že jste to pomlel, protože kdybyste to upekl a nakrájel na plátky, tak by se to hůř kousalo. Má to lepší chuť než nějaké maso v bagetě,“ chválil ve vysílání kuchařské show MasterChef Radek Kašpárek, ačkoli k pokrmu byl prvně skeptický.
„Dnešní den byl pro mě absolutně plný emocí. Nakonec z toho vznikla moje bageta, která se bude prodávat, to je neskutečné,“ neskrýval radost Jakub Menšík, třiatřicetiletý muž ze Říčan u Brna, který se živí jako obsluha CNC strojů.
Pro zájemce je tato, podle porotců velmi chutná bageta, k dispozici v nabídce Bageterie Boulevard. Humpolák neváhal a také vyrazil tuto bagetu ochutnat. Prodavačů se zeptal, jaký je o bagetu zájem. Řekli nám, že průměrný: „Někdo si ji už objednal, ale velké množství jsme jich zatím neudělali.“ A jak jsme s vítěznou bagetou byli spokojeni my? Jaká je?
Vítězná bageta je jednoznačně nejdražší z celé nabídky. Samotná stojí 159 korun, v menu dokonce 239. Doplňme, že ostatní bagety běžně stojí kolem 189 až 199 korun v menu. Na druhou stranu, přiznejme si, že ta bageta je opravdu výborná. Přes moji počáteční nedůvěru, tak když jsem ochutnal, tak jsem byl opravdu nadšený. Tato begeta je prostě super a mým chutím vyhovuje velice. Bageta byla skutečně dobře naplněna a nevypadala vůbec špatně. Kachní karbanátky byly mnohem šťavnatější a mnohem chutnější než jsem čekal. To asi mohu říct i o té celkové kombinaci. Ač mě původne v bagetě děsila ta bílá dresingová omáčka v kombinaci s tím červeným zelím, tak spolu to perfektně ladilo a bylo velice chutné. Velice povedená bageta. Popravdě za mě osobně asi nejlepší bageta, kterou jsem kdy u Bageterie Boulevard měl. Možná o trochu více mi ještě kdysi chutnala jejich bageta Bavorák s pečenou bavorskou sekanou a sýrem. Na její návrat doposud stále čekám, a doufám že se uskuteční.
Ještě snad malý komentář k jejich menu. V tom jsou spolu s bagetou dodávány ješta jejich patatas – pečené brambory – s „domácí“ tatarskou omáčkou. Kdysi jsem tuto jejich přílohu miloval. Jejich patatas prostě byly ty nejúžasnější brambory jaké kdy jakýkoliv fastfoodový řetezec v Čechách kdy prodával. A jejich tatarská omáčka byla také vynikající. Bohužel, před nějakou dobou, pro mě z neznámého důvodu Bageterie Boulevard sáhla k obměně. No tedy název se nezměmil, ale co se zcela jistě nejak změnilo, byl způsob přípravy. Už to není ta jejich stará dobrá tatarka, která mě prostě chutnala. Na jejich domácí tatarské omáčce již upřímně nevidím vůbec nic domácího. To co prodávají dnes, je klasický blemt typu tatarky v plasu z obchoďáku. Patatas už také dávno nejsou to co bývaly. I když stále jsou lepší než hranolky z McDonalds nebo KFC. Ale velká škoda.
Bageta by měla zůstat v nabídce už jen pár dní. V současné době se jedná o jediný sezonní produkt, nahradila kuskus a dvě bagety takzvaného istanbulského chef menu, které pro Bageterii Boulevard připravil kuchař Kemal Deniz.
A co Vy? Měli jste možnost tuto bagetu ochutnat? A pokud ano, jak jste byli spokojeni? Dejte nám vědět v komentářích.