„Mám radost, že jsem si prošla další soutěží a mám další zkušenosti,“ řekla po vyhlášení výsledku soutěže Rohalová, která je v maturitním ročníku hotelové školy. Svoji budoucnost vidí v kuchyni, ale v zahraničních restauracích. V předchozích letech zvítězila i v soutěži Ku Young Chef.

t z Vysočiny bere stříbro

Kuchařská soutěž v Humpolci., leden 2025.Kuchařská soutěž v Humpolci., leden 2025.Kuchařská soutěž v Humpolci., leden 2025.Kuchařská soutěž v Humpolci., leden 2025.

Jídla a práci žáků v kuchyni hodnotila čtyřčlenná porota. Předsedal jí Pavel Mareš, šéfkuchař jihlavské restaurace Tři Knížata. U všech účastníků ocenil odvahu vařit před zraky přihlížejících. Posuzoval u nich i to, jak si umí zorganizovat práci nebo jestli surovinami neplýtvají. „Ze dvou třetin je důležitější to, jak se to dělá. Samozřejmě to, jak jídlo vypadá a chutná, to je to nejvíc, to vidí host. Ale jak se k tomu dopracujete, je taky ohromně důležité,“ řekl Mareš.

Zaměstnat v dnešní době dobrého mladého kuchaře je podle něj skoro nemožné. Odrazuje to, že práce v gastronomii je práce o víkendech, svátcích a po večerech. „Motivace dnes pro lidi nejsou ani tak peníze jako to, že mají volný čas. Takže už to bohužel nikdo moc nechce dělat. O to víc jsem rád, že je v soutěži tolik soutěžících a je o ni takový zájem,“ dodal Mareš.

Soutěž BernardChef se letos konala potřetí. „Přihlásilo se na ni padesát účastníků. Do dnešního finále postoupili čtyři,“ řekl Radek Tulis, mluvčí Rodinného pivovaru Bernard, který soutěž pořádá. „Obor gastronomie v posledních letech zažívá odliv zaměstnanců a my chceme tento obor podpořit, ukázat, že je to možná náročný, ale krásný obor, který má velké uplatnění. Máme zato, že dobře připravený kuchař, kuchařka je pro restauraci pokladem,“ řekl Tulis.

Žádný ročník soutěže zatím nevynechala Střední škola gastronomická Adolpha Kolpinga ze Žďáru nad Sázavou, jejíž žákyně Natálie Heralová obsadila druhé místo. „Bylo to náročné. Znali jsme dopředu jen tři hlavní suroviny, jinak jsme nevěděli, co tady bude k dispozici,“ řekla po soutěži Heralová. Úkolem soutěžících dnes bylo připravit předkrm a hlavní chod, ve kterých uplatní uzeného lososa, kachní prso a pastinák.

Podle Lenky Štouračové, učitelky odborných předmětů na žďárské škole, mají obdobné soutěže pro žáky velký význam. Naučí se vařit v neznámém prostředí i odolávat určitému stresu. Na Vysočině je podle ní hodně škol s gastronomickými obory, a tedy i velká konkurence mezi nimi. K nástupu podle ní dokáže zájemce přesvědčit příjemné prostředí škol a moderní vybavení. I proto její škola loni v květnu otevřela novou výukovou kuchyň. Prostory jsou prosklené, takže jde žáky pozorovat. „Musí se učit vařit trochu pod tlakem, musí vědět, že každá jejich chyba bude vidět,“ dodala Štouračová.