Pokud vyrazíte na rychlý oběd do asijského bistra na Vysočině, můžete být klidní. Vašemu zažívacímu traktu by zkonzumovaný pokrm neměl ublížit. Podle krajské hygienické stanice (KHS) sice není v zákulisí těchto zařízení vše stoprocentní, ale s podobně otřesnými obrázky z asijských kuchyní, na jaké narazily v posledních dnech kontroly v Plzni a v Kladně, se na Vysočině nikde nesetkali.
Kolo parkuje v kuchyni
Od začátku roku zkontrolovali pracovníci
krajské hygienické stanice jedenáct z celkového počtu patnácti
asijských podniků v kraji. Udělili čtyři pokuty od dvou a půl do
čtyřech tisíc korun. "Tisícové pokuty dostali provozovatelé kvůli
nesprávnému ukládání potravin v chladicích zařízeních. Ta například
nebyla vybavena teploměry,"rekapituluje nedostatky Ludmila Harantová z
jihlavské KHS. Konkrétní provozovny však odmítla sdělit. Hygienici v
některých případech také například zjistili, že teplota podávaných
pokrmů neodpovídala požadovaným normám. "Neuzavřeli jsme žádný podnik.
Můžeme pouze zakázat činnost v případě, že by mohlo dojít k ohrožení
zdraví lidí. K tomu jsme sáhnout nemuseli,"podotýká Harantová. Ta také
upozorňuje na to, že s provozovateli asijských restaurací je velmi
složitá komunikace. Dodržování tuzemských norem je totiž pro ně
španělskou vesnicí: "Udělají sanitární den a za týden tam mají
nepořádek znovu. V kuchyních si klidně zaparkují kola i uskladní
rozebrané mopedy."
Přijde příkaz z ministerstva?
V kraji Vysočina napočítáme asi
2400 restaurací, bister a pizzerií. Krajská hygienická stanice
zkontrolovala zhruba šedesát procent všech provozoven. Hygienici
očekávají, že v nejbližší době přijde příkaz z ministerstva
zdravotnictví, aby se více zaměřili právě na kontrolu asijských
podniků. "Nevidím důvod, proč by se měly zrovna asijské restaurace
kontrolovat nějak víc než české. Stav sice není ideální, ale české
restaurace také nejsou stoprocentní,"naznačuje Ludmila Harantová, že
čeká její spolupracovníky ještě řádný kopec práce.
Převzato z krajského tisku
Už jsem se setkala s názorem některých lidí, že u „šikmookejch“ by si jídlo nedali, protože jsou to prasata. Já si jejich jídlo tedy občas dám, protože nejsem zrovna dvakrát štítivá, ale poté, co mě informovala dcera, která byla vloni na praxi v jedné humpolecké restuaraci (té „lepší“), tak mám obavy si dávat jídlo právě v těch „čistě českých“ hospodách. Co jsem slyšela, tak v kuchyni panoval neuvěřitelný bordel, vařilo se ve špinavém nádobí, na starém tuku a po jídle se dokonce i šlapalo! V současné době je dcera na praxi v Německu a tam prý v kuchyni panuje taková hygiena, že se o tom zdejším podnikům ani nikdy nezdálo.