Klasický britský STEAK AND KIDNEY PUDDING

Právě včas. Na Den svatého Patrika je tento klasický slaný pudink vynikající, když se podává s hráškem a bramborovou kaší, ale můžete podávat jakoukoli zeleninu, kterou máte rádi. Na tohle jídlo jsem si nedávno vzpoměl, jak mě v Anglii strašně chutnalo. Překvapilo mě, že jsem na něj ale nikde na Internetu nenašel žádný recept v češtině. U nás se zjevně tohle jídlo nedělá. A to je velká škoda! I když chápu že mnoha našincům může toto jídlo na první pohled přijít odporné. Ale to je chyba! Skutečně je to dobrota.

Česky by jsme ho mohli nazvat Pudink s roštěncem a ledvinkami. Ale to nezní tak pěkně. British Steak and Kidney Pudding je tradiční britské jídlo, které je bohaté a vydatné. Křehké kousky hovězího steaku a ledvin se vaří v bohaté omáčce z piva Guinness, následně se dusí (spíše než peče) v těstě na bázi loje (hovězí tuk).

Steak and Kidney puding je velmi staré jídlo z roku 1800. Je to jedno z nejoblíbenějších britských potravin a „comfort foods“. V Británii je lze zakoupit také v supermarketech v plechovkách (nejoblíbenější značkou je Fray Bentos). Ale samozřejmě, domácí je vždy nejlepší.

Lojové pečivo je staromódní britské pečivo, které je ideální pro vaření v páře. Je to hovězí tuk z okolí hovězích ledvin. Dobrou náhradou může být sádlo, nebo rostlinný tuk. Lůj má ale jinou strukturu než sádlo nebo rostlinný tuk. Ale lze jej připravit stejným způsobem.

Klaický britský STEAK AND KIDNEY PUDDING
Klasický britský STEAK AND KIDNEY PUDDING

Čas přípravy

  • 4 1/2 hodiny

INGREDIENCE

Na náplň:

1 lžíce rostlinného oleje
1 lžíce nesoleného másla
570 gramů dušeného hovězího masa
Sůl a mletý černý pepř
1 malá cibule, nakrájená nadrobno
1 velká mrkev, jemně nakrájená
¼ šálku (52 gramů) hovězí ledviny
1 stroužek česneku, oloupaný a jemně nasekaný (volitelně)
1 lžíce rajčatového protlaku
2 lžičky worcesterské omáčky
1 lžíce mouky
1 lžička anglické hořčice
¼ lžičky čerstvého rozmarýnu, nasekaného
¼ lžičky čerstvého tymiánu
⅓ šálku (88 ml) piva Guinness
½ šálku (118 ml) hovězího vývaru
½ lžičky soli (nebo podle chuti)
Mletý černý pepř dle chuti

Na těsto:

2 ⅓ šálků (300 gramů) hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
¼ lžičky soli
1 šálek + 2 polévkové lžíce (150 gramů) hovězího loje
Máslo na vymazání mísy

Fieldfare Frozen Classic Steak & Kidney Suet Pudding (420g)

INSTRUKCE

Na náplň:

Přidejte rostlinný olej a máslo do velkého, těžkého, ohnivzdorného hrnce nebo pánve a zahřejte na středně vysokou teplotu. Přidejte hovězí maso, lehce posypte solí a pepřem a opečte, přičemž kousky otočte ze všech stran aby byly dohněda. Vyjměte a dejte stranou.

Do stejné pánve přidejte cibuli a mrkev, vařte, dokud cibule nezměkne, asi 5 minut. Přidejte ledvinky, promíchejte. Přidejte česnek, rajčatový protlak a worcesterskou omáčku. Míchejte, aby se dobře promíchalo a vařte 1 minutu.

Přisypte mouku, hořčičný prášek, rozmarýn a tymián a dobře míchejte, dokud se všechna mouka dobře nepromíchá. Vařte 2 minuty, poté přidejte Guinness a míchejte, dokud nezačne houstnout. Vmíchejte hovězí vývar a hovězí maso.

Přikryjeme pokličkou a necháme 35-45 minut mírně probublávat. Odstraňte poklici a vařte dalších 15 minut, aby tekutina zhoustla. Nechcete, aby byla tekutina příliš tekutá, měla by být hustá. Maso by mělo být docela křehké, ale bude se dále vařit v troubě. Ochutnejte, a v případě potřeby přidejte ¼ lžičky soli a pepře.

Na těsto:

Do velké mísy přidejte mouku, prášek do pečiva, sůl. Zalijte vodou a míchejte vidličkou, dokud se nezačne spojovat a po zmáčknutí v ruce držet pohromadě. Možná nebudete potřebovat všechnu vodu. Pokud používáte sádlo nebo tuk, budete muset promnout mezi prsty, dokud to nebude vypadat jako strouhanka, a poté přidat vodu. Vyklopte na lehce pomoučněnou plochu a hněťte do hladka. Odřízněte ¼ těsta a dejte stranou.

Máslem dobře vymažte vnitřek keramické mísy na pudink.

Velký kus těsta rozválejte na kulatý tvar, dostatečně velký, aby kousek zůstal viset přes okraj mísy. Přeneste do mísy a rovnoměrně přitlačte na vnitřek mísy a nechte trochu viset.

Přidejte steakovou a ledvinovou náplň (ponechte si trochu omáčky na podávání) a zarovnejte vršek. Nechcete do náplně příliš mnoho omáčky, protože by se těsto mohlo rozmočit. 1/4 kousku těsta vyválejte do kruhu, aby se vešel na pudink. Okraje přehněte přes vršek kruhu a vodou si namočte prsty, abyste okraje uhladili a vytvořili pěkné těsnění.

Vystřihněte 2 kruhy pergamenového papíru, aby se vešly do mísy, a velký kruh potravinářské fólie dostatečně velký, aby zakryl mísu, a trochu přečuhoval po straně. Máslem namažte oba kousky pergamenu a položte jeden na pudink, máslem dolů a druhý na něj, máslem dolů. Zakryjte fólií a pevně uzavřete. Kolem ráfku uvažte provázek, aby fólie držela na místě. K tomu můžete také přivázat další kus provázku, abyste vytvořili rukojeť.

Přidejte nástavec srolované fólie vytvarovaný do kruhu a vložte na dno velké pánve s víkem. To proto, aby se miska nedotýkala dna pánve. Umístěte misku na nástavec v pánvi a naplňte vodou do ¾ strany misky. Přikryjte pánev poklicí. Přiveďte vodu k varu a vařte 2 hodiny. Pokud je víko dobře utěsněné, voda by se neměla odpařovat, proto sledujte hladinu vody a v případě potřeby ji doplňte.

Po 2 hodinách vyjměte misku z pánve a před odstraněním fólie a pergamenu nechte mírně vychladnout.

Na pudink položte velký talíř a otočte. Nakrájejte a podávejte.

Celé to trvá přes 4 hodiny – výsledek ale stojí za tu dlouhou dobu dušení!!! Podáváme nejlépe s bramborovou kaší a hrubým hráškovým pyré.

Dobrou chuť, nebo-li taitneamh a bhaint as do chuid béile! A užijte si den svatého Patrika s pintou výborného Guinessu.

Steak & Kidney Pudding 370g (8 Pack)

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Smutné výročí v historii D1. Od největší nehody u Humpolce uplynulo patnáct let

Po Bře 20 , 2023
Byl Zelený čtvrtek. Dopoledne 20. března 2008 bylo slunečno, předpověď ale mluvila o proměnlivém počasí. Nikdo v tu dobu netušil, že za pár hodin dojde k největší hromadné nehodě v historii Česka. Po desáté hodině dopolední se přihnala sněhová bouře, která zasáhla okolí stého kilometru dálnice D1. V bílé tmě […]
Smutné výročí v historii D1. Od největší nehody u Humpolce uplynulo patnáct let

You May Like

Témata