Kraj chce podpořit regionální výrobce potravin. Plánuje uspořádání gastronomického veletrhu Gastroden Vysočiny, kde by se představily všechny potravinářské výrobky produkované v kraji. „Akce má zvýšit objem obchodu mezi organizacemi kraje a omezit dodávky od výrobců mimo kraj. Konat by se měla do konce letošního června,“ řekl hejtman kraje František Dohnal.
Druhá půle června je nejzazším termínem, aby si zařízení veřejného stravování typu školních jídelen nebo ústavů sociální péče dokázala vytvořit obchodní kontakty tak, že by od září nebo října byla schopna měnit dodavatele ku prospěchu výrobců z Vysočiny,“ řekl Dohnal. Veletrh by měl oslovit také restauratéry a veškerá zařízení veřejného stravování.
S myšlenkou na pořádání veletrhu přišli podnikatelé v potravinářství. Akce by měla podpořit vytváření odběratelských sítí v rámci regionu, obdobně jako krajský grantový program Síťování firem na Vysočině, který podniky motivuje k vytváření společných struktur. Díky nim by se jim mohly například snížit dodavatelské náklady nebo výdaje za informace. Malé a střední firmy by pak mohly lépe čelit konkurenci nadnárodních společností a obchodních řetězců.
Výstavu regionálních potravinářských výrobků v kraji pořádá jen Přibyslav. Loni se ve sklepech pod místní radnicí konala po jedenácté; zúčastnilo se jí devět mlékáren.