Poslechněte si podcast Českého rozhlasu Vysočina: https://vysocina.rozhlas.cz/kralik-na-zelenine-precizne-nakrajena-mrkvicka-nebo-polevka-s-kureci-rolkou-v-9159130
Mladí kuchaři z českých středních škol a učilišť museli projít korespondenčním kolem i semifinále v Jihlavě. Čtveřice těch nejlepších se v pondělí v Humpolci utkala ve druhém ročníku studentské soutěže. Dva z nich byli z Vysočiny.
Nehodnotila se zdaleka jenom chuť a část surovin byla do poslední chvíle tajná. „Budeme se jim dívat na ruce, do odpadkového koše, na pracovní prostředí,“ popisuje předseda poroty šéfkuchař Martin Jiskra. „Hospodárná práce, to by měl být um profíka. Nejen aby to hezky vypadalo, ale aby to bylo bezpečně udělané a ekonomicky v pořádku,“ upřesňuje.
Cílem soutěže je zvýšit zájem mladých lidí o gastronomii. „Gastronomie především v době covidu velmi utrpěla a spousta lidí odešla z oboru pryč. Takže dnes je velký problém do restaurací sehnat profesionály. A tato soutěž je způsobem, jak podpořit studium těchto oborů,“ řekl mluvčí pořádajícího humpoleckého pivovaru Radek Tulis.