Farmářské trhy se sice kvůli zimě nekonají, ale farmářské prodejny jsou otevřeny i přes zimu. Jak potvrzují zemědělci, lidé chtějí i v zimě jíst čerstvé mléčné produkty, maso i zeleninu. Denně tak vyjíždějí pojízdné prodejny do měst i obcí na Vysočině, ve východních, západních a středních Čechách. Osobně si lidé jezdí k zemědělcům pro potraviny o víkendech.
„Lidem už došla trpělivost a nechtějí jíst potraviny druhořadé kvality.
Navíc spousta nemocí je způsobena špatným a nekvalitním stravováním. Ať
už se jedná o nedostatek vápníku, obezitu nebo také potíže s trávením,“
říká zemědělec z Vysočiny František Němec.
Lidé se velmi
rychle naučili nakupovat na farmářských trzích. V zimním období však
trhy nefungují a tak farmáři zareagovali na poptávku a začali provozovat
farmářské pojízdné prodejny.
Češi: nechceme jíst horší potraviny než v Německu a ve Francii
Nedávný
test potravin ukázal, že ty české jsou méně chutné a kvalitní, než ty
ze zahraničí. Záleží na procesu výroby a na kvalitě surovin, ze kterých
se potraviny vyrábějí. To také ovlivňuje výslednou chuť výrobků.
„Klobásy ze supermarketu obsahují maso tak z padesáti procent. Některé
salámy jsou vyrobeny spíše z mouky a pak jen dochucené, aby chutnaly
jako maso,“ popisuje současnou situaci František Němec.
Opravdu tristní výsledek kvality potravin za dvě dekády po znovusnastolení tzv.tržního mechanismu.
Zlaté bývalé povinné ČSN,v ažúŕu vše nebylo určitě také,ale co se dnes prodává zcela oficiálně jako kvalitní, to by si bolševik dovolit nemohl,to by ihned večer kritizovala stanice Svobodná Evropa.