Ruské vejce byla lahůdka, kterou jsme milovali. Dneska už ani nevím jestli se jí smí říkat ruské – asi ne. Ale pro mě to stále je ruské vejce. Bohužel to co se dneska prodává v krámech se prostě nedá žrát. A tak jedinou šancí jak si na téhle lahůdce pochutnat, je udělat si ho doma. Pojďme si ho připravit podle československé státní normy z roku 1976. Stojí to za to.
Ruská vejce byla v dobách socialismu velmi oblíbenou lahůdkou, která byla k dostání téměř ve všech podnicích s jídlem. Obložené retro vejce prý kdysi vzniklo doslova jako „z nouze ctnost“ na Václavském náměstí ve vyhlášeném bufetu Koruna.
Označení „ruské“ dostalo pro své zařazení do seznamu schválených pokrmů dle norem tehdejších „papalášů“. Jedná se o vejce naservírované na vlašském salátu se zeleninou a šunkovým salámem, které je přelité majonézovým přelivem.
Z Ruska tato pochoutka nepochází
Ruská vejce byla v dobách komunismu ozdobou každé potravinové vitríny a hitem každého večírku, kde sloužila jako oblíbené rychlé občerstvení. Přestože mají mnozí spojený vlašský salát, který je součástí této lahůdky, s českými chlebíčky, pravdou je, že pochází z Itálie. Vzhledem k tomu, že se v němčině označují románské národy, tedy i Italové, termínem „welschen“, začal se salát v překladu označovat jako vlašský.
Původně se jednalo o poměrně luxusní salát, do něhož se dávala kromě brambor i telecí pečeně, sardelky nebo sledi a Italové jej podávali ruským hostům během významných státních návštěv společně s vejci natvrdo. Jedná se však pouze o jednu z možných domněnek.
Základem je lepší vlašák
My si dneska uděláme ruské vejce tak, jak by se mělo dělat. A né tak jak se dělá dnes. Pojdme se do toho pustit. Jdeme na to.
No samozřejmně začneme salátem, který do toho ruského vejce zkrátka patří. Spousta ruských vajec se dneska dělá s bramborovým salátem. Špatně! Dělá se s vlašským salátem. Špatně. Do ruského vejce podle československé státní normy patří vlašský salát speciál. Zde máte k nahlédnutí přímo list z té kuchařky:
Základem tohoto salátu je kvalitní šunkový salám, budete ho potřebovat 200 g. Nakrájejte ho na tenké nudličky a přidejte k němu 100 g najemno pokrájené vařené brambory a 30 g vařeného celeru. K těmto surovinám přisypte 40 g sterilizovaného hrášku, 30 g vařené pokrájené mrkve a 100 g sterilizovaných okurek.
Do takto připravené směsi dodejte 170 g majonézy, 15 g hořčice, 1 čajovou lžičku soli, 2 čajové lžičky cukru, pepř dle chuti, 1 čajovou lžičku octa, stejné množství worcesteru a veškeré ingredience řádně promíchejte. Pak ho dejte alespoň na 2 hodiny do chladničky.
Jak na majonézový přeliv
Dejte si do malé misky 3 polévkové lžíce kvalitní majonézy, přidejte 2 polévkové lžíce láku ze sterilizovaných okurek a spojte promícháním. Přidejte špetku soli a cukru a opět směs pečlivě promíchejte. Výsledná konzistence by měla být poměrně řídká, aby šla majonéza dobře nalít na vajíčko, proto pokud je hustější, přidejte ještě trochu láku.
Jak ruské vejce servírovat
Do malé misky vložte nejprve porci uleželého vlašského salátu speciál a obložte ji šunkovým salámem, který můžete dle retro tradice stočit do špičatých roliček. Na salát položte několik nakládaných červených kapií, 1 až 2 lžíce sterilovaného hrášku a na samý vrchol položte polovinu vařeného vajíčka rozkrojenou stranou dolů. V tuto chvíli jej přelijte majonézovým přelivem a ozdobte zelenou petrželkou. A nezbývá než podávat na stůl.
A můžeme papat
A tohle je tedy to pravé ruské vejce. Je to extrémně kalorický jídlo. Ale když si ho dáte jednou za čas, tak to asi nevadí. Když si ho takhle připravíte, voní to skvěle, a prostě připomene vám to tu vůni v těch lahůdkářstvích. Já když jsem byl malý, tak si pamatuji jak jsem mamku prosil: „Mami! Kup mi ruský vejce!“ A ono za socíků nebylo zrovna nejlevnější. Ale to ruské vejce jsem měl rád, mě tam moc chutnal ten salát s tím vajíčkem, ale nejvíc mi vždy chutnal ten majonézový přeliv. Ale hodně dobré ruské vejce jsem pak neměl po převratu ani nepamatuju. Parkrát jsem to zkusil, ale přestal jsem je kupovat asi někdy před deseti lety, kdy jsem koupil nějaké a bylo úplně totálně odporný. Když si ho uděláte takhle, tak se vám vrátí vzpomínka na to ruské vejce, když ještě chutnalo. K tomu dobrý rohlíček, a máte luxusní záležitost.
A jak dělá ruské vejce YouTuberský kanál Recepty bez brepty se můžete podívat tady:
Podívejte se na další klasický recept podle československé státní normy, které jsme si tu již vařili:
Humpolák zkouší recepty z Internetu: Honba za pravým komunistickým vlašákem!
a nebo recept který nám poslal jeden z anonymních čtenářů:
Rumcajs salát! Recept na výtečnou hvězdu bufetů a mléčných barů