Milánský řízek – řízek trochu jinak

2

Také milujete řízky jako já? Osobně snad neznám nikoho, kdo by řízky neměl rád. Snad jen vegetariáni. Ale ti vlastně také. Jenom nesmí být z masa. Obalte jim ale cokoliv jiného a uvidíte, že i jim budou růst boule za ušima. Já osobně řízky zbožňuju a mohl bych je mít snad každý třetí den a asi bych se jich nepřejedl. Podobná situace panuje skoro ve všech dalších rodinách co znám. Vím že teď většina z vás si dělala řízky během času vánočního – ať už rybí nebo vepřové a tak možná na řízek ani nemáte chuť. My si ale dneska ukážeme zajímavou variantu řízku, která je trochu jiná. Jde o inspiraci z Itálie a mě osobně moc vyhovuje a moc mi chutná, a proto jsem se opět rozhodl s Vámi o tento recept podělit.

Jedná se o recept na milánské řízky, který u nás není moc
známý. V Čechách se povětšinou připravuje takzvaný „víděnský“ řízek – z vepřové
kotlety v klasickém našem trojobalu (mouka, vejce, strouhanka). Smaží se
pak většinou na oleji nebo na sádle a je to. Je to samozřejmě vynikající. Milánský
řízek je ale tak trochu něco jiného a jedná se asi i o zdravější variantu.

Recept jsem poprvé viděl v TV od Kluků v akci. Ti
připravují klasický milánský řízek. Prosím Vás toto je jediný pravý a
originální postup přípravy milánského řízku. Pokud na Internetu narazíte na recept
s popisem milánský řízek, kde se řízek opéká a následně na něj vrší
anglická slanina a strouhaný ementál, tak to nemá s milánským řízkem nic
společného. To je blaf, který vymysleli čeští hospodští a s nim oblbovali
republiku za časů pana Husáka.

Ukážeme si nejdříve tedy originální recept Pánů Kluků a pak
Vám popíšu variantu a la Axl, tj. jak si milánský řízek připravuji já.
Originální recept je totiž poněkud náročnější na ingredience.

Takže jak ho připravují Kluci v akci? Jejich recept
musí být z pravé telecí kýty, která je obalena v parmazánovm těstíčku
a smažená na přepuštěném másle.

Co tedy potřebujeme: 600 g telecí kýty, sůl, mletý pepř, 1
vejce, 50 g struhaného parmazánu, hladkou mouku a 150 g másla.

Postup: máslo přepustíme, sesbíráme z něj vytvořenou
pěnu (to je důležité, aby se nám později při smažení nepřepalovalo) a slijeme.
Z vejce, parmazánu a mouky si vymícháme hladké těstíčko. Kýtu naporcujeme
a řízky přes fólii naklepeme, osolíme a opepříme. Se solí to není třeba přehánět,
jelikož samotný parmazán je docela slaný. Řízky nyní obalíme v těstíčku a
smažíme na přepuštěném másle dozlatova.

Axlova varianta:

Jelikož třeba v Humpolci někdy bývá problém sehnat telecí
(a je i cenově poněkud náročnější), já se nebojím a používám na milánské řízky i
obyčejné vepřové. Chce to jen kvalitní do tenka vyklepanou kýtu. Často pak
volím i panenskou svíčkovou. Je to sice dražší, ale myslím si že řízeček z panenské
věpřové svíčkové je někdy i lepší než z leckteré telecí kýty.

No a jak postupuji já? Postup s máslem je opět stejný.
Je opravdu důležité si ho přepustit a posbírat pěnu. Vepřové opět natenko
vyklepu a osolím. Pepř nepřidávám, se solí kvůli parmazánu opět postupuji
opatrně. Připravím si směs normální strouhanky s parmazánem – tak v poměru
1:1. Nyní již obaluji v torjobalu – nejříve v mouce, následně ve
vejci rozšlehaném s pivem a nakonec ve směsi strouhanky a parmazánu. Potom
již do zlatova opékám na přepuštěném másle. Kuchyní si vine libá vůně
parmazánu, člověk slintá a většinou sní již půlku řízků při smažení. 🙂

Nejraději pak mám tyto řízečky s bramborovou kaší, domácí
tatarskou omáčkou (recept najdete nakonci článku zde: http://www.humpolak.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=4879)
a brusinkami. Nebo třeba v lehčí variantě se špenátkem.

Tož: Dobrou chuť!

Milánský řízek

Axl

2 thoughts on “Milánský řízek – řízek trochu jinak

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Veřejné bruslení v lednu

Pá Led 8 , 2010
Program veřejného bruslení na zimním stadionu v Humpolci. Bohužel, v lednu si na stadiomnu zabruslímě až koncem příštího týdne. Takže snad vyjde počasí a tento víkend to pujde alespoň na rybnících. Sobota 16.1. 14.30 – 15.30 čtvrtek 21.1. 14.30 – 15.30 Pátek 22.1. 14.30 – 15.30 čtvrtek 28.1. 14.30 – […]

You May Like

Témata