Kdo v dětství nejedl smažený salám nebo luncheon meat, ať jako první hodí kamenem. Za nás se obaloval gothaj, český salám, nebo třeba špekáčky. Toto jídlo se vaří a je oblíbené i v slunné Itálie, ale kvalita suroviny se od toho českého originálu výrazně liší.
Původní italská mortadela, tedy Motradella Bologna, je speciální výrobek vyráběný podle přesně stanovené receptury. Křehké maso s charakteristickými tukovými otvory Italové krájejí na velmi tenké plátky pomocí speciálních, velmi ostrých kráječů. Název „mortadella“ pochází z latinského „farcimen myrtatum“. Tak se nazývala klobása z jemně nakrájeného masa s přídavkem myrty, rostliny, která byla ve starověku symbolem mládí a krásy.
Mortadella Bologna a česká mortadella
Ačkoli česká mortadela již není tak oblíbená, stále ji můžete koupit v některých řeznictvích. V mnoha obchodech s potravinami lze koupit také pravou italskou mortadelu. Rozdíly jsou patrné na první pohled. Italská mortadela se vyznačuje bílými skvrnami tuku a někdy i přísadami, jako je hořčice, myrta, barevná zrnka pepře nebo pistácie.
Jak se italská mortadela připravuje?
V tradičním boloňském receptu se klobása vyrábí z čistého vepřového masa, obvykle šunky, která se pak v určitém poměru smíchá s přísadami. K jemně nakrájenému masu se přidávají kostky tuku, často z krku. Vše se smíchá s vybraným kořením a vloží do přírodních střívek. Klobása se poté tepelně upravuje ve speciálních parních pecích.
Česká mortadela je vzdálenou příbuznou italské pochoutky.
Česká mortadela nemá pevnou recepturu, a tak ji každý výrobce připravuje trochu jinak. Nejčastěji složení zahrnuje různé partie vepřového masa, strouhané společně s tukem. Koření je podobné, ale přísad je zjevně méně než v originále. Chuť je jemná a všestranná, ale těžko odhadnete, co se skrývá uvnitř.
Recept na smaženou mortadelu
V Čechách se smažená mortadela podávala k snídani, obědu nebo večeři. Někdy s brambory a salátem. Kromě čistých plátků, které na pánvi tak krásně nabobtnaly, byla oblíbená i obalovaná verze.
Složení:
- Složení: 4 silné plátky mortadely,
- 1 vejce,
- půl hrnku strouhanky,
- sůl a pepř podle chuti,
- olej na smažení.
Provedení:
- Mortadellu nakrájíme na silné plátky – asi 1 cm.
- Namočíme je do rozšlehaného vejce a poté do strouhanky.
- Smažíme na rozehřátém oleji z obou stran dozlatova.
Mortadela formou pěny?!
Mimochodem, z mortadely se dá vzhledem k její měkké konzistenci se z ní dá připravit vynikající pěna, která vám zachutná na čerstvém pečivu nebo různých krekrech. Tento recept je v Itálii hodně populární, hlavně v kraji Emilia-Romagna, jehož hlavním městem je právě Bologna.
Říká se jí Spuma di mortadela a můžete si ji připravit podle našeho receptu.
Jak na to? Připravte si tyto ingredience: 300 g mortadely, 100 g čerstvé ricotty, 1 lžíci strouhaného parmezánu, 1 lžíci čerstvé smetany, 8 plátků celozrnného chleba a 40 g nesolených pistácií.
Postup: Dřív se pěna připravovala v hmoždíři, dnes se dává obvykle přednost mixéru. Mortadelu, ricottu, parmezán a smetanu dejte do mixéru a mixujte, dokud nevznikne hladká pěna. Tu pak natřete na chleba a posypejte pistáciemi. Pěnu také můžete pomocí cukrářského sáčku nanést na krekry a vytvořit tak výborný italský předkrm.
Zbožňujete uzeniny jako já?
Přečtěte si jak si připravit naprosto úžasný Fleischsalat s majonézou.
Nebo jak si udělat parádní wurstsalat z lyonského salámu.
A nechybí ani Studentské carpaccio aneb Gothaj s cibulí.
Ta fotka je přísná…:-)