Už v druhém ročníku kulinářské soutěže Cooking Trophy se utkali šéfkuchaři SeniorCenter SeneCura z celého Česka. Soutěž se konala za stejně náročných podmínek a pravidel, jako se konají národní a světová klání pod záštitou odborných asociací. V časovém limitu dvě hodiny a s využitím povinných surovin (losos, kapusta a černý kořen) dokázali uvařit moderní pokrm na špičkové úrovni. Vítěz tohoto regionálního kola Pavel Znamenáček ze SeniorCentra Štěrboholy pojede příští rok reprezentovat své umění do Francie v rámci soutěže celé skupiny emeis.
Na druhém místě skončila Barbora Beránková ze SeniorCentra Liberec a třetí příčku získal Martin Závodný ze SeniorCentra Olomouc. „Soutěži předcházela několikatýdenní příprava. Za úžasný výkon i snahu všech ostatních šéfkuchařů jim patří náš obdiv a dík,” uvádí členka poroty, provozní ředitelka Věra Husáková. Vítězové kromě jedinečné profesní zkušenosti získali také zajímavé finanční odměny.
Soutěž se konala za stejných podmínek a pravidel, jako se konají národní a světová klání pod záštitou AKC (Asociace kuchařů a cukrářů České republiky) či WACS (World Association of Chefs‘ Societies). Předsedou poroty byl uznávaný český a světový komisař Marek Svoboda, v porotě zadsednul také Markus Schwarz, provozní ředitel klastru SeneCura.
Hlavním cílem je ocenit dovednosti a kreativitu šéfkuchařů, kteří každý den pečují o stravování klientů našich SeniorCenter. Zároveň je to příležitost posunout o další kousek tvořivost v oblasti připravovaných menu.
„Soutěžící měli dvě hodiny na přípravu pokrmu a deset minut na jeho prezentaci. Povinnými surovinami byly losos, kapusta a černý kořen, šéfkuchaři mohli přidat další ingredience v rámci stanoveného finančního limitu,“ říká catering manažer SeneCura Tomáš Pondělíček a vysvětluje, že porota hodnotila kreativitu, prezentaci, chuť, techniku přípravy a hygienu při vaření.
„Letos jsme zvolili suroviny, které kuchaře přiměly vystoupit z každodenní rutiny. Kombinace není obvyklá, a tak dala soutěžícím prostor ukázat své dovednosti a nápaditost,“ dodává Tomáš Pondělíček.
Soutěž se konala v prostorách Hotelové školy v Havlíčkově Brodě, se kterou SeneCura dlouhodobě spolupracuje. Studenti školy získávají praxi ve třech SeniorCentrech, kde si rozšiřují obzory v přípravě pokrmů a seznamují se se specifiky gastronomie segmentu sociálních služeb.
„Spoluprací s hotelovou školou chceme nejen podporovat mladé talenty, ale také propagovat profesní dráhu v našich zařízeních, která mají špičkově vybavené kuchyně a na nutriční vyváženost, chuť, modernost nebo senzorické vlastnosti pokrmů je kladen velký důraz“ uzavírá Pondělíček.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Skupina SeneCura v České republice je s více než 2 000 lůžky předním poskytovatelem a zaměstnavatelem v sociálních službách. V celkem 17 SeniorCentrech pečujeme o seniory se sníženou soběstačností, s Alzheimerovou chorobou nebo jiným typem demence. Kvalita péče je postavena na sdílení znalostí, inovacích, odbornosti a dlouholetých zkušenostech v rámci celé skupiny. Stejně důležitá je pro nás i péče o zaměstnance.
Naše hodnoty jsou základem všeho, co děláme: lidskost, chuť do života, touha učit se a pomoc druhým. www.senecura.cz