Murphyho zákon:

14

„Může-li se něco pokazit, tak se to dříve nebo později zcela určitě pokazí.“
Divíte se, proč v sekci Restaurace a bary cituji právě tuto větu? Inu proto, protože mě napadla při nedávné objednávce v humpolecké Pizzerii ZANZI.

Pravidelní čtenáři Humpoláka si jistě pamatují na doby, kdy se v Humpolci otevřela mexická restaurace Karamba, a kdy se na její kuchyni snesla na těchto stránkách menší vlna kritiky. Autor článku byl dokonce obviněn ze zaujatosti a z nekalé antireklamy. Nic takového se samozřejmě nekonalo a tentýž autor po určitém čase napsal pochvalnou reakci – poté, co se poměry v Karambě zlepšily. Ano, Karamba učinila určitý pokrok, značnou zásluhu na tom měla i výměna personálu. Některý podnik ale může nastolit změny ubírající se opačným směrem, o čemž jsem se přesvědčila právě v Pizzerii ZANZI. Nevím, zda došlo k výměně provozovatele, kuchaře, či kohokoliv jiného, a ani mě to moc nezajímá. Hlavně vím to, že než si tu zase někdy objednám jídlo, bude to dlouho trvat, a to ještě budu muset mít setsakra velký hlad a všechny ostatní podniky v Humpolci budou muset mít zavřeno.

Ač je řeč o pizzerii, nebudu mluvit o pizze. Předmětem mé nespokojenosti jsou totiž saláty, jejichž bohatý sortiment činí nedílnou součást jídelníčku restaurace. Kdysi tu býval mým favoritem číslo jedna ÚŽASNÝ salát „CON POLLO CROCCANTE“. Směs syrové zeleniny s křehoučkým salátem a malými kousky smaženého kuřete v pikantním křupavém trojobalu. To vše doplněné naprosto skvělým dressingem, jehož chuť mě přiváděla téměř na pokraj extáze. Nakonec složení tohoto dressingu prý bylo kuchařovo tajemstvím.
Uplynulo mnoho vody v řece života, co jsem v Pizzerii ZANZI byla naposledy, i stalo se jednoho dne, že jsem zatoužila znovu si pochutnat na tamnější delikatese. Objednala jsem si tedy salát „Con Pollo Croccante“ k obědu do práce. První, co mě zarazilo, byl fakt, že za dovoz jsem musela připlatit 10 Kč. V dobách minulých byl totiž rozvoz po městě zdarma. Nu ale budiž, nakonec těch deset korun mě přece nevytrhne. Jaké ovšem bylo mé zklamání, když jsem otevřela víko od misky se salátem. Místo křupavých kuřecích kousků na mě vybafly na zelenině plácnuté tři kusy masa, obalené v nerozdrcených kukuřičných lupíncích. Již to mě zarazilo, protože vizuální rozdíl oproti původnímu pokrmu byl více než zřejmý. Rozdílná byla i chuť. Maso nebylo snad vůbec osolené ani jinak okořeněné, o pikantnosti osmažené kůrky nemohlo být řeči. Celé dílo zkázy pak doplnil „monajs“, ve kterém bylo zamíchané zelené cosi, co snad mělo navodit dojem jakési chuti. Nenavodilo. Monajs by si svojí odpudivostí mohl zadat snad jen s tatarskou omáčkou značky Boneco, možná to bylo jedno a to samé.
Nu což, nedělám ukvapené závěry dle jedné situace. Říkala jsem si, že kuchař třeba neměl svůj den, nebo že došly záhadné ingredience….. no, prostě jsem udělala tu chybu, že po čase jsem si objednala znovu tentýž salát. Dojem byl ten samý s tím rozdílem, že z pod osmažených kukuřičných lupínků se vylouplo polosyrové, nedostatečně tepelně upravené kuřecí maso. A to už jsem psychicky nevydržela, salát letěl do popelnice a já se zařekla, že JIŽ NIKDY VÍCE!
A pak se stalo, že si tam přítelkyně mého syna objednala těstovinový salát. Jenže ouha – ze salátu se jí téměř zvedal žaludek, a tak mi jej přinesla ukázat, co tomu říkám. Říkám k tomu jedno jediné, a to, že takový salát by dokázal připravit i naprostý kuchař analfabet a nabízet něco podobného v rádoby italské restauraci za cenu 55 Kč (s dovozem a obalem za 75 Kč) je zločin, který by měl být trestán useknutím kuchařovy pravé ruky. Salát se totiž skládal z nakrájeného rajčete, sterilizované kukuřice, konzervovaných černých oliv a z neosolených těstovin. To vše zasypané nekvalitním strouhaným parmazánem. Žádné koření, žádný dressing, žádná chuť, snad jen štiplavá chuť nevalného sýru.

A tak si říkám: o co se Pizzerie ZANZI snaží? O odpuzení zákazníků, kterým v ní kdysi chutnalo? O pošpinění významu slova „pizzerie“ vůbec? Či kde je zakopaný pes?
Možná je moje zkušenost ojedinělá a zrovna vy jste si tam nedávno pochutnali na dobré pizze. Nevím – a nechci šmahem odsuzovat. Proto zde ráda uvítám veškeré vaše reakce, zážitky, postřehy a zkušenosti, které provázely vaši návštěvu v pizzerii poslední dobou. Pište!

myska

14 thoughts on “Murphyho zákon:

  1. Naprosto souhlasím s tímto článkem od mysky.Takto to tam funguje již delší dobu, dřív se tam člověk celkem dobře najedl i když občas musel přivřít očko nad obsluhou.Přestal jsem tam chodit a abych si něco objednal donáškou o tom už nemůže být ani řeč.Doba doručení nebyla pod 2h (v Humpolci!!) když to dobře šlo. A kolikrát jídlo doručené ani zdaleka neodpovídalo objednávce.Toť má nejen osobní zkušenost…

    1. Co se týče těch salátů, tak to je opravdu hrůza a je to na pokraji poživatelnosti, ale např. na pizzu Pepe Verde si na druhou stranu nemůžu stěžovat, objednal jsem si ji v nedávné době asi 3x a byla vždy dobrá. ale po dojezení pizzi jsem ochutnal salát, který byl zminovan v claku a vzdy jsem si zkazil chut, proste se to nedalo jist !!! S dobou dodání jsem byl vcelku spokojen, max. jsem čekal 1 hod., ale to mi bylo předem ohláseno, jinak mi jídlo bylo doručeno do 35 min. Určitě by se měli majitelé zamyslet a pokusit se to zlepsit nebo budou moct za chvili zavrit. PP

  2. Ahoj, taky souhlasím s uvedeným článkem, bohužel je to jediná pizzerie v humpolci, takže občas, když má člověk chuť na pizzu, tak co mu zbývá :)).
    Pokud si ale objedná špagety carbonara a donesou mu těstoviny s pórkem po 45 minutách, tak asi bude něco shnilého ve státě italském :))

  3. Bohužel se musím připojit k vaší kritice. Na vegetariánské pizze místo lilku salátová okurka (chuť teplé salátovky mě odbourala hned na začátku), žampiony povadlé, jinými slovy staré a těsto už také není co bývalo. Jediné pozitivní byl příjemný personál.

  4. No to jste mě teda moc nepotěšili. Já na zeleninové saláty moc nejsem, ale zde zmiňovaný „CON POLLO CROCANTE“ byl božský zážitek a božská pochoutka, při které jsem se i já oblizoval až za ušima. Takže jestli je tohle pravda, tak to je dost velká škoda.

    Jinak co se týče pizzy, tak už dávno vím, že tu nejepší si udělám vždycky já sám doma. Né že bych jí vyráběl uplně od začítku, ale koupím si klasickou BIG AMARICAN pizzu od Dr. Otkera – buďto barbecue chicken nebo Texas Supreme (IMHO nejlepší zmražená pizza na našem trhu), vylepším ji pořádným flákem šunky, ogrilovaným kuřecím, norimberskými klobáskami a přidám extra sýr. K tomu si udělám pár Buffalo Chicken Wings, přidám Blue cheese dresing a to je pak teda něco!!!! Při konzumaci této pizzy člověk zažívá skoro orgasmus. 🙂 Kam se hrabou všechny pizerie ….Ale pro vegetriány teda asi moc není. :)))

    1. Až na to, že tohle co popisuješ není žádná pizza. On už ten výběr základu (big american) je zavádějící. Americká pizza je pizza asi tak jako česká čína je čínský jídlo.
      Kapik

      1. No tomu nějak nerozumím. Takže podle Tebe, když si doma uvařím špageti, tak už to nejsou špageti, jelikož nejsem Ital, nebo že jsem je neudělal v Itálii?

        Podle mě o to až tak nejde a základ je stejnej. A jen tak mimochodem, byl jsem v Itálii, i v Americe a v obou zemích jsem jedl několik druhů pizzy a nemůžu si pomoct, ty americké mi chutnaly nějak víc. Čím ovšem nechci tvrdit, že ty italské jsou špatné a nebo že někomu nemůže více chutnat ta pizza italská.

        Jen jsem tady chtěl říct, že prostě u nás v Humpolci si nejlépe na pizze pochutnám, když si jí udělám doma sám, právě třeba takhle. :))

        1. Máte pravdu v podstatě oba. Tomáš v tom, že tomu co se říká pizza v Americe asi není to samé co pod názvem pizza rozumí Italové a třeba i Češi kteří mají rádi tenké těsto (jako brácha a já). Znám ale spoustu lidí kteří dávají jako Axl přednost vysokému těstu + půl metru náplně navrch :-). Proč ne, když to tak chtějí a říkají tomu pizza. V různých zemích také vaří něco co se jen podobá „skutečnému pivu“ a říkají tomu PIVO….Z mých osobních zkušeností musím uznat, že největší zklamání ohledně pizzy a capuccina jsem zažil na několika místech právě v Itálii, ale protože to byla turisticky frekventovaná místa a já vypadal jako blbej turista tak jsem asi musel dostat něco, co by domácí nejedli a nepili :-))

          1. No a nejlepší je, když je to vysoké těsto ještě naplněno krásně se táhnoucím, horkým sýrem. Mňam! Mňam! Mňam! Mňam!

            Ale jasně, je spousta lidí, kteří mají rádi tenké těsto. Ale to si pak můžou taky udělat, nebo vybrat i mezi těmi zmraženými pizzami. Mě jde jen o to, že si myslím, že nejlepší pizzu si momentálně v Humpolci uděláte doma. A když se k tomu přidá kreativita, tak si vynikající pizzu můžete udělat i z těch mražených prefabrikátů. Ale pokud se s tím někdo nechcete dělat a nebo ho vaření nebaví, tak mu hold nic jinýho nezbývá, než v Humpolci jít do pizzerie Zanzi, nebo jak se vlastně dneska jmenuje. 🙂

  5. No jinak u nás v práci si dneska ženský (i po přečtení tohodle článku) k obědu objednali tři pizzy. Byly tu za cca 40 minut, krásně teplý a dobrý. Takže možná ten kuchař opravdu neumí jen ty saláty. :)))

    1. Já mám ráda těsto tenký i silný (oboje je o něčem jiném a oboje má něco do sebe) a obojímu říkám „pizza“ :)) Nevím, jak bych jinak to jídlo ze silného těsta měla označit – např. „slaný koláč“? No a z obojího těsta tloustnu naprosto stejně. Takže v poslední době pizzu raději vůbec nejím. Jinak si vzpomínám, že jsem si kdysi dávno dala ve zdejší pizzerce pizzu s proscuittem a byla CHROCHT-CHROCHT. Troufám si tvrdit, že parmská šunka byla tehdy opravdu parmská.

  6. Kvalita v Zanzi byla v poslední době fakt velmi kolísavá. Vypozoroval sem, že hodně záleží na tom, jaké máte štěstí na kuchaře. Ten co ji dělal naprosto úžasnou měl delší vlasy svázané do culíku. Bohužel jsem se dozvěděl, že právě zmiňovaný kuchař dal minulý týden výpověď. Jak to bude s kvalitou zdejší pizzy dál, to opravdu ví jenom Bůh. Ale já to vidím bledě.

  7. No já myslím, že jakékoliv diskuse o pizze a podobných „zahraničních“ mlsech jsou pouze projevem nedostatku klasik typu vepřo-knedlo-zelo(ač sám dám taky radši přednost těstovinám:-) ), navíc(když už jsme v tom zahraničí), podle čínského horoskopu je rok prasete, a to bychom si měli, na rozdíl od Číňanů, přeložit jako výzvu ke zvýšené konzumaci vepřového, ne? 🙂 (Mimochodem, dobrá zpráva pro dietáře: víte, že libové vepřové je NEJMÉNĚ tučné ze všech dostupných mas?!)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Lovci kožešin na Humpolecku

Pá Úno 16 , 2007
Dokážete přežít v divočině? Umíte ulovit bizona, či zkrotit divokého koně? Pokud si chcete ověřit takovéto dovednosti, vydejte se do westernového městečka STONETOWN u Kamenice. O tomto víkendu se zde pořádá již třetí ročník soutěže o nejlepšího lovce kožešin.

You May Like

Témata