Svatojakubská mušle je symbolem poutníků v pochodu do Santiaga de Compostella, a samozřejmě symbolem apoštola Jakuba. Legenda říká, že v přístavu, kam loď dovezla Jakubovy ostatky, oslnila skořápka této mušle rytířova koně. Rytíř byl shozen do vody a po vytažení měl všude na svém těle svatojakubské mušle, které ho ochránily před vodním nebezpečím. Mimo jiné mají mušle svatého Jakuba i pověst afrodiziaka, proto jsou velmi oblíbené v kuchyni. Tento recept vám jistě zvedne…náladu! A pokud ho uvaříte své milé, zcela jistě zabodujete.
Mušle sv. Jakuba je sval hřebenatky svatojakubské. Tyto krásné mušle mají vroubkované, dvoudílné lastury a uvnitř se nachází bílý, masitý a oválný sval. Svatojakubky žijí po celém světě, v mělkých oblastech většiny moří. Jsou konzumovány pro svou jedinečnou, delikátní a jemnou chuť a taky pro zdravotní benefity, které přináší. Obsahují plno živin, které jsou důležité pro náš kardiovaskulární systém, poskytují ochranu proti rakovině tlustého střeva a jsou dobrým zdrojem vitamínu B12, bílkovin, omega-3 mastných kyselin, zinku, jódu a vápníku.
Rady při nákupu
U nás je svatojakubské mušle docela těžké sehnat a jsou poměrně drahé. Prodávají se zmražené nebo chlazené, ve větších supermarketech se sortimentem čerstvých ryb a ve specializovaných prodejnách s mořskými plody a rybami. Chlazené mušle musí mít pevné a bílé tělo, bez známky hnědnutí a musí vonět čerstvou a mořskou vůní. Zmražená mušle by měla být pevná, lesklá a uvnitř obalu by nemělo být příliš moc ledu. U nás ve Zlíně naštěstí společnost Košík.cz dodává chlazené svatojakubské mušle a to dokonce i v normálním balení. Myšleno, že se dá koupit rozumná porce a ne dvě kila. 😉
Skladování
Chlazené mušle spotřebujte co nejrychleji po zakoupení. V lednici je skladujte v ledu a na nejchladnějším místě, max. však 2 dny.
Využití v kuchyni
Vzhledem k vysoké ceně těchto mořských plodů, je důležité velmi jemné a opatrné zacházení při kuchyňské úpravě. Mušle sv. Jakuba opékejte jen velmi krátce, rychle a prudce, maso musí zůstat uprostřed částečně syrové, aby nebylo gumové a tuhé. Nejčastěji se připravují na másle, na hodně rozpálené pánvi, zde se nechají lehce zkaramelizovat a servírují se posypané čerstvým bílým pepřem a hrubozrnnou solí. Jejich chuť báječně doplňují různá zeleninová pyré, např. hráškové, celerové či květákové. Úžasné jsou s černou čočkou. Výborné jsou i se šalotkou, špenátem, žampiony – Mušle sv. Jakuba s žampiony a rajčaty, na salátech, v těstovinách nebo s šafránovým rizotem. Používají se i syrové, nejčastěji v japonském sushi. Dají se i různě zapékat, ale tady již trochu hrozí, že je přepečete.
A jak jsem mušle svatého Jakuba manželce na mezinárodní den žen připravil já?
No s dýňovým pyré, troškou glazírované červené řepy a trochou pesta. Jednoduchý a rychlý recept. Ale jak zabodoval.
Dal jsem trochu přepuštěného másla do rendlýku a na něm jsem zarestoval dýni nakrájenou na kostičky. Zarestoval jsem, přidal trošku pepře, malinko soli, a abych tam dostal trošku sladké chutě, tak jsem přidal malinko medu. Přidal jsem smetanu ke šlehání – 33 procentní a nechal dusit. Když se krásně dodusilo, dal jsem směs do mixéru a rozmixoval aby nemělo hrudky a pyré mělo krásnou konzistenci. Vrátil jsem pyré do kastrůlku, a přidal k němu trochu studeného másla. To studené máslo mě to krásně zahustilo, ještě utvořilo krémovější konzistenci a udělalo krásný lesk.
A šel jsem na mušle. Dal jsem na pánev přepuštěné máslo a nechal pánev pořádně rozpálit. Mušle jsem si nasolil a opepřil a dal na pánev. Důležité je, aby to bylo opravdu hodně rozpáleno, aby se mušle hnedka zatáhly. Nesmíme je dusit, musíme je hezky péct. Z každé strany ale minutku. Maximálně.
Mezitím jsem si ještě na druhé pánvi pěkně prohřál na plátky nakrájenou předvařenou řepu. Vše jsem naservíroval na talíř a ještě dozdobil trochou klasického pesta.
Krása, jednoduchost, úžasná a lahodná chuť. Tak tohle stálo za to.
Tak aby vám motor skvěle shell ….