Nový web nazvaný Potraviny na pranýři má za úkol informovat spotřebitele o nejakostních, falšovaných a nebezpečných potravinách.
Po jeho spuštění se internetovým návštěvníkům ihned zobrazí příspěvky o nejnověji nalezených prohřešcích.
Z pelhřimovského okresu se mezi závadnými potravinami objevily výrobky, které kontrola našla v humpoleckých a pacovských Potravinách za babku.
Plísně na sýrechV humpolecké prodejně na Dolním náměstí šlo konkrétně o nález z 19. června. Viditelné plísně obsahoval přírodní plátkový sýr Lipánek a Jihočeské lipno s nivou. Sýr Lipánek měl datum minimální trvanlivosti pouze do 10. února, Jihočeské lipno dokonce do 15. května minulého roku.
V pacovských Potravinách za babku pak uchovávali celkem osm závadných tavených sýrů, z nichž čtyři byly kvůli plísni na povrchu označeny jako nebezpečné potraviny. Zbývající čtyři sýry zařazené do kategorie nejakostních potravin byly seschlé, v rozích okoralé a kvůli vysychání měly zdeformovaný tvar. Uvedené výrobky byly už několik měsíců za hranicí data minimální trvanlivosti.
„Kontrola u nás opravdu takové výrobky objevila. Určitě by k tomu ale docházet nemělo a naše prodavačky by měly zboží pečlivěji kontrolovat. Někdy se totiž stává, že se k nám závadné potraviny dostanou už od výrobce," přiznal pochybení uvedených prodejen Potravin za babku jejich majitel Václav Primus.
Obezřetnost zákazníka
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uvádí, že mnohdy opravdu není jasné, zda pochybil obchodník, například nevhodným skladováním zboží, nebo výrobce. Spotřebitelům tedy radí, aby u potravin kontrolovali datum použitelnosti (spotřebujte do) a datum minimální trvanlivosti (minimální trvanlivost do).
„Po uplynutí data vyznačeného na obalu výrobku se mohou prodávat pouze potraviny označené datem minimální trvanlivosti, zdravotně nezávadné, nabízené odděleně od ostatního sortimentu s jasným sdělením, že se jedná o potraviny prošlé. Zákon o potravinách pak zcela zakazuje prodej potravin po uplynutí data použitelnosti," objasnila vedoucí oddělení komunikace SZPI Romana Kadaňková.
Václav Primus však podotýká, že levné potraviny se specializují právě na výrobky, které jsou těsně před vypršením doby spotřeby nebo minimální trvanlivosti. „Jsme si vědomi, že pracujeme s nestandardními potravinami a naši zákazníci jsou o tom také dobře informováni. Riziko nálezu závadných potravin je tak o to větší," mínil Václav Primus.
Vrátila peníze
I přes to je však zakázáno prodávat na pohled závadné či dokonce plesnivé výrobky, což si ale majitel Potravin za babku uvědomuje. „Pokud si u nás v minulosti někdo koupil výrobek, doma po jeho otevření zjistil, že je nevhodný ke konzumaci, a přišel zpátky do prodejny s reklamací, vždy jsme tomuto zákazníkovi nabídli jiné zboží na výměnu nebo vrácení peněz. Rozhodně by se to ale stávat nemělo," uvedl Václav Primus.
Se zmíněnou praxí mají zkušenosti i Humpolečtí. „Jednou jsem doma rozbalila šunku koupenou v Potravinách za babku na Dolním náměstí a ta byla plesnivá, což přes obal nebylo vidět. Během několika minut jsem byla zpátky v obchodě a prodavačka mi ochotně vrátila peníze," potvrdila majitelova slova zákaznice z Humpolce, která nechtěla být jmenována.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce uvedla, že za tyto prohřešky bude s Václavem Primusem zahájeno správní řízení. Navíc zmíněné prodejny Potravin za babku čekají v budoucnu další kontroly. „Jestliže jsou zjištěny během kontroly nedostatky, kontrola se vždy opakuje, aby riziko pro spotřebitele bylo co nejnižší," vysvětlila Romana Kadaňková.
Kultivace trhu
Web Potraviny na pranýři byl spuštěn 10. července v odpoledních hodinách. Za čtyřiadvacet hodin poté bylo zaznamenáno až dvě stě tisíc návštěvníků. „V trojúhelníku výrobce, prodejce, spotřebitel to byl právě posledně jmenovaný, který měl dosud nejméně informací," objasnil ředitel odboru kontroly, laboratoří a certifikace SZPI Jindřich Pokora.
Cílem webu je navíc kultivovat trh. „Pokud si výrobci stěžují na prodejce a prodejci na výrobce, je to důkaz, že tento projekt funguje a že dochází k diskuzi, která přispívá ke kultivaci vztahů právě mezi výrobci a prodejci," dodal Jindřich Pokora.
Kdo kontroluje
Pokud někdo objeví závadnou potravinu, může podat podnět ke kontrole Státní zemědělské a potravinářské inspekci, která kontroluje potraviny jiného než živočišného původu, suroviny k jejich výrobě, zemědělské a tabákové výrobky. Dozor nad výrobou potravin živočišného původu náleží Státní veterinární správě. Krajské hygienické stanice dohlíží na restaurační zařízení všech typů.
Aneta Slavíková – Pelhřimovský Deník
http://pelhrimovsky.denik.cz/zpravy_region/na-pranyri-se-ocitly-take-potraviny-z-pelhrimovska-pe12.html
Ilustrační foto Autor: Deník