V Kraji Vysočina přibylo devět nových produktů, které mohou nosit známku kvality Regionální potravina. „Za každou z devíti ustálených kategorií byly vybrány TOP výrobky výjimečných kvalit, které pocházejí svými surovinami i výrobou přímo z regionu. O značku se letos ucházelo celkem 66 produktů od 22 výrobců. Nejsilnější zastoupení měla stejně jako vloni kategorie Ostatní,“ informoval radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství Martin Hyský
Hodnotitelská komise se skládala z osmi členů. Tvořili ji zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky musí mít pevnou vazbu k regionu, obvykle se jedná o krajové speciality. Známku kvality v krajských soutěžích získají nejlepší potraviny od malých a středních regionálních výrobců. Vítězné produkty mají tradiční českou recepturu a podíl místních surovin je v nich minimálně 70 %. Čerstvost, dobrá chuť a kvalitní složení jsou jejich charakteristické rysy. Za spotřebiteli necestují stovky kilometrů, ale vzdálenosti mezi firmami a obchody jsou krátké a tím pádem i ekologické. Soutěží se v devíti kategoriích, v každé může zvítězit jen jediný výrobek.
K udělení značky Regionální potravina Kraje Vysočina 2018 navrhla hodnotitelská komise následujících devět výrobků:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
|
Masné výrobky tepelně opracované |
Babiččina paštika Uzenářství a lahůdky Sláma s.r.o.
|
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
Náměšťská sušená klobása Alois Stloukal, Náměšť nad Oslavou
|
|
Sýry, včetně tvarohu |
Eidamský SALÁMOVÝ SÝR 40% LACRUM Velké Meziříčí, s.r.o. |
|
Mléčné výrobky ostatní |
Jaroměřické Tradiční pomazánkové Šunka s osmaženou cibulkou Jaroměřická mlékárna, a.s. |
|
Pekařské výrobky, včetně těstovin |
Tyčinky lněné Ing. Josef Elis, Velké Meziříčí |
|
Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek |
Prosetínské trubičky Radka Maršálková Lontrasová, Prosetín |
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
Medovina z Vysočiny – s příchutí Skořicová Jiří Sláma, Chlístov |
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
Brambory konzumní Odrůda: ADÉLA AUTEX CZ s.r.o. |
|
Ostatní |
KMÍNOVÝ OLEJ Z PETRÁVČE Biogas Bohemia spol. s r.o. |
Oceněné výrobky získávají právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 418 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Nově ocenění producenti převezmou certifikáty už tuto sobotu 18. 8. 2018 ve 12:30 hodin na Šiklově mlýně, kde se koná Gastrofestival.