Gastronomický server Taste Atlas vydal žebříček nejlépe hodnocených evropských svačinek. Mezi stovkou top pokrmů se prosadily i dva české. Věhlasný smažený sýr obsadil 63. příčku. Top 30 o jediné místo uniklo ovocným knedlíkům. Vítězství putuje k sousedům na Slovensko.
Jaké svačinky figurují v TOP 10?
Smažák, který v hodnocení obsadil 63. místo, se podle Taste Atlas dá jíst jako předkrm, vzhledem ke své velikosti se ale obvykle považuje za hlavní chod.
„Nezbytnou přílohou ke smaženému sýru je tatarská omáčka. Tento sytý smažený kousek sýra najdete v České republice všude, od pouličních stánků a hospůdek až po ty nejlepší luxusní restaurace,“ píše web. Na ochutnání smaženého sýra doporučuje podniky Lokál Dlouhááá, U Pinkasů nebo U Bílé kuželky.
Ovocné knedlíky, které vybojovaly 31. místo, jsou podle doporučení serveru nejlepší v Café Savoy, Havelské Koruně nebo Café Imperial. „Ačkoli se tradičně podávají jako dezert, jsou ovocné knedlíky také výbornou sladkou svačinkou.“
TOP 10 evropských svačinek včetně vítězného slovenského jídla:
10. Croquetas, Španělsko: Španělské krokety jsou jedním z nejtypičtějších tapas a jsou k dostání téměř v každém baru, skvělé jsou ale také jako hlavní chod. Zvenku jsou křupavé díky trojobalu a uvnitř plné chuti použitých surovin. Náplní existuje obrovské množství, základem je ale vždy bešamel.
9. Pitarakia, Řecko: Pitarakia je specialita ostrova Milos, kterou tvoří malé pečivo ve tvaru půlměsíce plněné sýrem. Těsto se obvykle připravuje z mouky, olivového oleje, octa nebo citronové šťávy, soli a vlažné vody. Existuje i sladká verze.
8. Pincho de tortilla, Španělsko: Pincho de tortilla je tradiční předkrm pocházející z Baskicka. Toto klasické pincho se připravuje ze španělské tortilly. Mezi další ingredience patří brambory, cibule, mléko, vejce, olivový olej a koření.
7. Bulz, Rumunsko: Bulz je tradiční rumunský pokrm z vařené polenty, která se tvaruje do kuliček a plní náplní z másla a sýra. Následně se polentové kuličky grilují, smaží nebo pečou, dokud se na povrchu nevytvoří křupavá, mírně ožehlá kůrka. Do náplně se často přidávají kousky slaniny nebo šunky, aby bylo jídlo vyváženější.
6. Panzerotti, Itálie: Panzerotti jsou plněné taštičky, známé po celé jižní Itálii. Pocházejí z Puglie a jedná se o rychlé občerstvení v podobě malých pizz (přesněji malých „calzone“). Tradiční calzone (překlopená pizza s náplní uvnitř) se ovšem peče, kdežto panzerotti se smaží. Těsto na plněné taštičky není úplně stejné jako na pizzu, ale je maličko sladší.
5. Croquetas de jamón, Španělsko: Croquetas de jamón jsou malé a neobvyklé španělské lívance, které se skládají z křupavé vnější krusty a krémového vnitřku. Jako hlavní ingredience se používá hustá máslová bešamelová omáčka, která se vytvaruje do malých špalíčků, obalí se ve strouhance a vaječném roztoku a smaží se dozlatova a dokřupava.
4. Chačapuri, Gruzie: Chačapuri je sýr zapečený v těstě či bílém chlebu. Je to specialita gruzínské kuchyně. V rámci regionů existují různé varianty, které se připravují z různých místních surovin, jako například ačaruli chačapuri z Adžárie se sýrem sulguni a vajíčky ve formě volského oka.
3. Petiscos, Portugalsko: Petiscos jsou méně známé portugalské příbuzné tapas, v podstatě jejich malé verze. Pochází z Pyrenejského poloostrova. Najdeš je v tavernách a kavárnách zvaných tascas nebo v petisqueiras, barech a restauracích, které je podávají s pivem a portugalskými víny.
2. Kepta duona, Litva: Kepta duona je pochoutka často zakusovaná k pivu nebo jiným alkoholickým nápojům. Jedná se o kousky osmaženého žitného chleba potřené česnekem.
1. Zemiakové placky, Slovensko: Vůbec nejlepší pochoutkou jsou podle Taste Atlas bramboráky, které patří k tradiční slovenské kuchyni. Skládají se z těsta z nastrouhaných brambor, vajec, mouky a různých druhů koření. Smaží se krátce na pánvi, dokud nezískají zlatohnědou barvu, a obvykle se podávají jako hlavní jídlo s různými mléčnými výrobky nebo jako příloha, která se obvykle podává k vydatným slovenským gulášům.
Užíváme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití našich webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.SouhlasímNePrivacy policy